МОТО-СМЕХУРКО

 

 

 

 

Мото Балкани 2009

 

 

 

 Гърция

 

Македония  Гърция  Албания   Черна Гора  Хърватия  Босна  Сърбия

 

Република Гърция ни посрещна с огромна опашка на граничния пункт. За щастие, в тази държава мотористите са на почит. Служителят излезе от будката и ни посочи да минем първи. Успяхме дори да прекараме колата най-отпред.

,

Качихме се на магистралата Игнатия - Одос и подкарахме към Йоанина. Страховито съоръжение! Вярно е, че съседите я строят вече много години, но само който е пътувал в този участък може да осъзнае за каква колосална работа става въпрос. Редуваха се тунели и мостове в продължение на стотици километри. И това на доста голяма надморска височина. Броих до към 30 тунела и се отказах. Може би са няколко пъти по толкова. Доста от тях с дължина повече от километър. Асфалта - перфектен, сигнализацията - безупречна. Започна да се стъмнява, захлажда и дори се опита да ни намокри. Карахме зад дъждовен облак. През няколко километра големи, светещи табла ни предупреждаваха на Английски и Гръцки: "Reduce the speed! This is Bears Habitat." (" Намалете скоростта! Намирате се в Царството на мечките.") Загледах се и забелязах, че цялата магистрала се охранява с "кльон" - електрическа система за контрол, която задейства алармен сигнал в случай, че някой се опита да премине. Такава система някога (а може би и сега) охраняваше сухоземните ни граници. В случая системата очевидно няма за цел да пази магистралата от "саботьори" и "капиталистически шпиони", а от мечки. Предполагам, ако някоя Баба Меца си позволи да премине огражденията, на въпросните табла ще се изпише "Спрете!", а съответните екипи ще се заемат да уловят заблудилата се мецана и да я върнат в гората. Не ви се вярва, че има такива екипи? Пред един мост видяхме светещи знаци за ограничение на скоростта  стеснение и щъкащи хора. Дъжда, след който се движихме явно беше достатъчно силен да понесе земни маси. Водата покрила с наносите едно от платната на магистралата. Имаше леко завъртяла се кола. Очевидно инцидента беше станал преди не повече от двадесет минути, а вече работници разчистваха замърсеното платно, полицаи бяха инсталирали перфектна светеща сигнализация и насочваха движението, а екип с линейка проверяваше дали всичко с пътниците в колата е наред. За тези двадесет минути се беше задействала цялата тази организация. Предполагам, че след още двадесет дори няма да има следи от случката. Още не мога да възприема за каква реакция става дума, а се намирахме високо в планините.

 

Стъмни се напълно. Отбихме по криволичещият път към Кастраки.

 

Достигнахме благополучно в къмпинг  "Врачос" (Vrachos), около полунощ. Разпънахме палатките за първи път и се отдадохме на заслужена почивка. Към 05:00 заваля. Събуди ни, но нищо повече.

 

Утрото беше прекрасно! Огромните каменни титани, от чиито силуети се впечатлихме снощи, се извисяваха в пълното си, достолепно величие.

 

Върху им са накацали манастирските комплекси, към които ще се отправим днес.

 

Заизкачвахме по тесните, криволичещи пътчета към Метеора. "Метеора" на гръцки означава "висящ във въздуха", място по-близо до боговете отколкото до смъртните. Дори бегъл поглед към заобикалящата ни красота ни кара да се съгласим с това твърдение. Безапелационно!

 

Всяка гледка спира дъха ни. Всяка!

 

Малка отбивка беше приютила няколкото мотоциклета на италиански колеги. Спряхме и ние.

 

От тук се вижда цялата долина, а горе, по върховете, Божиите храмове.

 

Не е за вярване на какво място се намираме. Околността е грандиозна почти колкото Кападокия. Пред очите ти е единението на земното и небесно величие. Не! Няма никакъв начин да спра да възклицавам бурно, Бойко отново се чувства на крилете на природните стихии... Този път имаме нов King of the world!

 

Големият Метеор - Метаморфосис (Megalo Meteoro - Metamorphosis) е един от двадесет и четирите манастира, създадени през 11 век. До днес са запазени само седем. Този манастир, както и цялата област е в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Популярното наименование "Метаморфосис" идва от пълното име на манастира "Пресвето Преображение Господне" ( Μεταμόρφωσης - Преображение).

