Техно СМЕХУРКО  


Начало

 

Мото СМЕХУРКО

 

Технически съвети

 

Пътеписи

 

Тунинг Мания

 

Volkswagen, Audi, Seat - Ремонт на Дебитомер на въздуха (MAF) за Двигател 2E Инжекционна система Digifant


 

   След много ровене по форумите не открих лечение за дефектен дебитомер (разходомер) на въздуха за инжекционна система Digifant, използвана широко в модели на Volkswahen, Audi и Seat от '90-те години. Затова се наложи да експериментирам. Е, експеримента е успешен. Колата върви, та пее :-)

Време е да споделя...

 

    В това ранно решение на инжекционна система, производителя ползва механичен дебитомер (разходомер) на въздуха от лопатков тип. Модула е обемен, тежък, сложен, чувствителен на гърмежи от газова уредба и за съжаление доста скъп. Най-евтиният, който успях да намеря на пазара струва 600 EUR. Внушителна сума на фона на вече не толкова високата цена на този автомобил.

 

   Най-честият проблем на този тип дебитомер е изтриване на резистивният слой нанесен върху платка намираща се в "кутията" на дебитомера. По въпроса е писано.

 

   Другата най-честа причина за авария е изкривяване на оста на лопатката вследствие на гърмеж на газовата уредба. При това изкривяване лопатката не може да се движи свободно и блокира в някакво положение. Ако е напълно затворена автомобила няма да може въобще да запали. Ако е в някакво средно положение ще върви, но оборотите на празен ход ще играят, ще гасне и/или няма да има мощност. Такъв е и моя случай. Лесно установих, че лопатката е блокирала, като я видях заседнала в средно положение.

 

   На LPG-скетиците ще кажа още сега, че пробега на моя автомобил на газ, преди да настъпи проблем е от порядъка на 100 000 км, което при разликата в цената  на горивата бензин - газ е огромно предимство. Дори да се беше наложило да сменя дебитомера с нов и дори той да беше купен от официалния дилър на цена 2 000 лв. пак щеше да има огромна разлика в стойността на експлоатацията на автомобила в полза на газта.

 

   Добреее, загазили сме, сега какво е нужно да направим за да ремонтираме дефектният си, блокирал  дебитомер?... Ами четете нататък.

 

Сваля се капака на филтърната кутия, заедно с дебитомера.

 

Развиват се четирите болта, които държат дебитомера към капака.

 

Червената стрелка е демонтираният дебитомер на въздуха.

Зелената стрелка е смесителната плочка на газовата уредба. При този модел инжекцион плочката обикновено е точно тук. Няма я на автомобилите без газова уредба.

Синята стрелка е предпазният клапан на газовата уредба. Монтиран е допълнително. Може да се каже, че е задължителен при конвертиран на този модел на газ. Няма го на автомобилите без газова уредба.

 

Обръщаме дебитомера обратно. Областта посочена с червена стрелка е покрита със силикон, за уплътнение. Отстранява се силикона по цялата дължина.

Под силикона се откриват малки нитчета. Доста на брой.

 

С център и чук се отбелязва "център" в средата на всяко нитче за последващото посвредляване.

 

Прави се на всички нитчета. След манипулацията изглеждат като в зеленото кръгче.

 

Слагате в бормашината първо свредлото 4мм. Просвредлявате внимателно главите на всички нитове.

След това слагате свредлото 8 мм. Повтаряте манипулацията на всички нитове до пълното отстраняване на главите им.

Внимавайте да не пробиете цялата плочка, дебела е едва 2 мм.

 

След просвредляването дебитомера изглежда така.

 

С почукване и внимателно напъване отваряте дъното на дебитомера.

Вижда се къде са запирали лопатките - червените стрелки. Едната е запирала отдолу, а другата отгоре. Очевидно е, че оста се е изкривила.

 

Обръща се дебитомера отгоре. Демонтира се пластмасовия капак на кутията.

Демонтират се в този ред:

1. Червената стрелка - плъзгача на потенциометъра. Първо отбележете точно къде се намира плъзгача при напълно затворена лопатка!!! После ще трябва да го сглобите в точно същото положение.

