МОТО-СМЕХУРКО

 

 

 

Мото Балкани 2009

 

 

 

 

  Сърбия

 

Македония  Гърция  Албания   Черна Гора  Хърватия  Босна  Сърбия

 

 

За малко да не разбера, че фургона приличащ на пункт за контрол на горската сеч всъщност е държавната граница между Босна и Сърбия. Още повече, че служителите, напечени от следобедното слънце, просто ни махнаха да продължаваме. Още няколко минути и влязохме в Мокра гора. Планината Залтибор се извисява наоколо.

 

Мокра гора е свежо и китно селце. Почти веднага забелязахме реставрираната от Костурица теснолинейка, използвана при заснемане на филма "Циганско време".

 

Войнишки паметник.

 

И още един, оригинален паметник.

 

Отклонихме се по табелата към Дръвен град.

 

Бях чел много за това място и очаквах с нетърпение да го видя. Всъщност не бях обърнал внимание, че маршрута ни минава през Мокра гора. Първоначалният план беше да се върнем през Загреб и Белград, но в последният момент, снощи, решихме да минем през Босна. Хем да я разгледаме, хем да избегнем скуката по магистралите. Така или иначе възнамерявах да пътувам до тук, специално, може би месец по-късно. Познайте колко се зарадвах, когато в Сараево, Дойчин, спомена че е добре да минем през Мокра гора и Дръвен град, защото така и така са ни на път. Направо не повярвах, че съдбата ми поднася толкова хубав подарък. И ето ни тук. Ухааа!

 

Огромен топ пази спокойствието на домакините и гостите.

 

Без никакъв проблем ни пуснаха да разгледаме. Всичко в Дървен град е направено от дърво. Къщите, хотела, ресторанта, църквата, дори настилката по улиците е дървена. Главната улица "Иво Андрич".

 

Емир Костурица, разочарован от човешкото безумие, вихрещо се наоколо, през деветдесетте години, създава собствен оазис, в който да запази живота такъв, какъвто иска да бъде. Нарича селището с немскозвучащото Kustendorf. Всъщност то идва от собственото му име Кустурица - Kust и немско dorf - село. В последствие се налага името Мечавник. Така се казва малкото селце в непосредствена близост. Широката гражданственост пък започва да му казва просто Дрвен град.

 

Няма значение кое от имената ще решите да ползвате. По-важно е наистина да намерите време и да посетите този особен монумент на нестандартното мислене. Разходката наоколо е истински интересна. Емир обявява творението си за антилобално място. Странни скулптури спират вниманието.

 

Улиците и площадите са кръстени на интересни, световно известни люде. Освен улица "Ернесто Че Гевара" има площад "Диего Марадона", бул. "Федерико Фелини" и т.н.

 

Ярки цветове красят алеите в целият град.

 

Тъй като хората сме несъвършени създания, очевидно дори в имагинерният град не може да мине без затвор. Има също кино, художествена галерия, библиотека. Тук е сниман филма "Живота е Чудо". Самият Кустурица и семейството му живеят в една от къщите и той често може да бъде забелязан наоколо. В този комплекс от 2008 година Емир Костурица организира "Международен фестивал за истинско кино и музика Кюстендорф". Интересно е откриването на фестивала. В неформална церемония бива погребано копие на филма "Умирай трудно". Забавно, а.

"Антиглобалното място" в действителност е прекалено силно определение. Не бих се съгласил съвсем, че подхожда на селцето, което малко или много се превръща в популярна, туристическа атракция, но такъв е живота. Всички искаме да се докоснем до нещо специално и това има своята цена. Всъщност няма значение. Тук наистина има специално излъчване, което те кара да се замислиш сериозно върху теми, които не са чест посетител в ежедневните ни занятия. Горната снимка може би най-добре показва как се почувствахме след посещението. Красота, съвършенство и енергия свише.

Не видяхме Емир, но посетихме неговият дом. Реализирахме още една мечта и това е чудесно. Имаме огромна причина да сме щастливи.