 

Колко непристъпни и какви истински Крепости на вярата са тези манастири е лесно да осъзнае човек, като застане в подножието им. Издълбаните днес, в скалата стъпала пак са тесни и трудно проходими, а някога е нямало дори и тях. Цялата комуникация е ставала посредством подобни асансьори и въжени стълби.

 

Покривът на света. Не е трудно да се почувстваш по този начин, когато цялата земна суета лежи в краката ти.

 

Някъде там далеч са злободневните страсти. Без да искаш се замисляш за древният Олимп и как боговете са съзерцавали и са се присмивали над делата на простосмъртните долу.

 

Това място е обвито с нематерия.

 

Животните нямат душа. Нямали душа, а? А защо този сладур е легнал точно тук и съзерцава именно това, което пълни с огъня на вълнението нашите очи? Защо не легне в някой мрачен ъгъл?

 

Всъщност имаше и "мрачни ъгли", които си заслужават вниманието. Какво ще кажете за този?

 

Или пък за този?

 

Брррррррррррррр.... Виж, това не искам да го коментирам.

 

Още на входа ни премениха подобаващо. Гиздисаха ме, като на сгоден циганин брат му.

 

Толкова бях неустоим, с новата премяна, че чак другарчетата взеха да ми налитат.

 

На Дидка също не и се размина. Нагласиха я като Айшето от вицовете.

 

На изпроводяк ни чакаше изненада, която да ни отрезви и да покаже, че все пак сме на Балканите. На тясното пътче към Големия Метеор беше настъпило истинско Вавилонско стълпотворение. Румънци, Гърци, Българи, Руснаци, Албанци, Сърби, пешеходци, автобуси, джипове, леки коли, че и ние с нашите моторетки, всичко се беше оплело и задръстило в хаос, който само южните народи могат да сътворят. Едва имаше място за хората да се проврат, а всеки напираше да заеме с мъка освободилите се 5 сантиметра, свиреше и крещеше неистово, на собственият си език, в истеричен стремеж да покаже, че той и само той е най-прав и всички други трябва незабавно да отстъпят и да му направят път. Може би само факта, че колите бяха толкова нагъсто, толкова че нямаше начин да се отвори врата, спаси ситуацията да не прерасне в масово сбиване. Дълбоко в себе си се изнервях на заобикалящото ни безумие и липсата на полиция, която да въведе ред, а в същото време ме избиваше на бурен смях от обречените напъни на всички да се разправят с околните без да вложат грам желание за разбирателство. Мила, родна картинка. Добре дошли в реалният живот!

 

Тъй като Бойчето се возеше на мотор за първи път, срещаше някои затруднения. Ба'т Славчо, сам възползвал се от моите услуги, преди години, ми повери задачата да му обясня.

 "Просто е! В ляв завой, поглеждаш през лявото рамо, а в десен, през дясното. За да пренебрегнеш вроденият инстинкт да се наклониш в обратната посока, просто заложи на друг вроден инстинкт, да виждаш къде отиваш. Стремейки се да виждаш завоя, от само себе си ще се наклониш натам, накъдето трябва."

Ама сме смешни отстрани, а.

 

Въпреки грандиозното задръстване и лиричните отклонения по пътеките в околността, стигнахме навреме в къмпинга. Събрахме лагера и се подготвихме за пътешествие към морето. Дидка за пореден път ме учуди. Уж беше единствената дама и се очакваше да чакаме нея, а тя доказа точно обратното. По план тази нощ ще спим на остров Корфу. Дай Боже!

 

Отново залъкатушихме по дантелите. На доста места в нета, е писано колко страшен е този път, какви безумно остри завои имало и т.н. Всъщност пътят не е толкова страшен. Наистина е тесен, но относно завоите по-скоро е приятно-къдрав. Дори през нощта се минава с кеф. Спокойно може да се класифицира в графата "Мечтата на моториста". При възможност задължително минете от тук.