2. Зелената стрелка - конзолата на оста

3. Синята стрелка - платката с резистивното покритие. Внимавайте да не надраскате покритието!!! Най-добре въобще не го пипайте.

 

Отбележете точно кой зъб на черното колело е срещу винта (червената стрелка) и чак тогава демонтирайте!!! После ще трябва да го сглобите в точно същото положение.

 

Демонтирате шпонката (червената стрелка) и изваждате шайбата и пружината.

 

Изваждате лопатката. На оста и трябва да има две шайби. Извадете ги за да не изпаднат и да ги загубите.

 

Така изглежда дебитомера отдолу.

 

Оста на лопатката лагерува на две лагерчета. При мен едното от тях - долното,  беше свършило и имаше луфт. Това също е предпоставка оста да опира в дъното и капака. Наложи се да го сменя. Така и така съм разглобил, подмених и двата лагера. Излизат и влизат лесно. И двата лагера са SKF  BB1B  447197 C. Може да се ползват и други, долу съм дал размери.

 

След като лагерите са сменени и те вече не са предпоставка за отклонение на лопатката дойде ред да се коригира изкривяването на оста на самата лопатка. Това е и най-трудната част. За целта установих къде точно опират лопатките и определих посоката в която се е изкривила оста. Самата ос е стоманена и доста дебела т.е. няма как да се изкриви. Всъщност проблема е, че меките алуминиеви лопатки изместват ъгъла си спрямо оста. Нужно е да се върнат в първоначалното положение. От правиланата страна, там където е стрелката (във вашият случай може да е другаде!!!) се вкарва дорник - някакъв инструмент, с подходяща дебелина и конусовидна форма. В моя случай работа ми свърши една доста дебела отвертка. Дорника се почуква леко отгоре (червените триъгълници), така че да раздалечи (изкриви) съвсем малко лопатките от оста. Проверява се. Като проверявате сложете обратно двете шайби, които одеве ви казах да махнете. Проверявайте с монтирани шайби! Почуква се пак внимателно, проверява се отново, почуква се... и така около 30 мин :-D

Играчка е, но си струва!

Накрая всичко ляга и се движи перфектно. Лопатката не опира никъде за целия си ход от край до край и луфта отдолу е един и същ. Може да мерите с луфтомер или да следите просвета срещу светлината.

 

Сглобяването става по обратният ред. Смазвате с малко грес шайбичките и оста на лопатката. Внимавайте да монтирате плъзгача на потенциометъра и черното зъбно колело точно както сте отбелязали горе.


Пластмасовия капак на кутията уплътнявате със силикон.

 

Дъното на дебитомера може да се захване със скоба изработена от еластичен, стоманен тел.  За съжаление пропуснах да снимам. За да добиете идея вижте тези "репродукции".

Скобата се захваща във вдлъбнатините от двете противоположни страни на дебитомера - маркирани в зелено, по начина показан в голямото, зелено кръгче.

 

Самата скоба минава по дъното както е показано тук. На пръв поглед решението  изглежда странно и действително беше предвидено да се ползва само за тестови цели, но се оказа достатъчно надеждно за да влезе в експлоатация. В този вид работи до момента. Както се казва "Няма нищо по-постоянно от временното." 

Като сте готови със скобата, уплътнявате със силикон по ъглите и отворите.

 

Voila! Поправихте си дебитомера и спестихте 600 EUR! :-D

 

 

Списък с необходимите материали:

   - Лагери - SKF  BB1B  447197 C - 2 бр.

                    Външен диаметър - 16 мм

                    Вътрешен диаметър - 8 мм

                    Широчина - 5 мм.

                    Двустранно капсулован

   - Грес

   - Стоманен тел
   - Силикон

 

 

Списък с необходимите инструменти:

   - Ключе 10
   - Ключе 8

   - Отвертка "+"

   - Център

   - Чук

   - Бормашина

   - Свредло 4 мм

   - Свредло 8 мм

   - Подходящ дорник
 

 

 

Дерзайте!

Ilarioncho

Още технически решения >

 

 


Име:

Email, ICQ или Skype:

Вашето мнение:


Книга за гости - Визуализация

SQL заявката не е изпълнена: Access denied for user 'usmart'@'localhost' (using password: NO)