МОТО-СМЕХУРКО

 

 

 

 

 

Мото Петра 2010

 

 

Палмира

 

Сирия  Крак Де Шавалиерс  Палмира  Дамаск  Йордания  Петра  Червено море  Латакия

 

Разведели се. От утринната мараня бавно изплуваха руините на древния град.

 

Отправихме се към храма на Баал - основната забележителност на Палмира (Palmyra).

 

Някога храмът изглеждал така. Солидна стена защитаваща вътрешността от хорските погледи и посегателства, обширен вътрешен двор където са били поклоненията и жертвоприношенията, и централна сграда до която достъп са имали само жреците.

 

 

Днес от този огромен комплекс е останало това.

 

Оцелелите стени са изкъртени за да извадят местните бронзовите скоби, държащи каменните блокове.

 

Кръглите блокове от колоните са използвани за строителен материал при изграждането на отбранителни кули, по времето на Саладин. Навсякъде са разхвърляни останки от древността.

 

Като цяло разрухата е голяма, но има запазени достатъчно артефакти за да полети въображението. Още повече омаяно от думите на опитният разказвач.

 

Персонаж с ореол изваян много преди рождението на Христос.

 

Забулени жени десетина века преди да бъде създаден исляма, всъщност преди да бъде създадено дори християнството. Точно този господин ни обърна внимание, че всички жени в Библията са описвани със забрадки на главите и мюсюлманската традиция за носене на такива съвсем не е чисто мюсюлманска  и не е нито от вчера, нито от оня ден а датира много преди познатите ни днес религии. Интересно.

 

Без помощта на гида щяхме да изпуснем, повечето от детайлите. Човека постоянно ни насочваше - погледнете в онази цепнатина..., горе на тази колона е изписано..., наведете си и вижте този каменен блок отдолу..., а тези орнаменти означават...

.

Ето колко запазена фреска например открихме под един огромен, на вид невзрачен каменен блок.

 

Съдът в древни времена се ползвал за мачкане на грозде, а по-късно, когато климата станал прекалено горещ и лозовите насаждения изчезнали станал мелница за жито.

 

Централната сграда, някога забранена за простосмъртни. Време е да надникнем в нея и да видим тайнствата.

 

Нищо особено. Дали? Нашият водач е на друго мнение. Скоро безапелационно се съгласихме с него. В нишата отсреща се намират огромни статуи на бог Баал и Артемида... не ги виждате... ами посетете Палмира и си наемете гид. :-)

 

Впечатляващ, богат на орнаменти таван.

 

Впечатлени сме. Този човек ни показа и разказа чудеса.

 

За финал ни попита знаем ли защо Палмира е станала толкова велика? Ами да, бяхме си научили домашното Тук има оазис. А, вие, видяхте ли го? Ами...хм... не?! Знам че не сте :-) качете се на онази стена. Уау! В пустинята бяхме едва от вчера следобед, а очите ни толкова привикнаха с жълто-кафявата липса на растителност, че това което се разкри пред нас направо ни смая. Истинска джунгла, тук, на средата на нищото. Чудо!

 

В същият момент се случи и друго чудо. Заваля. Да, заваля, истински дъжд насред пустинята. Хахаха ама сме късметлии, а.

 

Виж Филмчето 

 

 

Насочихме се към останките от града.

 

Централната порта.

 

Я, какви са я полазили Дидка.

 

"Колегата" имаше желание да разменим возилата. Със съжаление трябваше да му откажа. Не че не ми се качваше на корабът на пустинята. Напротив. Но какво да направя като нямам книжка за камила и не съм свикнал с управлението на толкова тежко и бързо МПС, при това натоварено с тия дисаги... Много е различно от тези с които съм свикнал аз и се притеснявам да не го повредя, че тогава как ще се прибере до вкъщи, сигурно много път го чака. Хахаха, момчето не разбра шегата и се върза. Ама нямало проблем да се кара камила без книжка, да не се притеснявам изобщо... и при това той живеел съвсем наблизо...

