МОТО-СМЕХУРКО

 

 

 

 

 

Мото Петра 2010

 

 

Крак де Шавалиерс

 

Сирия  Крак Де Шавалиерс  Палмира  Дамаск  Йордания  Петра  Червено море  Латакия

 

 

Дали защото утрото е по-мъдро от вечерта или пък заради спокойната разходка снощи днес се чувствахме страхотно. Културният шок изчезна сякаш с магическа пръчка и вчерашните притеснения бяха далечни сякаш се бяха случили в друг живот. Поехме на юг по отличната магистрала. Честно казано не очаквах пътят да е толкова добър.

 

Естествено атракциите не спираха. Движението само по себе си беше впечатляващо. Автомобили и мотопеди се включваха от всевъзможни места, почти постоянно някой караше в насрещното, обратен завой през канавката, между платната, беше нормално явление. Камиончета носещи товар десет пъти по-голям от собственият си обем направо ми спираха дъха от почуда.

 

Спряхме да заредим и веднага се намери някой да ни покани на чай. Господинът не разбираше ни дума Английски, но пък знаеше как се изписват традиционните арабски числа, тия които ползваме ние. Много изненадващо беше да разберем, че местните ползват не арабски, а индийски цифри, коренно различни от нашите.  Вече бяхме усетили, че това представлява сериозно затруднение. Чудесно! Сега хем ще си покомуникираме в цифри, хем ще си направим речник арабски-индийски числа. Човекът толкова се зарадва на нашият интерес и на възможността да покаже познанията си, че ми подари химикалката. Ние пък върнахме жеста с няколко от запалките, които носихме... Не можете да си представите колко бързо една такава случайна среща може да се превърне в празник на международните отношения. Не ви трябват политици... не ви трябва дори да говорите общ език... трябва просто да сте...  човеци.

 

Пътят към Крак Де Шавалиерс рязко започна да се изкачва и долината се  ширна под нас.

 

Крепостта пък внушително се извисяваше върху ни.

 

Така е изглеждал Крак Де Шавалиерс някога. Първата постройка на това място е била леко укрепен кюрдски  наблюдателен пост. През 11 век емира на Алепо построява малка крепост, завзета от кръстоносците при първият кръстоносен поход през 12 век. Точно в периода 12-13 век те построяват това колосално отбранително съоръжение - най-голямата крепост в светите земи.

 

Хубаво е, че състоянието му в момента е много близко до оригиналното. Заслугата за това е на френското правителство, купило замъка в средата на 30-те години на миналия век и положило много усилия да го възстанови. В момента, съвсем заслужено, той е в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

 

За да усетим колкото е възможно повече от това впечатляващо място решихме да ползваме услугите на гид. Колкото пъти до сега сме пропускали да го сторим сме съжалявали. Съвсем различно е когото има някой да ти разкаже историите на място и да ти покаже скритите красоти. Правилно разказаните легенди могат да съживят и най-скучните и безформени камъни.

 

За щастие тук случаят съвсем не беше такъв. Не беше нужно някой да ни разказва легенди за да почувстваме красотата на крепостта.

 

Но все пак имаше какво да научим. По времето на събитията от филма "Небесно царство", когато армията на султан Саладин (Salah al-Din) превзема Йерусалим, крепостта Крак Де Шавалиерс също е била подложена на обсада. След една година тежки битки сарацините успяват да пробият външната стена и нахлуват във вътрешният двор.

 

Тук обаче ги посреща дълбок ров и още по-високите стени на вътрешната крепост. Подложени на страховит огън от страна на защитниците на вътрешната крепост, след още една година и огромни загуби Саладин отстъпил. Крепостта устояла.

 

Чудихме се как е възможно шепа защитници да опазят наполовина превзето укрепление под напъните на няколкостотин хилядна армия и нашият домакин реши да ни запознае с  тайните на крепостта. Тъй като кулите са били гръбнака на отбранителната система всичките им стени са снабдени с отвори за изливане на сгорещен петрол. Така стават непристъпни дори за обсадните машини.

