/';
 
МОТО-СМЕХУРКО

 

 

 

 

 

Мото Петра 2010

 

 

Дамаск

 

Сирия  Крак Де Шавалиерс  Палмира  Дамаск  Йордания  Петра  Червено море  Латакия

 

 

След 240 километра пустиня започнаха да се появяват сгради и то какви.

 

Влязохме в Дамаск. Без да преувеличавам ще кажа, че буквално на всяко кръстовище се опитваха да ни убият :-) Движението е неповторим хаос. По-зле е дори от Албания. Не че нямаше инфраструктура. Имаше и то доста добра. Булеварди широки по пет, шест ленти, виадукти, подлези и надлези, уредени кръгови и светофари, имаше си всичко. Просто местните шофират по неповторим начин. Всички се движат в постоянен зиг-заг, непрестанно надувайки клаксона. Представете си го това в мащаб от 7 милиона.

 

Разбира се безопасността е на първо място. Изправиха ми се косите като чух как се дрънкат тия бутилки.

 

Моторчетата са такива, но са много. И всички са безсмъртни.

 

По улиците виждаш атрактивни чаепродавачи.

 

Кафенетата са пълни с господа в традиционни носии. Само с господа, дами на тия места няма.

 

Но по определени показатели си личи че съвсем скоро MTV ще победи.

 

Въртяхме се като гламави и съвсем се изгубихме. За щастие един младеж се метна в колата и ни заведе до един от централните площади, с много хотели наоколо. Ха така де, ама те пък всичките са миризливи дупки, а пък собствениците, като ни видят чуждоземските физиономии обаждат цени като за "Four Season", при това без паркинг. Тюх да му се не види. Работата се закучи. Пуснах Дидка и Бойко да обикалят, а аз останах да наглеждам возилата. Седя си и блея по шареният свят наоколо и изведнъж усещам, че беловлас господин с благ поглед седи подпрян до мен и ми се усмихва.

   - Мархава - поздравявам го.

   - Мархава. Sprechen sie Deutsch?

   - Nein. Do you speak Еnglish?

   - Nein.

Добре де, шпрехам малко дойч. Нали и без друго чакам и няма какво да правя. Дай да направим мохабета:

   - Ich spreche ein wenig Deutch - изтърсвам обнадеждено.

   - Хлъц...?! - до тук бяхме и с немския ще рече :-) Е, к'во пък толкова. Не знае човека езици, голяма работа. Няма да ни пречи на разговора това я. Рекох му "No problem..." и размахах ръцете. Че се като почна едни разговор...

   - Германци ли сме?

   - Не сме, Българи.

   - Аааа, Welcome in Syria! тогава.

   - Шукран (т.е. Благодаря на Арабски)! Чувал ли си за България?

   - Не

   - Ми, що welcome... тогава?

   - Ми тъй на... казвал се човека Ахмет Сатих. Такси карал. Ми ти като караш такси не знаеш ли някой хубав и евтин хотел наоколо. Ми знае разбира се, страхотен хотел... с паркинг... и евтин... съвсем наблизо. Ми що не казваш? Ми твоите хора ги няма, чакам да си дойдат... ееееей какъв симпатяга. Дочакахме ги и наистина ни заведе човека...

 

Хотела... страхотен... и евтин... и паркинг... и всичко!!! Всичко си беше както обеща. Къде е уловката си викам? Ами няма уловка. Просто ни се зарадвал и решил да помогне. Ебрееееее....

 

Обстановката - като извадена от приказките за Али Баба. До намесата на Ахмет изгубихме 2 часа в безрезултатно мотане. Както вървеше сигурно щяхме да изгубим още толкова и пак щяхме да се набием в някоя от миризливите дупки. Гледай какво нещо е съдбата. Не знаех как да му се отблагодаря. No probleeem - усмихва се той и иска да ни води на разходка.

 

Нощен Дамаск е красив. Лудницата по улиците намалява, тъмнината скрива летящите навсякъде хартии а сетивата ни потъват в царство на светлини и форми.

 

Някаква правителствена сграда.

 

Разходката е интересна, ама ние сме пътували цял ден. Очите ни все към дюнерджийниците гледат. Ахмет, някой добър ресторант знаеш ли? No probleeem... Обслужването и храната бяха на ниво. В присъствието на нашият нов приятел и сметката беше символична.Таксуват ни по "местните" цени ще рече. Разликата между тях и "вносните" е доста осезателна.