 

Централната улица с внушителна колонада. Величието на Палмира започва в 1 век преди новата ера, когато до нея започва да се домогва Римската империя. Градът е ключова спирка по Пътят на коприната в участъка от Персия към Средиземно море и през него минават голямата част от керваните. През 3 век BC, независимата Палмирска империя, управлявана от Кралица Зенобия достига пълната си мощ. Под нейна власт попадат огромни територии, чак до Египет. В края на 3 век градът окончателно е завладян от Римляните. Строителството се развихря с пълна сила. Палмира става един от най-важните търговски и културни центрове на древният свят. Кулминацията е през 7 век. Постепенно Палмира изземва първенството на Петра и става предпочитаната спирка по средата на пустинята. Това е и основната причина за упадъка на набетейската цивилизация и залезът на Петра. Следва многократно преминаване от едни в други ръце, но всички запазват търговският статус. През 12 век, когато кръстоносците достигат до тези земи храмът на Баал е превърнат в крепост (кулата построена с останки от колоните горе). През 16 век е подчинен от Османските турци.  Естествено руините на тази вихрушка от цивилизации са в списъка на ЮНЕСКО.

 

Статуите са разрушени, но на тяхно място изникват нови, в ярки цветове.

 

Само да не бяха тия "нинджи" наоколо.

 

От краткият дъжд нямаше и следа. Жаркото слънце сипеше жупел върху ни. С мъка стигнахме до края на централната улица.

 

Т.е. ние си решихме, че там е краят. В действителност имаше още няколко пъти по толкова, но нямахме сили да вървим повече.

 

Определено всички наоколо се чувстваха по този начин.

 

Пихме по една студена вода и решихме да продължим обиколката с возилата.

 

В подножието на хълма имаше странни постройки.

 

Надгробни кули.

 

Над тях и над града бдеше цитаделата.

 

Погледната през вариото изглежда внушителна.

 

Защо пък да не разпуснем малко в оазиса.

 

Отново ни заваля - втори път. Кефи ли ви возилото.

 

От дъждовните капки, вятъра и прахоляка колата беше станала на нищо подобно.

 

Мотора обаче чакаше с нетърпение отново да прекоси сирийската пустиня.

 

На изхода на Палмира спряхме да заредим. Веднага ни полазиха местните мотористи.

 

Гледайте каква машина само. За чудо и приказ. Ама пък ролбарите и са като за Т-34.

 

Достигнахме разклон. Наляво - Багдад, надясно - Дамаск. Поехме по пътя към Дамаск. Как звучи само: "Отиваме в Дамаск". Все едно ще ходим до Долно Уино.

 

Въпреки че ни заваля още един, трети път, жегата беше нетърпима. За щастие достигнахме без инциденти "Багдад кафе".

 

Паркирахме.

 

Красота!

 

Наоколо кипеше суматоха създадена от няколко автобуса френски туристи, но имаше кой да ни посрещне.

 

Настанихме се на хлад. Защо ви показвам Бойчето ли? Ами защото аз изглеждах ето така:

 

Не само така изглеждах, а и така се чувствах. Направо ми се беше изпарил мозъка. Никога не съм вярвал в легендите за миражи, а в последните двадесетина километра имах цели три. Факт. Бях си буден и въпреки това виждах някакви странни неща. Кораб в пустинята, майка с дете и т.н. Като разказах на Дидка направо и изкарах акъла. Хората съвсем на място са си го направили това кафе. Преди някой да е откачил напълно от жега.

 

Представях си го обаче по-различно. В никакъв случай не и ширпотребата с франсетата.

 

Разгеле изнесоха се. Поуспокои се обстановката и взе да се доближава поне малко до моите представи. Беше доста шарено, но имаше интересни неща.

 

Визитник с картички на хора от целият свят. Българска нямаше.

 

Вече има. Благодарение на Дидка.

 

Стена с най разнообразни валути. И пак липсва Български лев. Е как? Разбира се, че ще лепнем. Ей го на, вече сме представени надлежно и тук. Колко положителни емоции ни предизвика този лев. Няколко месеца по-късно в списание "Golf & Spa", в статия за Сирия прочетохме:

"...На север от Маалюля започва каменистата пустиня на Сирия. Пътуването до средата на тази пустош - Палмира, е изпълнено само с два цвята - охра и синьо - на камъните и небето. Това е районът на бедуините и на веригата крайпътни заведения "Кафе Багдад", в нещо като бедуинска колиба. В някои от тях обаче има дори безжичен интернет, направили са си собствен сайт, продават сувенири и изобщо въртят интересен алъш-вериш. Всеки турист ковва за спомен по нещичко на стената. Там вече имаше два български лева, та се наложи да забием бродирана кърпичка... "  Хихихи кой ли ги е ковнал тия левове там?