 

В целият замък има тайни проходи, позволяващи защитниците бързо да се прегрупират и дори да излизат изненадващо в тила на нападателите.

 

Във вътрешният двор са разполагали метателни машини с които унищожавали обсадното оборудване на противника.

 

Всяка от портите на крепостта представлява кула с няколко врати една зад друга, така че да не може да бъде разбита. На тази ясно се виждат лъвовете поставени в чест на Крал Ричард Лъвското Сърце.

 

При всичката стриктна организация на отбраната се е твърдяло че само 50-60 човека са достатъчни да удържат крепостта. И въпреки това тя е била подготвена да приюти 5000 души и 2000 коня, които да са в състояние да живеят под обсада в продължение на 5 години. Внушително, а? Има резервоари за дъждовна вода, хранилища за жито, вино, дърва, храна за конете и т.н. Построили са църква, театър, бална зала. На една от кулите е имало дори вятърна мелница. Това е конюшнята за 2000 коня в приземният етаж.

 

Пекарната. Диаметърът на пещта е 6 метра - колкото двуетажна сграда, представяте ли си го?

 

Рицарите хоспиталиери (Малтийският орден) са се чувствали толкова сигурни тук и са били убедени, че всичко необходимо за отбраната е вече построено, та са имали възможност да отделят време и усилия за украса. Погледнете фреските на тавана в Балната зала.  Доказателство, че са били прави е че дори когато в средата на 13 век замъкът все пак е превзет от Мамалюците това става с хитрост, а не със сила, въпреки многомесечната обсада и наличието на тежки турбошети и мангонели усилията на нападателите се оказали безсмислени.

 

Над целият комплекс се извисява Командната кула.

 

Гледката от тук е потресаваща.

 

Цялата долина се вижда на длан.

 

Направо ни блокираха сетивата.

 

И в такъв момент какво мислите... Как к'во... ми мно'о ясно!

I'm The King of the World!

 

И щото до сега Бойко никъде не беше се качвал... един още по-голям...

I'm The King of the World!

 

 

 

 

 

Много ни впечатли Крак Де Шавалиерс, но и много ни измори. Нуждаехме се от почивка преди да продължим и намерихме прекрасно място за това. Като по поръчка се появи собственика на къмпинга, който е в непосредствена близост след крепостта и ни покани в неговия ресторант. Това беше най-страхотният обяд по време на цялото пътуване. Натрупаха момчетата по масата повече от 15 традиционни, арабски блюда - салати, зеленчуци, плодове, хомос, мръвка, пържени, варени, задушени...чудо! Имаше дори Ливанска бира... Ебре курортеее...

 

А гледката - главозамайваща. Срещу нас се извисяваха ливанските планини високи повече от 3000 метра.

 

До тук добре, а сега трябваше да прекосим пустинята. Е, поне заредихме физическите и емоционални батерии качествено.  В началото има залесителен пояс. Явно да не пуска пясъците да засипват граничните райони. Постоянният вятър от средиземно море обаче беше накарал дърветата да израстат силно наклонени. Беше се получило нещо като пияната гора около Триград, но дръвчетата бяха много ниски и измъчени. Не е лесно да оцеляваш в такива условия.

 

Влагата на морският вятър се отлагаше по крайбрежието и тук оставаше все по-малко от нея. Съответно и растителността бавно, но сигурно отстъпваше място на пясъците на пустинята, а вече изсушеният вятър ме изгаряше и караше гърлото ми да пресипва буквално за секунди.

 

Постепенно единственият признак на цивилизация около нас останаха електро- и петролопровода вървящи успоредно на пътя.

 

Жълтият пясък ни погълна.

 

На повече от 100 километра навътре в пустинята, в  средата на нищото, изникна стадо овце. Още се чудя какво точно пасат в тоя прахоляк.

 

Тук там имаше и къщи, които колкото и странни да бяха пак не ми се връзваха да се намират точно сред тоя лунен пейзаж.