 

Отново подкарахме по хубавите пътища и се наслаждавахме на уханието, хладината и красотата на планината Залтибор.

 

Ужице е голям и оживен град. Канехме се да нощуваме тук, но беше едва 18 часа. Решихме да продължим. Само час след нас мощни взривове разтърсили спокойният живот наоколо. Запалили се складове за амуниции. Мога да си представя каква паника е настъпила, като сравнявам със случилото се неотдавна в Челопечене. Ние обаче нищо не разбрахме от цялата дандания. Научихме за инцидента чак на следващият ден, когато бяхме на стотици километри от тук.

 

Докарахме го до малкото градче Пожега. Искахме да намерим квартира, но тук нямаше. Настанихме се в голям хотел, реализиран в стил "Зрял Соц-реализъм".

 

Излязохме на разходка по градският площад. Минаваше 22:30. Градчето е малко, площада също, но беше толкова живо. Семейства бяха насядали по пейките и кафенетата, деца с колела и ролери щъкаха навсякъде, всички викаха и се смееха, истински празник. Още когато за първи път се разходих с мотора из Сърбия, рано тази пролет, ми направи впечатление активният социален живот. Дори в най-малките селца имаше млади хора, на всеки площад беше стълпотворение и всички бяха усмихнати. Неволно се сетих как в София още в 20:00 улиците опустяват, всеки се затваря в черупката си и зяпа телевизора от където го "сапунисват" с поредния многострадален сериал, опитвайки се да имплантират своите реклами на мястото на липсващият контакт с хора. Колко много губим!

 

Както всяко нещо и соц-реализма има и своите добри страни. Кухня с обилни порции в стил "Балкантурист", на същите соц-цени, вкусна "Жлътка ракийка" и "Йелен пиво". Заслужаваме си отпускането на душите след днешното препускане. За един ден пресякохме Босна по диагонал, а сега: Удри вуйно!

 

Събота, ден в който всички трактори, комбайни, колички, каруци, косачки, застави, москвичи и жигули, заедно със своите "умели" водачи са изпълзели от дълбоките леговища и са поели по пътищата с единствената цел да създават душевен и физически дискомфорт на бедните мотористи. На всичкото отгоре заваля дъжд. Не мога да кажа, че беше приятно, но все пак пътувахме към дома.

 

Повозихме се по селските пътища, малко по магистралата, по екзотичният път от Ниш до границата, хапнахме едни ущипци за последно и ето ни на:

 

Пристигнахме у дома. Ура!!! Направихме го. Перфектното бягство от сивото ежедневие. Перфектната почивка, далеч от скучните, стерилни, многозвездни преживявания. Перфектната обиколка по красивата Адриатика без ангажименти и без зависимост от организатори и разписания. Пренесохме мислите и телата си през прекрасни места и реализирахме отколешни мечти. Не може човек да не е щастлив след подобно приключение. Не може да не сънува дни наред божествено сините води и яркото слънце. Не може да не мечтае за още и още пътешествия и да се моли следващото лято да дойде час по-скоро, защото: "Човека е ЧОВЕК, когато е на път!!"

Изминахме 3 500 километра, возихме се 15 дни, видяхме 10 места включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, преминахме 10 граници, посетихме 7 държави, сменихме 6 валути, топнахме се в 3 морета и навсякъде говорихме и се разбирахме само с 1 език - Български!

Дерзайте!
Ilarioncho
'2009

 

За любителите на статистиката

 

Планирани Действителни  
Километри 3 136 3 538 km
Гориво 188 199 l
Разход 6 5,62 l/100
Дни 15 15 Days
Пари (за двама) 1 000 1 040 EUR

 

Пълната информация е достъпна тук

 

 

 

   

Карта на маршрутa

 

 
 

 

Коментари

 

 

Име:

Email, ICQ или Skype:

Вашето мнение:


Книга за гости - Визуализация


2009-10-20 23:36:49
От: nevi
Отново чудесни снимки. Текста също. Понесох се заедно с вас. Браво!