 

Домакините пък видяха какво правим и осъзнаха, че ние не сме част от безличния поток туристи за които това място е само и единствено поредната кафе спирка. Зарадваха ни се че отделяме внимание на техните малки експозиции и се интересуваме от културата им. Шефът се доближи до Дидка и и каза: "Follow the Bedouin!" Момчето ни поведе към специална стая пълна с традиционни предмети и носии. Премениха я като принцесата на Персия. Ебрее, Дидкеее, ша та взема!

 

И ние и те се радвахме много на този изненадващ приятелски изблик. Чудихме се как оцеляват в тоя зной и те ни поканиха да разгледаме личните им къщи.

 

В шатрата е приятно и прохладно. Плътният шаяк не пуска вътре слънчевите лъчи, а постоянният вятър, който от вън те изгаря, тук дори носи прохлада. Съвсем нарочно се стои на земята. Там е най-хладният въздух.

 

Къщата пък представлява малка стая с купол от кирпич. Този материал спира и държи надалеч слънчевите лъчи и топлината. Огромният купол изтегля топлият въздух нагоре, а ниско долу е хладно. Ефекта е нещо като пещера - постоянна температура целогодишно. Осъзнах колко смисъл има в тия струващи ми се странни до вчера къщи. Това обаче не обясняваше всичко.

   - А с какво се храните?

   - Гледаме добитък.

   - А вода?

   - Изворът е на 20 км. 

   - 20 км !? Не е ли далеч?

   - Не, близо е. Имаме цистерна. Дърпаме я с трактора. С него караме и храна за животните.

   - А на училище ходил ли си?

   - Да, ходих, в града. Той е малко по-далеч. Там учих английски...

   - А на забава, музика, танци...?

   - Да, събираме се тук наблизо...

   - А тия рогове върху купола за какво са?

   - Това са камъни. По тях се качваме за поправка... Елате да покажа нещо интересно...

 

Вкаменели миди и раковини насред пустинята?!? Ха сега де!

   - В праисторически времена е било море, сега пустиня... странен обрат - странен наистина.

 

Странно е и как с една визитка и 2 лева на стената можеш да спечелиш приятелството на тия чудесни хора. В случая не двата лева са важни разбира се, а уважението. Факта, че показваш, че си дошъл да научиш нещо за културата и битът им, а не за да ходиш до тоалетна. На уважението винаги отвръщат с уважение. Благодарим ти за разходката приятелю!

 

 

 

Горе ^                     Следва >

 

Карта на маршрутa

 

 
 

 

Коментари

 

 

Име:

Email, ICQ или Skype:

Вашето мнение:


Книга за гости - Визуализация


2010-08-11 22:04:19
От: Slav
Email, ICQ или Skype: slavizlatev@abv.bg
Бат' Ilarioncho се завърна:))) Бравос много добро четиво - почти компенсира това че не можах лично да присъствам...Всъщност кого залъгам все повече ме е яд че не бях там...:) Но прътешетвията продължават :)


2010-07-01 13:42:51
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
То, ба'т Славчо, тепърва ще има да те е яд :) Това, както се сещаш е само началото. Съвсем скоро навлизаме в същината... и пустинята :)


2010-07-01 14:00:38
От: Мира
Email, ICQ или Skype: avito77@abv.bg
Ехо, привет, СМЕХУРКОВЦИ! Тъкмо влизах през ден да видя има ли ново приключение и препрочитах старите - и ето - ИМА!!! УРА! БЛАГОДАРЯ! Блаженство е за моята душа да чета за пътешествията ви! Дерзайте! Ваша почитателка: Мира


2010-07-01 14:29:35
От: Boiko
Email, ICQ или Skype: boikoop@abv.bg
Още един глас за това, че тепърва ще има да те е яд :) Само ще загатна, че списание "GOLF§SPA", без да подозират, ни споменаха в последния си брой. Но за това малко по-късно :)


2010-07-03 12:39:41
От: Криси
Email, ICQ или Skype: k_kostadinovak@abv.bg
Останах без думи, а за втората част - не знам :))!!! Слави, ако те успокоява не си единствен.....:)))!!! Едно голямо евала на трима ви!