 

Ебреее най-накрая сме на "майната си". Не вярвам, че има моторист, който поне малко да не е мечтал да се поокопае в пясъците на пустинята. Всички ние израснахме с репортажите от Париж-Дакар и гледката на носещ се през безжизнените дюни мотоциклет отприщва най-първичните ни инстинкти. Съвсем естествено и аз се подадох на изкушението...

 

Настилката тук беше достатъчно твърда да се чувствам уверено и да не затъва тежкият мотор, но пък и достатъчно мека да пързаля задницата по завоите. Имаше и бабунки за леки подскоци. Бррррр... Оле!.... Бррррр... Хоп!  Голям кеф!

 

Очевидно очите ми са светнали достатъчно силно щом и Дидка пожела да опита как е. Направихме няколко тигела с нея. Естествено по-внимателно. Може да сме ненормални, ама сме отговорни :-)

 

Говорех за кефа... е, вижте ми нахилената физиономия. Всичко е ясно, нали. Май окончателно преодолях шубето от пясък, което доскоро ме караше да се приземявам безславно веднага щом стъпя на такъв. Проверка на водните запаси. Да не сме изтърсили някоя бутилка по каменяка.

 

Бойчето ни гледа и ни се чуди на акъла. Усещам го обаче, че вече е почти готов. Трябва му още съвсем малко и следващият път ще сме изцяло на две колела.

 

Хубаво е човек да си вее задника за удоволствие, но взе да се стъмнява. По тия ширини нощта се спуска изведнъж. За някакви 10 минути вече е пълна тъмнинца.

 

Пристигнахме в Палмира (Palmyra) по мръкнало.

 

Цитаделата се извисяваше над пустинния град.

 

.Лесно открихме препоръчания хотел "Al Faris".

 

След кратко освежаване сме готови да се насладим на пустинната нощ. Изведнъж с Дидка се усетихме, че съвсем случайно сме се облекли като близначета - колани, фланелки, дънки, обувки... Хахахаха ама верно сме се намерили с тая мома :-)

 

Пустинята беше започнала да се разхлажда. Четох за това, но честно казано до този момент не вярвах. Денем тук е непосилна жега, а нощем е студено. Ама истински студено. След днешният пълноценен ден имахме нужда от това разхлаждане. Извадихме запасите с "Татковица" и се отдадохме на сладки приказки, съзерцавайки пустинното небе - най-звездното в света. Безвремието бавно ни обземаше...

 

 

 

Горе ^                     Следва >

 

Карта на маршрутa

 

 
 

 

Коментари

 

 

Име:

Email, ICQ или Skype:

Вашето мнение:


Книга за гости - Визуализация


2010-08-11 22:04:19
От: Slav
Email, ICQ или Skype: slavizlatev@abv.bg
Бат' Ilarioncho се завърна:))) Бравос много добро четиво - почти компенсира това че не можах лично да присъствам...Всъщност кого залъгам все повече ме е яд че не бях там...:) Но прътешетвията продължават :)


2010-07-01 13:42:51
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
То, ба'т Славчо, тепърва ще има да те е яд :) Това, както се сещаш е само началото. Съвсем скоро навлизаме в същината... и пустинята :)


2010-07-01 14:00:38
От: Мира
Email, ICQ или Skype: avito77@abv.bg
Ехо, привет, СМЕХУРКОВЦИ! Тъкмо влизах през ден да видя има ли ново приключение и препрочитах старите - и ето - ИМА!!! УРА! БЛАГОДАРЯ! Блаженство е за моята душа да чета за пътешествията ви! Дерзайте! Ваша почитателка: Мира


2010-07-01 14:29:35
От: Boiko
Email, ICQ или Skype: boikoop@abv.bg
Още един глас за това, че тепърва ще има да те е яд :) Само ще загатна, че списание "GOLF§SPA", без да подозират, ни споменаха в последния си брой. Но за това малко по-късно :)


2010-07-03 12:39:41
От: Криси
Email, ICQ или Skype: k_kostadinovak@abv.bg
Останах без думи, а за втората част - не знам :))!!! Слави, ако те успокоява не си единствен.....:)))!!! Едно голямо евала на трима ви!