 

Въртяхме цял час в стремеж да намерим LPG зарядна станция ,за колата. Чували сме, че в Гърция е трудно, но това което ни се случи минава всички граници. Насочваха ни "Натам, натам!", а ние обикаляхме безрезултатно в едно каре километър на километър, без да видим и следа от газ-станция. Накрая един господин се смили и ни поведе. "Карайте след мен!" След километър черен път, с дълбоки дупки и кал, в средата на една промишлена зона, някъде зад сградите на една фабрика видяхме колонката. Е няма толкова секретна газ станция, вярвайте ми. Тази случка окончателно ме отказа за в бъдеще дори да се опитвам да намеря газ в Гърция. Един час на вятъра! Всъщност не съвсем, този час даде време на облаците да се съберат хубаво над главите ни и да започнат да ръсят с пълна сила. Ама че гадост!

 

Въпреки дъждобраните бяхме вир-вода. По настилката, на места, имаше по педя вода. Щом наближихме морето обаче, изгря отново.

 

Спряхме да се подсушим.

 

Стигнахме Игуменица навреме за ферибота.

 

Нямаше да пътуваме в "Първа класа", както предполагам пътуват на тази яхта, но не пречи да си създадем удобства.

 

Е чак пък толкова... Героите май са уморени.

 

След двучасова, морска почивка навлизаме в пристанището на град Керкира, столицата на остров Корфу.

От тук имаме още двадесет километра до Палеокастрица - прекрасно място, където смятаме да прекараме следващите няколко  дни.

 

Малко са нещата на света по-приятни от лека разговорка в топла, лятна нощ, някъде там над морският бряг. Наоколо жужат щурчета, а лек вятър гали и разхлажда изморените ни тела. Оооо, колко е релаксиращо!

 

Събудихме се освежени от сутрешният дъждец. Май става традиция. Два поредни дни ни завалява на разсъмване.

 

Този път се постара повече. Имаше леки поражения.

 

Не че нещо може да ни развали кефа. Днес е ден за почивка. Слънцето пече бодро, а душите ни се реят волно наоколо. След малко отиваме на плаж. Хахаха, ама че готина снимка! Браво Дидке, уловила си мига!

 

Всъщност толкова ни е хубаво тук, че дори плажа може да почака. Малко разходки върху картата.

 

А аз, понеже сърбежа по отвертката не ми дава мира, ще взема да разглобя нещо набързо.

 

Ухааа! Къде се намираме? Да не сме на Малдивите? Ама тая Палеокастрица наистина е неземно красива. Наистина!

 

Още щом съзрях плажа дъхът ми спря. Не мога да се наситя и не мога да повярвам на какво неописуемо красиво място се намираме.

 

Някъде наоколо е сниман филма "Синята лагуна". Точно за нея говоря винаги, когато се сблъскам с природното съвършенство. Сега май попаднах точно и точно там. И това ако не е сбъдната мечта!!!

 

Не мога да ви опиша колко бях щастлив в този момент. Да сбъднеш един от най-слините си детски блянове, да се озовеш на място, което не си си представял толкова прелестно дори в сънищата и да си там с любимият човек. Благодаря ти Господи!

 

Дидка се чувстваше по подобен, прекрасен начин. Нека лятото никога не свършва!

 

Нашите приятели решиха да се отдадат на по-сериозни, морски предизвикателства.

Отплаваха целеустремено, уверено, в пълен Асинхрон.

 

Време минава а морската експедиция не се прибира. Най-накрая, ей ги на. "Греееблоооо на хоризооонтааа!" А! Тук нещо не е наред. Кануто се прибира с резервният екипаж. Къде се е дянал Боцман Бонев?

 

Точно както предполагах. На борда избухнал бунт!!!! След неравна борба боцманът бил изхвърлен зад борда. Неговото място си присвоил смел пиратски Капитан - бай Дойчин.

 

Смелият Бойко плувал дни наред върху делфини, морски костенурки и празни бутилки - останки от пиршествата на руските туристи. Със сетни сили се добра до брега и докладва за безцеремонното, коравосърдечно отношение на екипажа. След бунт, строгият морски закон повелява смърт. Виновните трябва да понесат наказанието си.

 

Сърцето на Адмирал Дилянка обаче се размекна от заобикалящият ни Рай и замени наказанието. "Напред към кръчмата. Ще почерпят бира!"

 

И напред. Кръчмата е в Керкира - столицата.