2012-02-04 14:53:26
От: Ариана
Email, ICQ или Skype: ariana_f@abv.bg
Здравей Ilarioncho :)! "Някога в Индия царувал цар Шахриар, прочут със своята жестокост. Всеки ден той довеждал в палата си нова жена и на следната утрин я убивал. Най-сетне в царството останала жива само една девойка — везирската дъщеря Шехеразада. Когато дошъл и нейният ред да загине, тя се явила при цар Шахриар и започнала да му разправя приказка. Но щом се зазорило, прекъснала приказката на най-увлекателното място. Обзет от любопитство, царят поискал да узнае какво е станало по-нататък. И Шехеразада продължила приказката и като я свършила, започнала друга приказка и на разсъмване пак я прекъснала по средата. В продължение на хиляда и една нощ цар Шахриар чул много приказки, смилил се над Шехеразада и заживял щастливо с нея." Според преданието така са се появили приказките "Хиляда и една нощ". Само със силата на приказките от "Хиляда и една нощ" могат да се сравнят "приказките", които ти ни разказваш на твоя сайт! Поздравявам теб и другите главни герои в АРАБСКАТА приказка :)- екстемисти отвсякъде :)... и ОЧАКВАМ продължението с еййййй такооооова нетърпение!


2010-08-11 22:04:52
От: Yohoho
Email, ICQ или Skype: yoannai@abv.bg
И Ilarioncho ако ме питаш пак дали да продължиш да пишеш, ще се ядосам и ще взема да дойда с вас да се видите в приключение :)


2011-02-27 17:12:40
От: Мариана
Email, ICQ или Skype: mtoteva76@abv.bg
Eeеее, бат Ilarioncho... много правилно Aриана те определи като радневския Шехерезад /това е мъжкия род на Шехерезада/... или поне така аз го разбрах... лесно човек се увлича и се чете на един дъх до самия край... не може да се спре, пък да почине, пък бира да пие... като много лично писмо до приятели за едно пътуване към себе си... e късметлия си, че си открил в крайна сметка личния си екзорсист :))... и що така като изчета пътеписа ТВЪРДО решавам, че следващия път ще се включа и аз и ще го съпреживея, а като дойде време за тръгване вс ене ми се получава...


2010-09-26 00:08:23
От: Румен
Email, ICQ или Skype: SHADO_VT
Е хахдеде умрех от чакане. ша са изгуби тръпката ;-)


2011-02-27 17:12:40
От: Boiko
Email, ICQ или Skype: boikoop@abv.bg
Хубавите пътеписи не стават бързо, но всеки ден чакане си заслужава! За съжаление нямахме фотоапарат за подводни снимки да видите колко красиви неща има в Червено море... не ми вярвате... може да отидете да проверите :)


2011-02-27 17:12:40
От: Marti
Email, ICQ или Skype: opel_fan_86
Поредното уникално по рода си пътешествие, с доста богат снимков материал, но и доста добре описано. На моменти забравям, че сам на компютъра и се пренасям и аз в тази изпълнена с емоции мото обиколка :) Продължавайте в същия дух ;) и God Bless You


2011-02-27 17:12:40
От: Христина Горгорова
Почти бях там! Много благодаря! Kкачеството и стилът са отлични! Пак благодаря! Да сте здрави, пак да идете! Това е 2-то пътешествие, което съм разгледала, много добре направени! Пак благодаря! Ще ходите ли в Тибет? Това е моята мечта, но не съм рокерка... Има и други възможности, но за сега - само Вашите артефакти!


2010-11-06 22:44:59
От: Румен Пенчев
Email, ICQ или Skype: SHADO_VT1
Здравейте на всички, които са отговорни за да го има този прекрасен сайт и всички, които го посещават. Моят въпрос към Илариончо е как избира дестинациите на пътешествията ?