2009-10-31 12:43:57
От: Martin Georgiev
Email, ICQ или Skype: martin georgiev
Много яко сте си прекарали. Браво! И аз си мечтая за такова патешествие, но съм със скутер и няма как да стане. Пожелавам ви нови дестинации.


2009-11-12 20:14:04
От: diana
Email, ICQ или Skype: dianakim@abv.bg
Браво. Чакам с нетърпение останалата част от разказа и ви пожелавам нови пътешествия през 2010.


2009-11-17 19:53:40
От: Борислав Асенов
Email, ICQ или Skype: boko.82@abv.bg
Е айде де, с нетърпение чакам продължението.


2009-11-21 09:37:56
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Здравейте Приятели. Съжалявам, че ви накарах да чакате толкова дълго. Естествено за всяко нещо си има причина, но разбира се, причините не са оправдание. За щастие успях да намеря малко време и "борбата" продължава. Съвсем скоро ще има развитие... и то какво... пише се, та чак копчета от клавитурата хвърчат... :-)


2009-11-30 20:29:19
От: Богдан Богданов
Email, ICQ или Skype: bvbogdanov@mail.bg
Бат Ilarioncho, вярно голяма красота и истинска цивилизация. За да не се прекърши напълно крехкия национализъм, който вирее в мен все още, ще отбележа,че тези чудни Плитвички езера страшно ми напомниха на Крушунските.


2009-12-03 12:21:33
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Еееех, Боги, със срам и сведен поглед ще призная, че за последните две години четири пъти се каня да посетя Крушунските водопади и все нещо се случва, та не мога да го направя. Съдейки по разказите на всички, явно са изключителни. Ще изчакам пролетта, за да се раззелени и ще ида, на всяка цена. Благодаря, че отново ми привлече вниманието натам.


2009-12-23 23:50:52
От: Михаил
Email, ICQ или Skype: misho56
Не знам цветето как се казва, но определено не мога да се въздържа да изкажа страхотните си впечатления от пътешествието и пътеписа. Пренесох се заедно с вас по тия хубави места и неусетно изчетох всичко на един дъх. Уважение за старанието и ентусиазма с който сте описали всичко. Усетих духа на пътешествието и скоро аз самия ще предприема такова. Със здраве!


2010-01-19 23:31:22
От: kosta donev
Браво хора, страхотна обиколка сте си направили. Аз всяка година посещавам Охрид по един или когато мога по два пъти просто е велико и до сега не ми е омръзнало. Планината която ви се падаше от лявата страна когато сте пътували от Охрид до манастира Св. Наум се казва Галичица това е местен парк или нещо такова, а онзи готин извор в подножието на манастира му викат Билянини извори. Поздрави от мен !!!


2010-01-22 17:28:47
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Здравейте всички. Благодаря за отзивите от името на цялата група! Как само ни радвате ако знаете... Коста, хубаво е, че сподели. И аз така се чувствам. Мисля, че колкото пъти да отида в Охрид все ще ми е интересно и приятно. Уникално място е това! Писал съм за планината Галичица. Наистина е непростимо да идеш до Св. Наум и да не изкачиш планината. Гледката отгоре е разтърсваща!!! Ще си позволя едно уточнение. Извора в подножието на манастира НЕ е Биляниният. Това е извора на Св. Наум. Много хора ги бъркат. Биляниният извор е в самият Охрид, в южният край на града. Близо е до Стадиона и до Яхтеното пристанище. Биляниният извор също е изключително място и седващият път на всяка цена иди да го посетиш. Ще ти хареса.


2010-01-23 13:04:54
От: ЛЮБО МИЛАЧКОВ
Email, ICQ или Skype: milachkov@mnet.bg
БРАВО,ГРАМОТНО И УВЛЕКАТЕЛНО.С МНОГО ЛЮБОВ КЪМ ВСИЧКО.