2012-02-04 14:53:26
От: Ариана
Email, ICQ или Skype: ariana_f@abv.bg
Здравей Ilarioncho :)! "Някога в Индия царувал цар Шахриар, прочут със своята жестокост. Всеки ден той довеждал в палата си нова жена и на следната утрин я убивал. Най-сетне в царството останала жива само една девойка — везирската дъщеря Шехеразада. Когато дошъл и нейният ред да загине, тя се явила при цар Шахриар и започнала да му разправя приказка. Но щом се зазорило, прекъснала приказката на най-увлекателното място. Обзет от любопитство, царят поискал да узнае какво е станало по-нататък. И Шехеразада продължила приказката и като я свършила, започнала друга приказка и на разсъмване пак я прекъснала по средата. В продължение на хиляда и една нощ цар Шахриар чул много приказки, смилил се над Шехеразада и заживял щастливо с нея." Според преданието така са се появили приказките "Хиляда и една нощ". Само със силата на приказките от "Хиляда и една нощ" могат да се сравнят "приказките", които ти ни разказваш на твоя сайт! Поздравявам теб и другите главни герои в АРАБСКАТА приказка :)- екстемисти отвсякъде :)... и ОЧАКВАМ продължението с еййййй такооооова нетърпение!


2010-08-11 22:04:52
От: Yohoho
Email, ICQ или Skype: yoannai@abv.bg
И Ilarioncho ако ме питаш пак дали да продължиш да пишеш, ще се ядосам и ще взема да дойда с вас да се видите в приключение :)


2011-02-27 17:12:40
От: Мариана
Email, ICQ или Skype: mtoteva76@abv.bg
Eeеее, бат Ilarioncho... много правилно Aриана те определи като радневския Шехерезад /това е мъжкия род на Шехерезада/... или поне така аз го разбрах... лесно човек се увлича и се чете на един дъх до самия край... не може да се спре, пък да почине, пък бира да пие... като много лично писмо до приятели за едно пътуване към себе си... e късметлия си, че си открил в крайна сметка личния си екзорсист :))... и що така като изчета пътеписа ТВЪРДО решавам, че следващия път ще се включа и аз и ще го съпреживея, а като дойде време за тръгване вс ене ми се получава...


2010-09-26 00:08:23
От: Румен
Email, ICQ или Skype: SHADO_VT
Е хахдеде умрех от чакане. ша са изгуби тръпката ;-)


2011-02-27 17:12:40
От: Boiko
Email, ICQ или Skype: boikoop@abv.bg
Хубавите пътеписи не стават бързо, но всеки ден чакане си заслужава! За съжаление нямахме фотоапарат за подводни снимки да видите колко красиви неща има в Червено море... не ми вярвате... може да отидете да проверите :)


2011-02-27 17:12:40
От: Marti
Email, ICQ или Skype: opel_fan_86
Поредното уникално по рода си пътешествие, с доста богат снимков материал, но и доста добре описано. На моменти забравям, че сам на компютъра и се пренасям и аз в тази изпълнена с емоции мото обиколка :) Продължавайте в същия дух ;) и God Bless You


2011-02-27 17:12:40
От: Христина Горгорова
Почти бях там! Много благодаря! Kкачеството и стилът са отлични! Пак благодаря! Да сте здрави, пак да идете! Това е 2-то пътешествие, което съм разгледала, много добре направени! Пак благодаря! Ще ходите ли в Тибет? Това е моята мечта, но не съм рокерка... Има и други възможности, но за сега - само Вашите артефакти!


2010-11-06 22:44:59
От: Румен Пенчев
Email, ICQ или Skype: SHADO_VT1
Здравейте на всички, които са отговорни за да го има този прекрасен сайт и всички, които го посещават. Моят въпрос към Илариончо е как избира дестинациите на пътешествията ?