2010-11-09 22:18:08
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Досега не бяха ме питали подобно нещо и май не бях се замислял. Най-лесно е да се каже търся интересни дестинации, но е значително по-трудно да се отговори какво точно означава това. За мен интересни са тези, за които има противоречива информация. От крайно негативни до крайно позитивни мнения. Хубаво е да се самопредизвикаш и да откриеш собствената си истина за местата. Твоята, базирана на личният ти опит и далеч от всички клишета. Ето, чудесен пример е това, което написа Христина горе - Тибет. Какво те кара да мислиш и чувстваш това име? Далай лама, храмове на духа и изключително интересна култура от една страна и брутално сурова и негостоприемна природа от друга. Твоята истина за това място е някъде по средата, някъде в твоето сърце и няма как да я откриеш без да го посетиш. На нас, до сега, винаги ни се е получавало. Дай Боже и занапред да е така. Пожелавам го и на вас!


2011-02-27 17:16:22
От: drako
Email, ICQ или Skype: appolo_11@abv.bg
http://www.smehurko.info/motopetra2010/pic/8-DeadSea&Kerak/08-deadsee%20%2810220%29.JPG Невероятна снимка, която показва какво се крие под повърхността - особено дамата в черно е доста, хм...


2011-02-27 17:16:22
От: CarTest
Email, ICQ или Skype: Cartest@mail.bg
Браво!! Доживях да видя продължнието... Много ви се кефя. Отдавна чета, ама... до сега нямах с какво да пътувам... ама, вече се уредих... RD04... досущ, като твоята. За тази година какви са плановете?


2011-02-27 17:16:22
От: FozY
Email, ICQ или Skype: pl_lazarov@hotmail.com
Много ме радвате! Харесват ми сравненията, разсъжденията, размислите... "БЛАГОРОДНО" завиждам!


2011-01-28 23:12:45
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Случи се в това пътуване нещо, което не описах, а все по усилено занимава съзнанието ми през последните месеци. По време на посещението в Крак Де Шавалие, местният гид, който се оказа изключително ерудиран, ме попита: "Намерихте ли долу пътеводител на вашият език?" "Не." "А поискахте ли си?" "Не." "И защо?" "Хм, ми то..." "Ако не си искате сега, след 50 години вашият език няма да го има... Грижете се за него сега за да не съжалявате после!" Странна работа! Уж в Сирия нещата изглеждат много по-екзотични отколкото при нас, а гледай ти как разсъждават хората... Така че, друзя, искайте си книжки и брошури на Български където и да ходите. Нищо че може и да няма. Когато всички Българчета минем от там и задължително си поискаме може пък и да започнат да изработват. Това ще е сигурен знак, че сме станали осезаеми и достойни за уважение. Дори и да не се получи, ще сме достойни поне в собствените си очи, което май е най-важно :-)


2011-02-04 22:43:01
От: Daniel
Email, ICQ или Skype: dan.dimitrov
Страшен пътепис, много заразителен и ентусиазиращ. Имам Honda Hornet и много ми се иска да го мина, но няма как да взема толкова багаж, нито да монтирам куфари като твоите. Някъде мернах как си ги правил, поздравления, чудесни са! Нещо да питам - по принцип има ферита от Пирея до Хайфа, мислел ли си да ги взимаш или беше по-лесно просто да се върнеш?


2011-02-04 23:10:45
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Здравей Дани. Маршрута е съвсем реалистичен и възможен с твоя мотор. Не се притеснявай за куфарите. Не ти трябва да мъкнеш толкова багаж. Ние бяхме двама затова нашият беше повече. Спокойно може да не носиш къмпинг оборудване. Хотели има достатъчно по целият маршрут. Ако отвориш файла с отчета ще видиш, че и цените са съвсем нормални. Палатката я ползвахме само веднъж, в Хараста(Дамаск) и то за да си направим кефа, а не защото се налагаше. Относно ферибота от Хайфа, към момента на организиране и провеждане на пътуването просто нямаше такъв. Проверявахме изрично защото такъв беше първоначалният план. Ако имаше със сигурност щяхме да посетим Египет и Израел. Личното ми мнение е, че определено си струва да помислиш в тази посока.