2010-01-24 19:50:45
От: Лили
Email, ICQ или Skype: lilija.georgieva@gmail.com
Ilarioncho, мисля, че на тази усмихнатата риба-чудовище й казват grdobina, демек грозотия, би трябвало да е от семейство Lophidae. Поздрави от Любляна!;)


2010-01-24 19:53:45
От: kosta donev
За извора така са ми казали местните, иначе ще потърся оригиналният извор само да се позатопли времето. Поздрави !!!


2011-02-05 00:29:28
От: Митаче
Email, ICQ или Skype: mitache
Хора, вие ме разбихте. Толкова много страни и така весело описани. Прииска ми се да пътувам. Не съм си помислял до сега за Албания, но след чудесният ви пътепис ще я посетя. Черна Гора също.


2011-02-15 21:59:57
От: тодор добрев
Email, ICQ или Skype: biker81@abv.bg
Невероятно изживяване дори само когато четеш пътеписа.


2011-04-14 22:33:23
От: Македонец
Email, ICQ или Skype: rrrrrrr@eee.ee
Прекрасни слики. Браво.


2011-04-15 07:33:02
От: абв
Email, ICQ или Skype: abv@123.mk
Супер турнеја и многу добро сте ги опишале сликите. Добив впечаток како и јас да сум бил со вас. Браво!


2011-10-31 11:36:41
От: ЧЕРНОГОРЕЦА
Email, ICQ или Skype: rozavani@gmail.com
Щяхме да се заселваме около БЕРН, Скромна къща с градинка, нещо такова . НО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС ЩЕ СЕ ВЪРНА ТАМ КЪДЕТО Е ЖИВЯЛ ПРАДЯДО МИ. ВЕЧЕ СЕМЕЙСТВОТО Е ВЗЕЛО РЕШЕНИЕ И ЩЕ СЕ МЕСТИМ В БУДВА. ЩЕ ВИ ПОКАНИМ ДА НИ ГОСТУВАТЕ СКОРО. СНИМКИТЕ СА ВИ НАПРАВО ТРЕПАЧ!!


2011-11-05 09:22:38
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Черногорецо, човече, ти ме разби! Откак сме се върнали от там тайничко си мечтая как един ден ще се прeместя да живея в Черна гора. Твоето и на семейството ти решение е моя сбъднат сън. Изключително се радвам и в същото врме много се вълнувам задето написаното от нас е спомогнало за едно такова житейски важно решение. Подкрепям ви с две ръце и съм сигурен, че ще се насладите на едно прекрасно бъдеще в тази малка, но толкова красива и гостоприемна страна. От цялото си сърце Ви пожелавам успех!! P.S. А поканата за гостуване чакаме и премаме с радост :-)


2012-02-13 09:28:24
От: Nadia
Email, ICQ или Skype: focusgirl@abv.bg
Привет и поздрави за страхотните разкази и снимки. През 2011 г бяхме за 1 седмица на почивка в Саранде, Албания и мога да кажа, че промяната не е особено голяма - продължава строителството на хотели, пътища, все още всеки 2-ри автомобил е Мерцедес, но пък хората бяха любезни и с желание да развиват туризъм.Тази година сме решили да се запътим към Черна гора, определено ще почерпим информация и от вашето пътуване.


2012-02-14 18:39:37
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Здравей Nadia, Черна гора определено има какво да ви предложи. Прекрасно място е тая страна. Ако може да помогнем с някаква информация питай, ще се отзовем с удоволствие. Интересно ми е какви са твоите впечатленията от Албания. Постояли сте повечко време там и вероятно имаш малко по-дълбоки наблюдения. Ние за съжаление минахме, така да се каже, набързо. Или поне по-бързо отколкото ни се искаше. Сподели, моля те. ще е интересно за всички.