 

Там обаче е шумно и пренаселено. Старият град Корфу е в списъкът на ЮНЕСКО, но навсякъде е препълнено с тълпи крещящи, досадни, италиански туристи. Това определено не е нашето място. Напълнихме куфарите с провизии и обратно към Палеокастрица - нашият крайбрежен оазис на тишината и спокойствието. А купонът, ние и сами може да си го направим. Започнахме с конкурс за бармани. Айряненото парти е в разгара си.

 

Следващият ден е определен за разходки. Придържахме се към Западният бряг, като се опитахме да избягваме главните пътища. Влизахме в екзотични, китни селца, по улиците на които няма място да се разминат два мотора.

 

Стила на сградите е определено Италиански и Южно-Френски. Няма я типичната за Гърция архитектура.

 

Съвсем неочаквано излязохме над прекрасен залив. Решихме да проучим.

 

Приказният плаж "Agios Gordios" не се нуждае от коментар. Загледайте се в тази топла идилия. Идва ли ви да се впуснете бясно към необятната, прекрасно-синя шир.

 

Очарователна Нимфа изплува от кристалните води.

 

Дойчин без да чака покана, се втурна да търси сестрите и.

 

Няма да се плашиш, Мария, не ги намери. Не само Балканът, а и царството на Нептун "пази своите тайни".

 

За сметка на това намери друго, ...

 

... красотата на подводните простори. Уникална!

 

Морска звезда,...

 

... игриви риби...

 

.. и следи от неуспешният опит на някого да преплува Средиземно море с подръчни средства.

 

След няма и 5 часа нашият приятел най-накрая доплува до брега. Отдавна се чудихме дали да не алармираме подводният флот да се впусне в издирването му.

 

Отново се отклонихме по третостепенните пътеки и забихме към планините с многовековните,  маслинови гори, снабдявали със зехтин още Византийският императорски двор.

 

Криво, стръмно, неравно и с изненадващо остри завои, но пък колко е хубаво! Като че не се носим на мотора, а на крилете на въображението си.

 

Достигнахме най-южната точка на Корфу - град Кавос, The Sin City ("Града на греха"). Толкова бяхме чели за това място, толкова легенди за пищен, купонджийски град с разгулен нощен живот. Гъмжило на хищни, жадни за мъже, млади красавици, нон-стоп парти и безкрайни забавления. Хахаха, нищо подобно! Скучна, кичозна  дупка от Китенски тип. Разочарование и половина. Обиколихме насам-натам и решихме, че ние просто сме се появили в неподходящото време. Друг път ще дойдем през нощта за да се потопим във "веселбата". Възвърнали  усмивките на лицата поехме обратно. Няма да си разваляме фантазиите, я.

 

Този път избрахме да минем по Източното крайбрежие. Слънцето залязваше бавно. Макар и по тъмно,  успяхме да хванем духа на тази част на острова. Не ни хареса. Прекалено пренаселено, презастроено и шумно. Претъпкани хотели, претъпкани заведения, претъпкани улици, претъпкани алеи. Същата лудница, като в Керкира.

 

Посещението на остров Корфу, "Зеленият остров" от няколко години занимава мислите ни и на няколко пъти стечение на обстоятелствата попречи да го осъществим. Сега успяхме. Това само по себе си ни прави щастливи. Мога ли да ви препоръчам острова? Зависи. Въпреки красотите, които видяхте, не мога да не спомена още веднъж пренаселеният и забързан източен бряг. Дори тук, около Палеокастрица имаше прекалено много хора. Да, моята представа за идеална почивка със сигурност е далеч от тълпите, но пък и прехваленият нощен живот не беше това за което се говори. За да не сте разочаровани добре подбирайте мястото и времето на престоя ви. От него със сигурност ще зависят впечатленията.

 

За последно преминахме през оживената Керкира...

 

... и се настанихме на борда на ферибота. Обмисляхме вариант да хванем Фери направо до Албания. Има няколко рейса до Саранда, но цената е в пъти по-висока от тази до Игуменица. В края на краищата няма смисъл да бягаме от пътуване с моторите, нали за това сме тук.

 

На пристанището преди няколко дни имаше изящна шхуна, сега този туристически платноход.

 

Отплавахме.

 

В далечината съзерцавахме стръмните, албански планини по които щяхме да се понесем след малко.

 

Със замечтан поглед се чудихме какво ли ни е подготвила съдбата в тази интересна държава.