2010-11-09 22:18:08
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Досега не бяха ме питали подобно нещо и май не бях се замислял. Най-лесно е да се каже търся интересни дестинации, но е значително по-трудно да се отговори какво точно означава това. За мен интересни са тези, за които има противоречива информация. От крайно негативни до крайно позитивни мнения. Хубаво е да се самопредизвикаш и да откриеш собствената си истина за местата. Твоята, базирана на личният ти опит и далеч от всички клишета. Ето, чудесен пример е това, което написа Христина горе - Тибет. Какво те кара да мислиш и чувстваш това име? Далай лама, храмове на духа и изключително интересна култура от една страна и брутално сурова и негостоприемна природа от друга. Твоята истина за това място е някъде по средата, някъде в твоето сърце и няма как да я откриеш без да го посетиш. На нас, до сега, винаги ни се е получавало. Дай Боже и занапред да е така. Пожелавам го и на вас!


2011-02-27 17:16:22
От: drako
Email, ICQ или Skype: appolo_11@abv.bg
http://www.smehurko.info/motopetra2010/pic/8-DeadSea&Kerak/08-deadsee%20%2810220%29.JPG Невероятна снимка, която показва какво се крие под повърхността - особено дамата в черно е доста, хм...


2011-02-27 17:16:22
От: CarTest
Email, ICQ или Skype: Cartest@mail.bg
Браво!! Доживях да видя продължнието... Много ви се кефя. Отдавна чета, ама... до сега нямах с какво да пътувам... ама, вече се уредих... RD04... досущ, като твоята. За тази година какви са плановете?


2011-02-27 17:16:22
От: FozY
Email, ICQ или Skype: pl_lazarov@hotmail.com
Много ме радвате! Харесват ми сравненията, разсъжденията, размислите... "БЛАГОРОДНО" завиждам!


2011-01-28 23:12:45
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Случи се в това пътуване нещо, което не описах, а все по усилено занимава съзнанието ми през последните месеци. По време на посещението в Крак Де Шавалие, местният гид, който се оказа изключително ерудиран, ме попита: "Намерихте ли долу пътеводител на вашият език?" "Не." "А поискахте ли си?" "Не." "И защо?" "Хм, ми то..." "Ако не си искате сега, след 50 години вашият език няма да го има... Грижете се за него сега за да не съжалявате после!" Странна работа! Уж в Сирия нещата изглеждат много по-екзотични отколкото при нас, а гледай ти как разсъждават хората... Така че, друзя, искайте си книжки и брошури на Български където и да ходите. Нищо че може и да няма. Когато всички Българчета минем от там и задължително си поискаме може пък и да започнат да изработват. Това ще е сигурен знак, че сме станали осезаеми и достойни за уважение. Дори и да не се получи, ще сме достойни поне в собствените си очи, което май е най-важно :-)


2011-02-04 22:43:01
От: Daniel
Email, ICQ или Skype: dan.dimitrov
Страшен пътепис, много заразителен и ентусиазиращ. Имам Honda Hornet и много ми се иска да го мина, но няма как да взема толкова багаж, нито да монтирам куфари като твоите. Някъде мернах как си ги правил, поздравления, чудесни са! Нещо да питам - по принцип има ферита от Пирея до Хайфа, мислел ли си да ги взимаш или беше по-лесно просто да се върнеш?


2011-02-04 23:10:45
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Здравей Дани. Маршрута е съвсем реалистичен и възможен с твоя мотор. Не се притеснявай за куфарите. Не ти трябва да мъкнеш толкова багаж. Ние бяхме двама затова нашият беше повече. Спокойно може да не носиш къмпинг оборудване. Хотели има достатъчно по целият маршрут. Ако отвориш файла с отчета ще видиш, че и цените са съвсем нормални. Палатката я ползвахме само веднъж, в Хараста(Дамаск) и то за да си направим кефа, а не защото се налагаше. Относно ферибота от Хайфа, към момента на организиране и провеждане на пътуването просто нямаше такъв. Проверявахме изрично защото такъв беше първоначалният план. Ако имаше със сигурност щяхме да посетим Египет и Израел. Личното ми мнение е, че определено си струва да помислиш в тази посока.