2012-02-17 17:24:45
От: Елия Тренкова
Email, ICQ или Skype: trenkov@mbox.contact.bg
Ей, трети ден не мога да се разделя с тия пътеписи!Направо съм омаяна от красивите ви снимки, но много повече ме вдъхновяват коментарите.Супер сладко и завладяващо чувство за хумор.Пътували сме по маршрутите ви и в Гърция, и из Родопите, и в Македония, и затова сега "в шеги и закачки" ми е чудесно да го направя отново с вас.Такава реклама за екскурзии не знам дали друг би се справил да направи така зарибявящо. Айде, че имам да чета едни пътеписи...


2012-03-12 13:42:23
От: Дида
Email, ICQ или Skype: emilirossi@abv.bg
Направихте ми една невероятна виртуална екскурзия. Страни близки до нас а се оказа, че почти нищо незнам за тези прекрасни места. Страхотни снимки и много добро описание. Браво пожелавам ви и други интересни маршрути. Поздрави от Смолян и Родопите.


2012-06-05 11:49:56
От: Весела
Email, ICQ или Skype: vesigeri@yahoo.com
Прекрасно написано, с прекрасни снимки. Ще го чета още няколко пъти. Благодаря за удоволствието, което ми достави! Пожелавам нови пътешествия и разбира се разкази!


2012-06-10 21:21:13
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Ехей, добри хора, удоволствието е е изцяло наше :-) Радвате ни много с коментарите си, давате "пауър" тъй да се каже. За щастие след малко привидно затишие планирането отново е в ход. Ако всичко е наред до края на лятото трябва да има новини. Ще се постатраем нещата да се случат качествено. Дай Боже! А до тогава продължаваме да дерзаем "в шеги и закачки". :-D


2013-04-08 13:43:21
От: Valerija
Email, ICQ или Skype: valeria23b@yahoo.com
Путешествие супер! Отличный фотоотчет и очерк! Увидела столько мест, в которых всегда хотела побывать. Обязательно побываю...Авторам желаю новых интересных путешествий!


2013-04-08 15:41:14
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Руский коментар до сих пор у нас не был. Спасибо большое! Желаю вам исполнения вашей мечты путешествия.


2014-01-22 15:49:32
От: Mila
Email, ICQ или Skype: andonova11.01@abv.bg
Изпих си с удоволствие слетобедното кафе. Прекрасно, дай боже повече такива пътепиис като Вашите. Поздравление и не че искам да Ви подразня но след 2-3 месеца ми предстои точно този маршрут!


2014-01-22 17:59:47
От: Ilartioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Здравей Мила, Искрено се радвам за теб, задето имаш път по тия красиви и толкова гостоприемни земи! И да знаеш не ни дразниш. Причината да пиша пътеписите е да споделя с повече хора чудесните кътчета на земята, които си струват да бъдат видяни и още повече почувствани. Това че ти си се запътила натам, приемам съшо и като наш, мъничък успех :-) Дай Боже повече пътешественици!


2014-02-18 16:37:50
От: Драган Стојановић
Email, ICQ или Skype: herba@ptt.rs
Знам,одлично знам,да моја држава YUGOSLAVIA(горе на карти),увек остаје у срцу.Хвала ти на потсећању! Зар сте само то и толико видели у Србији?!


2014-04-09 12:01:05
От: Konstantin Kojuharov
Email, ICQ или Skype: koko5532000@yahoo.de
Здравейте сладури! След всички суперлативи, изписани в горните коментари, единствено мога да замълча многозначително, широко ококорил очи, все още пълни с невероятните гледки, на които се насладих благодарение на вас! Цялото това приказно приключение е предадено с невероятно чувство, което недвусмислено показва, че сте много готини хора, позитивни, пълните ми душата, изобщо...единственото кофти е, че чак сега установявам колко ми е беден речникът:) През предстоящите майски празници, живот и здраве, се понасяме и ние с моята приятелка към тези красоти, благодаря ви от сърце за приказката, в която ме пренесохте! Живи и здрави да сте!!!