 

Последен поглед към зелените градини на Гърция...

 

Достигнахме гранично-пропусквателният пункт. Интересно беше, че моторите въобще не ги погледнаха. За колата обаче изискаха и внимателно прочетоха всички документи, талон, застраховка, пълномощно, оригинал, превод и т.н. дали пък няма нещо общо със славата на техните съседи, към които се бяхме запътили, че често бъркат собствените си возила с тези на гражданите на европейския съюз.

 

Хубава страна е Гърция. Хората живеят спокойно и достатъчно добре, без да си дават зор. Добри пътища и културни водачи с изключително толерантно отношение към мотористите. Природната е сурова но на места неземно красива. Корфу е място на противоречиви впечатления, но със сигурност интересно. А какво ли е в Албания, дали ще ни посрещнат добре? 

Горе ^                     Следва >

 

 

Допълнително

Панорамна снимка на гледката от Големият Метеор.

 

 

Карта на маршрутa

 

 
 

 

Коментари

 

 

Име:

Email, ICQ или Skype:

Вашето мнение:


Книга за гости - Визуализация


2009-10-20 23:36:49
От: nevi
Отново чудесни снимки. Текста също. Понесох се заедно с вас. Браво!


2009-10-31 12:43:57
От: Martin Georgiev
Email, ICQ или Skype: martin georgiev
Много яко сте си прекарали. Браво! И аз си мечтая за такова патешествие, но съм със скутер и няма как да стане. Пожелавам ви нови дестинации.


2009-11-12 20:14:04
От: diana
Email, ICQ или Skype: dianakim@abv.bg
Браво. Чакам с нетърпение останалата част от разказа и ви пожелавам нови пътешествия през 2010.


2009-11-17 19:53:40
От: Борислав Асенов
Email, ICQ или Skype: boko.82@abv.bg
Е айде де, с нетърпение чакам продължението.


2009-11-21 09:37:56
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Здравейте Приятели. Съжалявам, че ви накарах да чакате толкова дълго. Естествено за всяко нещо си има причина, но разбира се, причините не са оправдание. За щастие успях да намеря малко време и "борбата" продължава. Съвсем скоро ще има развитие... и то какво... пише се, та чак копчета от клавитурата хвърчат... :-)


2009-11-30 20:29:19
От: Богдан Богданов
Email, ICQ или Skype: bvbogdanov@mail.bg
Бат Ilarioncho, вярно голяма красота и истинска цивилизация. За да не се прекърши напълно крехкия национализъм, който вирее в мен все още, ще отбележа,че тези чудни Плитвички езера страшно ми напомниха на Крушунските.


2009-12-03 12:21:33
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Еееех, Боги, със срам и сведен поглед ще призная, че за последните две години четири пъти се каня да посетя Крушунските водопади и все нещо се случва, та не мога да го направя. Съдейки по разказите на всички, явно са изключителни. Ще изчакам пролетта, за да се раззелени и ще ида, на всяка цена. Благодаря, че отново ми привлече вниманието натам.


2009-12-23 23:50:52
От: Михаил
Email, ICQ или Skype: misho56
Не знам цветето как се казва, но определено не мога да се въздържа да изкажа страхотните си впечатления от пътешествието и пътеписа. Пренесох се заедно с вас по тия хубави места и неусетно изчетох всичко на един дъх. Уважение за старанието и ентусиазма с който сте описали всичко. Усетих духа на пътешествието и скоро аз самия ще предприема такова. Със здраве!


2010-01-19 23:31:22
От: kosta donev
Браво хора, страхотна обиколка сте си направили. Аз всяка година посещавам Охрид по един или когато мога по два пъти просто е велико и до сега не ми е омръзнало. Планината която ви се падаше от лявата страна когато сте пътували от Охрид до манастира Св. Наум се казва Галичица това е местен парк или нещо такова, а онзи готин извор в подножието на манастира му викат Билянини извори. Поздрави от мен !!!