2011-02-27 17:16:22
От: Dora
Email, ICQ или Skype: dora_69d@abv.bg
"От дете мечтая за това. Да чета вестник в Мъртво море... Вероятно съм видял или чул нещо..." Порових се и намерих какво си видял: "Детска енциклопедия на науките", изд. Петър Берон, 1992 г. От малък си си любознателен :) http://www.smehurko.info/motopetra2010/pic/MartvoMore.jpg


2011-02-27 17:17:08
От: Бамбуро
Email, ICQ или Skype: 82642004
Е, па магарето е мажко и сака да ближе сол. :-D


2011-02-15 20:58:47
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Бамбуре, утрепа ме с тая глъвоблъсканица. Позна ли някой отговора? На мен ми помогна това: "Сутрин, вечер ближе сол. Що е? Скоро отгадай! Хайде, бързо, не се май!... Магаре..." Магарето в Петра, което ближе камъните... Хахаха :-)


2011-03-13 09:22:47
От: vaskoto1
Email, ICQ или Skype: vaskoto1@yahoo.com
Мога само да ти завидя... много, много много, много... По ред причини никога няма да направя това пътуване, макар че бих искал... Само две миниатюрни забележчици имам - "требуше" се казва тоя катапулт (http://en.wikipedia.org/wiki/Trebuchet) и крепоста е "Kрак дьо шовалие". ...и пордължавам тихо да си завиждам в ъгъла :)


2011-03-13 09:24:47
От: Наталия :)
Email, ICQ или Skype: natjiv@gmail.com
Здравейте :) Благодаря от все сърце за вълшебния разказ! :))) Прочетох го на един дъх и все едно бях с вас през цялото време, усетих магията, топлината, щастието, удовослтвието от сбъдването на мечтите :) Браво! Пожелавам с лекота и в бъдеще да си организирате подобни пътешествия, които да ви зареждат с безкрайно много положителна енергия! :) Благодаря и за детайлната информация - хотели, такси и всичко друго относно пътешествието! В момента и ние с моя съпруг и малката ни дъщеричка мечтаем да реализираме нещо много подобно и това е най-полезната информация, която намерих. Ще помоля, ако имате възможност и желание, разбира се. :) да ми изпратите мейл, за да мога да споделя още няколко въпроси и притеснения, ако може да ни помогнете за по-доброто планиране на предстоящото голямо събитие :) С най-добри пожелания, наталия :)


2013-09-13 21:40:31
От: Венци
Email, ICQ или Skype: vencislav_cakov@abv.bg
Здравейте Смехурковци! Случайно попаднах на този сайт миналата година и от тогава редовно го прочитам и препрочитам. Благодаря Ви за хубавите снимки и пътеписи. Благодарение на Вас човек сам може да си прави маршрути, а не да ползва туристическа агенция. И ние миналата година направихме една малка ваканция до Аспровалта, Кавала, Урануполис и оттам с лодката до малкото островче с прекрасния плаж. Наистина е божествено място с кристална вода. Супер сте. Какви са плановете за тази година? С най добри пожелания за Успех!


2011-06-24 15:04:10
От: Миро
Email, ICQ или Skype: miro.arsov
Много ви се изкефих! Сладури!:}


2012-02-04 15:29:57
От: Kalata
Който не го е чел това трябва да го прочете. Аз не съм моторист, но съм впечатлен... разтърсен! И вче чакам с нетърпение лятото за да организирам някакво пътешествие по вашия метод... а после може и мотоциклет да си купя, знае ли човек. Сигурно все някой си е купил мотор след като е прочел разказите тук. Ако пък не, аз ще съм първия. :-)


2013-09-13 21:40:48
От: stoian
Email, ICQ или Skype: st700802@abv bg
Mного сте готини, преди година и аз минах по този път.


2012-02-05 20:18:07
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Stoian, сподели какви са ти впечатленията. Интересно е да сравним дали и доколко съвпадат мненията ни. Имахте ли проблеми по границите, с мотор ли пътувахте или с кола, колко души, за колко дни, защо не продължихте до Египет? @Кала, купувай смело мотор, няма какво въобще да му мислиш. И да знаеш не си първия :-) мотопътешествията са силно заразни :-D


2012-02-08 00:40:14
От: Бат' Слав
Email, ICQ или Skype: slavizlatev@abv.bg
Чета и препрочитам и пак ме засърбяват ръкохватките и ми се тръгва на път... :)


2012-02-14 11:53:23
От: JOSE
Email, ICQ или Skype: jozef.maslanak@vk.vs.sk
Страхотно пътуване и снимки!