2011-02-27 17:16:22
От: Dora
Email, ICQ или Skype: dora_69d@abv.bg
"От дете мечтая за това. Да чета вестник в Мъртво море... Вероятно съм видял или чул нещо..." Порових се и намерих какво си видял: "Детска енциклопедия на науките", изд. Петър Берон, 1992 г. От малък си си любознателен :) http://www.smehurko.info/motopetra2010/pic/MartvoMore.jpg


2011-02-27 17:17:08
От: Бамбуро
Email, ICQ или Skype: 82642004
Е, па магарето е мажко и сака да ближе сол. :-D


2011-02-15 20:58:47
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Бамбуре, утрепа ме с тая глъвоблъсканица. Позна ли някой отговора? На мен ми помогна това: "Сутрин, вечер ближе сол. Що е? Скоро отгадай! Хайде, бързо, не се май!... Магаре..." Магарето в Петра, което ближе камъните... Хахаха :-)


2011-03-13 09:22:47
От: vaskoto1
Email, ICQ или Skype: vaskoto1@yahoo.com
Мога само да ти завидя... много, много много, много... По ред причини никога няма да направя това пътуване, макар че бих искал... Само две миниатюрни забележчици имам - "требуше" се казва тоя катапулт (http://en.wikipedia.org/wiki/Trebuchet) и крепоста е "Kрак дьо шовалие". ...и пордължавам тихо да си завиждам в ъгъла :)


2011-03-13 09:24:47
От: Наталия :)
Email, ICQ или Skype: natjiv@gmail.com
Здравейте :) Благодаря от все сърце за вълшебния разказ! :))) Прочетох го на един дъх и все едно бях с вас през цялото време, усетих магията, топлината, щастието, удовослтвието от сбъдването на мечтите :) Браво! Пожелавам с лекота и в бъдеще да си организирате подобни пътешествия, които да ви зареждат с безкрайно много положителна енергия! :) Благодаря и за детайлната информация - хотели, такси и всичко друго относно пътешествието! В момента и ние с моя съпруг и малката ни дъщеричка мечтаем да реализираме нещо много подобно и това е най-полезната информация, която намерих. Ще помоля, ако имате възможност и желание, разбира се. :) да ми изпратите мейл, за да мога да споделя още няколко въпроси и притеснения, ако може да ни помогнете за по-доброто планиране на предстоящото голямо събитие :) С най-добри пожелания, наталия :)


2013-09-13 21:40:31
От: Венци
Email, ICQ или Skype: vencislav_cakov@abv.bg
Здравейте Смехурковци! Случайно попаднах на този сайт миналата година и от тогава редовно го прочитам и препрочитам. Благодаря Ви за хубавите снимки и пътеписи. Благодарение на Вас човек сам може да си прави маршрути, а не да ползва туристическа агенция. И ние миналата година направихме една малка ваканция до Аспровалта, Кавала, Урануполис и оттам с лодката до малкото островче с прекрасния плаж. Наистина е божествено място с кристална вода. Супер сте. Какви са плановете за тази година? С най добри пожелания за Успех!


2011-06-24 15:04:10
От: Миро
Email, ICQ или Skype: miro.arsov
Много ви се изкефих! Сладури!:}


2012-02-04 15:29:57
От: Kalata
Който не го е чел това трябва да го прочете. Аз не съм моторист, но съм впечатлен... разтърсен! И вче чакам с нетърпение лятото за да организирам някакво пътешествие по вашия метод... а после може и мотоциклет да си купя, знае ли човек. Сигурно все някой си е купил мотор след като е прочел разказите тук. Ако пък не, аз ще съм първия. :-)


2013-09-13 21:40:48
От: stoian
Email, ICQ или Skype: st700802@abv bg
Mного сте готини, преди година и аз минах по този път.


2012-02-05 20:18:07
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Stoian, сподели какви са ти впечатленията. Интересно е да сравним дали и доколко съвпадат мненията ни. Имахте ли проблеми по границите, с мотор ли пътувахте или с кола, колко души, за колко дни, защо не продължихте до Египет? @Кала, купувай смело мотор, няма какво въобще да му мислиш. И да знаеш не си първия :-) мотопътешествията са силно заразни :-D


2012-02-08 00:40:14
От: Бат' Слав
Email, ICQ или Skype: slavizlatev@abv.bg
Чета и препрочитам и пак ме засърбяват ръкохватките и ми се тръгва на път... :)


2012-02-14 11:53:23
От: JOSE
Email, ICQ или Skype: jozef.maslanak@vk.vs.sk
Страхотно пътуване и снимки!