2010-01-22 17:28:47
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Здравейте всички. Благодаря за отзивите от името на цялата група! Как само ни радвате ако знаете... Коста, хубаво е, че сподели. И аз така се чувствам. Мисля, че колкото пъти да отида в Охрид все ще ми е интересно и приятно. Уникално място е това! Писал съм за планината Галичица. Наистина е непростимо да идеш до Св. Наум и да не изкачиш планината. Гледката отгоре е разтърсваща!!! Ще си позволя едно уточнение. Извора в подножието на манастира НЕ е Биляниният. Това е извора на Св. Наум. Много хора ги бъркат. Биляниният извор е в самият Охрид, в южният край на града. Близо е до Стадиона и до Яхтеното пристанище. Биляниният извор също е изключително място и седващият път на всяка цена иди да го посетиш. Ще ти хареса.


2010-01-23 13:04:54
От: ЛЮБО МИЛАЧКОВ
Email, ICQ или Skype: milachkov@mnet.bg
БРАВО,ГРАМОТНО И УВЛЕКАТЕЛНО.С МНОГО ЛЮБОВ КЪМ ВСИЧКО.


2010-01-24 19:50:45
От: Лили
Email, ICQ или Skype: lilija.georgieva@gmail.com
Ilarioncho, мисля, че на тази усмихнатата риба-чудовище й казват grdobina, демек грозотия, би трябвало да е от семейство Lophidae. Поздрави от Любляна!;)


2010-01-24 19:53:45
От: kosta donev
За извора така са ми казали местните, иначе ще потърся оригиналният извор само да се позатопли времето. Поздрави !!!


2011-02-05 00:29:28
От: Митаче
Email, ICQ или Skype: mitache
Хора, вие ме разбихте. Толкова много страни и така весело описани. Прииска ми се да пътувам. Не съм си помислял до сега за Албания, но след чудесният ви пътепис ще я посетя. Черна Гора също.


2011-02-15 21:59:57
От: тодор добрев
Email, ICQ или Skype: biker81@abv.bg
Невероятно изживяване дори само когато четеш пътеписа.


2011-04-14 22:33:23
От: Македонец
Email, ICQ или Skype: rrrrrrr@eee.ee
Прекрасни слики. Браво.


2011-04-15 07:33:02
От: абв
Email, ICQ или Skype: abv@123.mk
Супер турнеја и многу добро сте ги опишале сликите. Добив впечаток како и јас да сум бил со вас. Браво!


2011-10-31 11:36:41
От: ЧЕРНОГОРЕЦА
Email, ICQ или Skype: rozavani@gmail.com
Щяхме да се заселваме около БЕРН, Скромна къща с градинка, нещо такова . НО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС ЩЕ СЕ ВЪРНА ТАМ КЪДЕТО Е ЖИВЯЛ ПРАДЯДО МИ. ВЕЧЕ СЕМЕЙСТВОТО Е ВЗЕЛО РЕШЕНИЕ И ЩЕ СЕ МЕСТИМ В БУДВА. ЩЕ ВИ ПОКАНИМ ДА НИ ГОСТУВАТЕ СКОРО. СНИМКИТЕ СА ВИ НАПРАВО ТРЕПАЧ!!


2011-11-05 09:22:38
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Черногорецо, човече, ти ме разби! Откак сме се върнали от там тайничко си мечтая как един ден ще се прeместя да живея в Черна гора. Твоето и на семейството ти решение е моя сбъднат сън. Изключително се радвам и в същото врме много се вълнувам задето написаното от нас е спомогнало за едно такова житейски важно решение. Подкрепям ви с две ръце и съм сигурен, че ще се насладите на едно прекрасно бъдеще в тази малка, но толкова красива и гостоприемна страна. От цялото си сърце Ви пожелавам успех!! P.S. А поканата за гостуване чакаме и премаме с радост :-)


2012-02-13 09:28:24
От: Nadia
Email, ICQ или Skype: focusgirl@abv.bg
Привет и поздрави за страхотните разкази и снимки. През 2011 г бяхме за 1 седмица на почивка в Саранде, Албания и мога да кажа, че промяната не е особено голяма - продължава строителството на хотели, пътища, все още всеки 2-ри автомобил е Мерцедес, но пък хората бяха любезни и с желание да развиват туризъм.Тази година сме решили да се запътим към Черна гора, определено ще почерпим информация и от вашето пътуване.