 

Само дето пушенето в залата е забранено. No probleeem... Изнесоха на Дидка специален стол пред витрината. Да си се гледаме. Единият от сервитьорите стоеше до врата да я "пази". Не че беше нужно, но нали е дама. Как ще оставят сама дама, при това европейка, ей така на улицата.

 

На сутринта продължихме да се възхищаваме. И на светло хотела беше много чист и много интересен.

 

Имаше умалено копие на водните колела в Хама.

 

Мотора ни чакаше там, където го оставихме вчера. Днес обаче ще трябва да скучае. Ден е за "подвизи" от друго естество.

 

Още не можехме да свикнем с местните пари. Така всичко изглежда наред, нали.

 

А така?

 

Улици, като улици, тротоари, като тротоари, само движението е някак напрегнато.

 

Така е екипирана местната мото-полиция.

 

Насочихме се към основната забележителност на Дамаск - Омаядската джамия. На входа и беше стълпотворение.

 

Още откакто влязохме в Сирия ми прави впечатление особената форма на минаретата. Нямат много общо с тия, които сме виждали. Обясниха ни, че тези тук са Mamluk-style (стил Мамлюк), а ония Ottoman-style (Отомански стил).

 

Сградата на джамията е на повече от 2000 години. По римско време е била Храм на Юпитер и е имала форма на орел с разперени криле - символа на Рим. Византийците преобразуват храма в църква. Достроени са купол и камбанария, а крилата на орела са оформени така, че вътрешното помещение да добие формата на кръст. В криптата на църквата се е съхранявала главата на Свети Йоан Кръстител (който е кръстил Христос във водите на река Йордан). Неговото име е носила и църквата.

 

Византийците извайват стотици квадратни метри прекрасни мозайки.

 

Толкова прекрасни, че когато градът е завладян от мюсюлманите, през 7 век, те не ги унищожават, а само заличават от тях фигурите на животни и хора (Коранът не позволява фигури на живи същества).

 

Те добавят своя принос към мозайките.

 

Резултата е невероятен.

 

На места още личат следи от християнската ера.

 

Такъв е бил пода по византийско време. Целият двор е бил каменна мозайка с пауни, реки, плодородни ниви и сцени от Библията. Запазен е само този фрагмент, но все пак е запазен. След повече от 1300 години мюсюлманска власт. Пак повод за размисъл. Има един още по-интересен факт. В продължение на 100 години (от 7 до 8 век) в тази сграда се молят едновременно християни и мюсюлмани т.е. тя функционира едновременно и като Църква и като Джамия. Прекрасен прецедент на религиозна търпимост. Странно защо е толкова слабо известен.

 

Волска кола с която немски инженери транспортирали колоните при възстановяване след пожар в началото на 20 век.

 

Съкровищницата.

 

И може би най-интересното минаре. Тази кула е била камбанария. Както християните, така и мюсюлманите вярват, че точно тук ще се яви Христос преди да започне Апокалипсиса - края на Света (Второто пришествие). Затова и древните не са посмели да я съборят. Реконструирана е чак през Османският период (16 век). Затова минарето е в Отомански стил, различно от всички останали в Сирия. Абе, бая се позагледахме в него. От напън чак взеха да ни се привиждат разни неща. Току виж края на света ни сварил точно тук... Добре че не беше наистина.

 

Влязохме в залата. Ходжата разпалено изнасяше лекция.

 

Очевидно не особено интересна.

 

Геометричните фигури - украса на храма правят изключително приятно впечатление.

 

За да можем да вкараме Дидка се наложи да я законспирираме дълбоко. Стана си цял Master Yoda от Междузвездните войни.

 

Параклиса на Йоан Кръстител. Той, както и още 49 от християнските светци се почитат дълбоко от исляма.

 

Затова имаше толкова много поклонници.

 

Главата на светеца сега се съхранява в този саркофаг.

 

Кръщелният купел от християнската епоха също е запазен. Попитах гида защо. Ами защо не, той е толкова важен за християните... Странно! Сигурно има и друга причина, но ни я спестиха.