2012-02-14 20:47:52
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.ingo@gmail.com
Лоши новини, приятели, много лоши... Бойчето си купи нова кола, не ще да си купи мотор и туйто. Загазили сме го... Ама пък от друга страна да му е честита! :-D Много да върви, малко да гори, за полицаи и камери да е невидима, да не се чупи и все на хубави и екзотични места да го води... че и ние с него :-D А пък като му дойде времето, да влезе в правия път, да си вземе поука, па да се грабне и да си купи една моторетка. Честито Бойче!!


2012-02-29 13:48:22
От: Boiko
Email, ICQ или Skype: boikoop@abv.bg
Това което поне частично променя нещата е, че колата все пак е Хонда Акорд :) Много благодаря за пожеланията Илко - точно това и аз очаквам от нея. И за протокола ще кажа, че тази година е последната за която ви пишем извинено отсъствие - от 2013 г. започваме с неизвинените :))


2012-03-02 22:40:24
От: ЕЛЕНА
Email, ICQ или Skype: viatar@mail.bg
Благодаря Ви за прекрасното преживяване! Сбъднали сте мечтите ми. С нетърпение чакам новите Ви приключения. На места почти ме просълзихте. Сърдечни поздрави и целувки!


2012-05-27 19:53:04
От: Аско
Лелеее. А аз просто си търсех рецепта за адана кебап.... и попаднах тук и като се зачетох... и сега се връщам от Сирия. Завидях ви честно казано. Браво - страхотно четиво и снимки. Много ми хареса.


2012-08-06 20:14:21
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Аско, а какво стана с Адана кебапа? Ако е успешен ще идваме на гости :-D


2014-03-18 20:42:12
От: Диана Иванова
Email, ICQ или Skype: dianakim@abv.bg
Изключително интересен пътепис-както и другите,но за съжаление едва ли някога Сирия ще бъде същата,каквато вие сте я видели и надали ли може да се мине отново по този път ...направо е тъжно.


2014-03-19 10:46:11
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Даааа, права си Диана, хванахме последният влак, така да се каже. Рано или късно нещата ще се поуталожат, но ще отнеме време. Надявам се тогава, дано да е по-скоро, хората там да са пак така приятелски настроени и сърцати.


2015-05-08 17:41:26
От: mandoilina
Моля, пишете на КИРИЛИЦА


2015-01-24 22:57:19
От: Zoran Todorov
Email, ICQ или Skype: zoranzauvek@gmail.com
Mili hora,... znaete kak da ziveete.... Blagodarja vi za hubavite snimki i vsicko... Balgarin ot malcinstvoto ot Caribrod Srbia....

 

 

Сирия  Крак Де Шавалиерс  Палмира  Дамаск  Йордания  Петра  Червено море  Латакия

 


Всички права запазени.
Всяко плагиатство разрешено, само и единствено със съгласието на автора .
Неизпълнението на гореописаното ще ви доведе до персонална, най-вече физическа отговорност пред автора и всичките му приятелчета рецидивисти, изнасилвачи на едър и дребен рогат добитък !!!

For problems or questions regarding this web contact [webmaster].
Webmaster ICQ: 109811561


Moto
 

Вижте също:

image 1
Пътешествието през Родопите до морето

2006
Виж повече >>

image 1
Солун, Бяло море, Кавала и о.Тасос 2007
Виж повече >>

image 2
4'600 km по Tурското крайбрежие 2008
Виж повече >>

image 1
Диарбекир, Кюрдистан и Планината Арарат 2009

Виж повече >

image 1
Красотите на Балканите и Адриатика 2009

Виж повече >

image 1
Сирия, Йордания и Петра - Пустини, Морета и красота 2010

Виж повече >

image 1
Алпийска приказка през Австрия, Германия, Швейцария и Италия 2012

Виж повече >