2015-03-25 12:06:31
От: Марио
Email, ICQ или Skype: m.ribarov@gmail.bg
Браво ей това е пътепис! Моето разбиране е че един пътепис се прави с цел да помогне на хората,решили да попътуват.А този е точно такъв.Разбира се и чувството когато го пишеш,конструираш и нагласяш също е страхотно,нали? Имам 2 въпроса на първо четене.С мотори добре, а с джип как ще е? Говорите за доста тесни пътища на някои места.Става въпрос за не най голям такъв-спортидж на киа.И втория ми въпрос няма ли да е добре да обърна маршрута обратно?Как смятате?То разбира се е въпрос на вкус, но все пак.Отдавна искам с жената и детето да отида натам.Благодаря още веднъж!


2015-03-27 12:13:55
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Здравей Марио, Благодаря за хубавите думи! Прав си, че чувството е прекрасно когато пътуваш и когато описваш пътуванети, и когато го четеш, че и когато вземеш та видишетеш някой толкова позитивен коментар, като твоя :-) Преди всичко да кажа, че и с джип и с кола, та ако ще и с автобус може да се стигне навсякъде. Относно обръщането на маршрута, моето лично мение е и ДА и НЕ. Предимството на обръщането ще е, че ще се пътува в по-близкото до морето пътно платно, т.е. морските пейзажи ще се виждат по-добре. Недостатъците (според мен) ще е влизането в Албания откъм северната част на страната, която е по-пренаселена, прашна и не толкова красива колкото южната, от Гърция до Вльор. Това може да остави неприятно първо впечатление, а не бива :-) Освен това влизането от една добре организирана и подредена държава в една.., хм, не толкова, ще ви кара да сравянвате детайлите с онази предишната и има шанс да не се накефите :-) а в края на краищата, това са само детайли... Определено си струва да погледнеш нещата в Албания с необременено око. Има какво да се види и почувстева там и то много. При всички случаи не се втелявайте в детайли и грешни представи наложени от медиите и тръгвай смело :-)


2015-03-27 21:43:09
От: Марио
Email, ICQ или Skype: m.ribarov@gmail.bg
Браво бе, човек!Не зная как се казваш, най-вероятно Иларион.Всъщност никакво значение няма. От 3 дни чета прекрасните пътеписи,които си сътворил и споделил. Сега разбирам защо този сириец ви е поканил в къщата си!Как успяваш да лъхаш толкова позитивизъм, влияещ на хората?Не те познавам,но явно си готин пич!Да си жив и здрав! Малко бях загубил вяра, че в тази държава има стойностни хора, но ти ми промени мнението!Поздрави и на Дилянка, геройско момиче!


2015-03-28 10:38:13
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Мерси, бре добри човече, Марио! Всички имаме хубави помисли и човещина в сърцата си, само трябва да им даваме повече воля. Тогава и страната ни и Светът ще е по-добър :-) А всъщност пътешестването е един прекрасен начин да изкараш доброто в себе си на показ, защото, както писах по-горе, "Човекът е ЧОВЕК, когато е на път!" :-D

 

 

Горе ^

 

 

 

Македония  Гърция  Албания  Черна Гора  Хърватия  Босна  Сърбия

 


Всички права запазени.
Всяко плагиатство разрешено, само и единствено със съгласието на автора .
Неизпълнението на гореописаното ще ви доведе до персонална, най-вече физическа отговорност пред автора и всичките му приятелчета рецидивисти, изнасилвачи на едър и дребен рогат добитък !!!

For problems or questions regarding this web contact [webmaster].
Webmaster ICQ: 109811561

 


Moto
 

Вижте също:

image 1
Пътешествието през Родопите до морето

2006
Виж повече >>

image 1
Солун, Бяло море, Кавала и о.Тасос 2007
Виж повече >>

image 2
4'600 km по Tурското крайбрежие 2008
Виж повече >>

image 1
Диарбекир, Кюрдистан и Планината Арарат 2009

Виж повече >

image 1
Красотите на Балканите и Адриатика 2009

Виж повече >

image 1
Сирия, Йордания и Петра - Пустини, Морета и красота 2010

Виж повече >

image 1
Алпийска приказка през Австрия, Германия, Швейцария и Италия 2012

Виж повече >