2012-02-14 20:47:52
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.ingo@gmail.com
Лоши новини, приятели, много лоши... Бойчето си купи нова кола, не ще да си купи мотор и туйто. Загазили сме го... Ама пък от друга страна да му е честита! :-D Много да върви, малко да гори, за полицаи и камери да е невидима, да не се чупи и все на хубави и екзотични места да го води... че и ние с него :-D А пък като му дойде времето, да влезе в правия път, да си вземе поука, па да се грабне и да си купи една моторетка. Честито Бойче!!


2012-02-29 13:48:22
От: Boiko
Email, ICQ или Skype: boikoop@abv.bg
Това което поне частично променя нещата е, че колата все пак е Хонда Акорд :) Много благодаря за пожеланията Илко - точно това и аз очаквам от нея. И за протокола ще кажа, че тази година е последната за която ви пишем извинено отсъствие - от 2013 г. започваме с неизвинените :))


2012-03-02 22:40:24
От: ЕЛЕНА
Email, ICQ или Skype: viatar@mail.bg
Благодаря Ви за прекрасното преживяване! Сбъднали сте мечтите ми. С нетърпение чакам новите Ви приключения. На места почти ме просълзихте. Сърдечни поздрави и целувки!


2012-05-27 19:53:04
От: Аско
Лелеее. А аз просто си търсех рецепта за адана кебап.... и попаднах тук и като се зачетох... и сега се връщам от Сирия. Завидях ви честно казано. Браво - страхотно четиво и снимки. Много ми хареса.


2012-08-06 20:14:21
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Аско, а какво стана с Адана кебапа? Ако е успешен ще идваме на гости :-D


2014-03-18 20:42:12
От: Диана Иванова
Email, ICQ или Skype: dianakim@abv.bg
Изключително интересен пътепис-както и другите,но за съжаление едва ли някога Сирия ще бъде същата,каквато вие сте я видели и надали ли може да се мине отново по този път ...направо е тъжно.


2014-03-19 10:46:11
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Даааа, права си Диана, хванахме последният влак, така да се каже. Рано или късно нещата ще се поуталожат, но ще отнеме време. Надявам се тогава, дано да е по-скоро, хората там да са пак така приятелски настроени и сърцати.


2015-05-08 17:41:26
От: mandoilina
Моля, пишете на КИРИЛИЦА


2015-01-24 22:57:19
От: Zoran Todorov
Email, ICQ или Skype: zoranzauvek@gmail.com
Mili hora,... znaete kak da ziveete.... Blagodarja vi za hubavite snimki i vsicko... Balgarin ot malcinstvoto ot Caribrod Srbia....

 

 

Сирия  Крак Де Шавалиерс  Палмира  Дамаск  Йордания  Петра  Червено море  Латакия

 


Всички права запазени.
Всяко плагиатство разрешено, само и единствено със съгласието на автора .
Неизпълнението на гореописаното ще ви доведе до персонална, най-вече физическа отговорност пред автора и всичките му приятелчета рецидивисти, изнасилвачи на едър и дребен рогат добитък !!!

For problems or questions regarding this web contact [webmaster].
Webmaster ICQ: 109811561


Moto
 

Вижте също:

image 1
Пътешествието през Родопите до морето

2006
Виж повече >>

image 1
Солун, Бяло море, Кавала и о.Тасос 2007
Виж повече >>

image 2
4'600 km по Tурското крайбрежие 2008
Виж повече >>

image 1
Диарбекир, Кюрдистан и Планината Арарат 2009

Виж повече >

image 1
Красотите на Балканите и Адриатика 2009

Виж повече >

image 1
Сирия, Йордания и Петра - Пустини, Морета и красота 2010

Виж повече >

image 1
Алпийска приказка през Австрия, Германия, Швейцария и Италия 2012

Виж повече >