2012-02-14 18:39:37
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Здравей Nadia, Черна гора определено има какво да ви предложи. Прекрасно място е тая страна. Ако може да помогнем с някаква информация питай, ще се отзовем с удоволствие. Интересно ми е какви са твоите впечатленията от Албания. Постояли сте повечко време там и вероятно имаш малко по-дълбоки наблюдения. Ние за съжаление минахме, така да се каже, набързо. Или поне по-бързо отколкото ни се искаше. Сподели, моля те. ще е интересно за всички.


2012-02-17 17:24:45
От: Елия Тренкова
Email, ICQ или Skype: trenkov@mbox.contact.bg
Ей, трети ден не мога да се разделя с тия пътеписи!Направо съм омаяна от красивите ви снимки, но много повече ме вдъхновяват коментарите.Супер сладко и завладяващо чувство за хумор.Пътували сме по маршрутите ви и в Гърция, и из Родопите, и в Македония, и затова сега "в шеги и закачки" ми е чудесно да го направя отново с вас.Такава реклама за екскурзии не знам дали друг би се справил да направи така зарибявящо. Айде, че имам да чета едни пътеписи...


2012-03-12 13:42:23
От: Дида
Email, ICQ или Skype: emilirossi@abv.bg
Направихте ми една невероятна виртуална екскурзия. Страни близки до нас а се оказа, че почти нищо незнам за тези прекрасни места. Страхотни снимки и много добро описание. Браво пожелавам ви и други интересни маршрути. Поздрави от Смолян и Родопите.


2012-06-05 11:49:56
От: Весела
Email, ICQ или Skype: vesigeri@yahoo.com
Прекрасно написано, с прекрасни снимки. Ще го чета още няколко пъти. Благодаря за удоволствието, което ми достави! Пожелавам нови пътешествия и разбира се разкази!


2012-06-10 21:21:13
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Ехей, добри хора, удоволствието е е изцяло наше :-) Радвате ни много с коментарите си, давате "пауър" тъй да се каже. За щастие след малко привидно затишие планирането отново е в ход. Ако всичко е наред до края на лятото трябва да има новини. Ще се постатраем нещата да се случат качествено. Дай Боже! А до тогава продължаваме да дерзаем "в шеги и закачки". :-D


2013-04-08 13:43:21
От: Valerija
Email, ICQ или Skype: valeria23b@yahoo.com
Путешествие супер! Отличный фотоотчет и очерк! Увидела столько мест, в которых всегда хотела побывать. Обязательно побываю...Авторам желаю новых интересных путешествий!


2013-04-08 15:41:14
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Руский коментар до сих пор у нас не был. Спасибо большое! Желаю вам исполнения вашей мечты путешествия.


2014-01-22 15:49:32
От: Mila
Email, ICQ или Skype: andonova11.01@abv.bg
Изпих си с удоволствие слетобедното кафе. Прекрасно, дай боже повече такива пътепиис като Вашите. Поздравление и не че искам да Ви подразня но след 2-3 месеца ми предстои точно този маршрут!


2014-01-22 17:59:47
От: Ilartioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Здравей Мила, Искрено се радвам за теб, задето имаш път по тия красиви и толкова гостоприемни земи! И да знаеш не ни дразниш. Причината да пиша пътеписите е да споделя с повече хора чудесните кътчета на земята, които си струват да бъдат видяни и още повече почувствани. Това че ти си се запътила натам, приемам съшо и като наш, мъничък успех :-) Дай Боже повече пътешественици!


2014-02-18 16:37:50
От: Драган Стојановић
Email, ICQ или Skype: herba@ptt.rs
Знам,одлично знам,да моја држава YUGOSLAVIA(горе на карти),увек остаје у срцу.Хвала ти на потсећању! Зар сте само то и толико видели у Србији?!


2014-04-09 12:01:05
От: Konstantin Kojuharov
Email, ICQ или Skype: koko5532000@yahoo.de
Здравейте сладури! След всички суперлативи, изписани в горните коментари, единствено мога да замълча многозначително, широко ококорил очи, все още пълни с невероятните гледки, на които се насладих благодарение на вас! Цялото това приказно приключение е предадено с невероятно чувство, което недвусмислено показва, че сте много готини хора, позитивни, пълните ми душата, изобщо...единственото кофти е, че чак сега установявам колко ми е беден речникът:) През предстоящите майски празници, живот и здраве, се понасяме и ние с моята приятелка към тези красоти, благодаря ви от сърце за приказката, в която ме пренесохте! Живи и здрави да сте!!!


2015-03-25 12:06:31
От: Марио
Email, ICQ или Skype: m.ribarov@gmail.bg
Браво ей това е пътепис! Моето разбиране е че един пътепис се прави с цел да помогне на хората,решили да попътуват.А този е точно такъв.Разбира се и чувството когато го пишеш,конструираш и нагласяш също е страхотно,нали? Имам 2 въпроса на първо четене.С мотори добре, а с джип как ще е? Говорите за доста тесни пътища на някои места.Става въпрос за не най голям такъв-спортидж на киа.И втория ми въпрос няма ли да е добре да обърна маршрута обратно?Как смятате?То разбира се е въпрос на вкус, но все пак.Отдавна искам с жената и детето да отида натам.Благодаря още веднъж!


2015-03-27 12:13:55
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Здравей Марио, Благодаря за хубавите думи! Прав си, че чувството е прекрасно когато пътуваш и когато описваш пътуванети, и когато го четеш, че и когато вземеш та видишетеш някой толкова позитивен коментар, като твоя :-) Преди всичко да кажа, че и с джип и с кола, та ако ще и с автобус може да се стигне навсякъде. Относно обръщането на маршрута, моето лично мение е и ДА и НЕ. Предимството на обръщането ще е, че ще се пътува в по-близкото до морето пътно платно, т.е. морските пейзажи ще се виждат по-добре. Недостатъците (според мен) ще е влизането в Албания откъм северната част на страната, която е по-пренаселена, прашна и не толкова красива колкото южната, от Гърция до Вльор. Това може да остави неприятно първо впечатление, а не бива :-) Освен това влизането от една добре организирана и подредена държава в една.., хм, не толкова, ще ви кара да сравянвате детайлите с онази предишната и има шанс да не се накефите :-) а в края на краищата, това са само детайли... Определено си струва да погледнеш нещата в Албания с необременено око. Има какво да се види и почувстева там и то много. При всички случаи не се втелявайте в детайли и грешни представи наложени от медиите и тръгвай смело :-)


2015-03-27 21:43:09
От: Марио
Email, ICQ или Skype: m.ribarov@gmail.bg
Браво бе, човек!Не зная как се казваш, най-вероятно Иларион.Всъщност никакво значение няма. От 3 дни чета прекрасните пътеписи,които си сътворил и споделил. Сега разбирам защо този сириец ви е поканил в къщата си!Как успяваш да лъхаш толкова позитивизъм, влияещ на хората?Не те познавам,но явно си готин пич!Да си жив и здрав! Малко бях загубил вяра, че в тази държава има стойностни хора, но ти ми промени мнението!Поздрави и на Дилянка, геройско момиче!


2015-03-28 10:38:13
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Мерси, бре добри човече, Марио! Всички имаме хубави помисли и човещина в сърцата си, само трябва да им даваме повече воля. Тогава и страната ни и Светът ще е по-добър :-) А всъщност пътешестването е един прекрасен начин да изкараш доброто в себе си на показ, защото, както писах по-горе, "Човекът е ЧОВЕК, когато е на път!" :-D

 

 

Македония  Гърция  Албания  Черна Гора  Хърватия  Босна  Сърбия

 


Всички права запазени.
Всяко плагиатство разрешено, само и единствено със съгласието на автора .
Неизпълнението на гореописаното ще ви доведе до персонална, най-вече физическа отговорност пред автора и всичките му приятелчета рецидивисти, изнасилвачи на едър и дребен рогат добитък !!!

For problems or questions regarding this web contact [webmaster].
Webmaster ICQ: 109811561


Moto
 

Вижте също:

image 1
Пътешествието през Родопите до морето

2006
Виж повече >>

image 1
Солун, Бяло море, Кавала и о.Тасос 2007
Виж повече >>

image 2
4'600 km по Tурското крайбрежие 2008
Виж повече >>

image 1
Диарбекир, Кюрдистан и Планината Арарат 2009

Виж повече >

image 1
Красотите на Балканите и Адриатика 2009

Виж повече >

image 1
Сирия, Йордания и Петра - Пустини, Морета и красота 2010

Виж повече >

image 1
Алпийска приказка през Австрия, Германия, Швейцария и Италия 2012

Виж повече >