 

.В двора на Омаядската джамия е гробницата на Саладин.  За първи път чух за този човек във филма "Небесно царство" (Kingdome of Heaven). В последствие научих повече. Той обединява разпокъсаните по онова време емирства и става Султан на Сирия и Египет през втората половина на 12 век. След няколко сериозни сблъсъка той и кръстоносците, сключват мирно споразумение, с което гарантират свободен и безопасен достъп до светите земи за поклонници от всички религии. Саладин е признат за най-благородният противник от всички европейски крале. Останал е и в сърцата на народа заради щедростта която проявявал към обикновените хора. До момента не знаех този факт, но според всички източници по народност Саладин е кюрд. Интересно е, че в мавзолея има два саркофага. Дървен, в който почиват тленните останки на султана и пищен, мраморен, подарен от Кайзер Вилхелм II в знак на почит.

 

Околността на джамията е пъстра и модерната инфраструктура се редува с древното.

 

На вид нравите са много строги, а пък гле'й к'во ста'а...

 

Закритият пазар Мехди Паша Сук.

 

Чудеса от всички краища на света.

 

Какви пищни одежди носели местните дами под черните шлифери. Направо не е за вярване. Дидка се захласна.

 

На такова място шепа екзотични, сушени плодове носят почти същата душевна наслада, както ако се бяхме задълбочили повече пред щанда отзад.  :-)

 

Бойко откри още един елексир.

 

А, казах ли ви че сме големи фенове на рок-бандата KISS.

 

Паметник на Саладин.

 

Екзотиката е част от пейзажа.

 

Целият стар град на Дамаск, пазара и Омаядската джамия са в списъка на ЮНЕСКО. Все пак това е най-старата, функционираща и до днес столица в света.

 

След страхотната разходка се прибрахме в хотела. Там вече ни чакаше нашият приятел Ахмет. Бяхме се разбрали да ни заведе на планината Касион. За шофирането в нощен Дамаск може да разкаже само Бойко. На мен ми стигаше ужасът който преживях на задната седалка, а пък на Ахмет не само, че не му пукаше, ами през цялото време ръкомахаше и буйно насърчаваше Бойчето да свири с клаксона и да се навира във всяко освободило се пространство от 10 см. Още се чудя как ни се размина без катастрофа. Тия хора верно карат като извънземни.

 

Упражнението по оцеляване обаче си струваше. Гледката от планината Касион е неповторима.

 

Море от светлини, статични и движещи се, ярки и мъждукащи, цветни и бели, малки и големи... Безбрежно море от динамичната и жива вечерна суета на 7 милиона души под нас. Миризма на наргиле наоколо и буйни подвиквания на арабски, примесени с нашите възклицания и ориенталски музикални ритми поднесени от поредното туристическо влакче:

 

 

 

 

Филмчета добре показват каква беше атмосферата наоколо.

 

 

 

 

 

.

Преживяване, което ще помня. Бяхме щастливи, а Ахмет се радваше, че е успял да ни впечатли.

 

Мавзолеят на... за съжаление не успях да разбера със сигурност. Мисля че е нещо като паметника на незнайният войн. Много впечатляващо!

 

На връщане от планината минахме през елитният квартал в който са повечето посолства и лъскавите хотели.

 

Заведенията изглеждаха наистина модерно, но ние не бяхме дошли за това.

 

Искахме да усетим духа на Дамаск, такъв какъвто е той за местните.жители. Обяснихме на Ахмет и той ни заведе отново в центъра.

 

Забележителностите са обилно осветени.

 

Само на крачка от тях обаче попадаме в истински забравени от бога места.

 

На моменти си беше направо страшно. Твърди се, че навсякъде е абсолютно безопасно, но в тия тесни и тъмни сокаци мравките си ходеха по вратовете ни доста осезателно. Още повече, че уличките са един безкраен лабиринт и ако не си израснал тук едва ли ще се ориентираш лесно. Въпреки всичко обаче преживяването беше много интригуващо. Ако не беше нашият домакин едва ли щяхме да се наврем точно тук. Затова и се радвахме, че се запознахме с този добър човек. Направихме си чудесна разходка и почти преодоляхме плашещото усещане... почти :-)

 

Ахмет реши да ни заведе на типична дамаска вечеря, в типичен квартален ресторант. Заведението беше малко. 2 маси вътре и 2 отвън, на тротоара. Гостите от България обаче не може да ги настаним просто така. За тях ще направим нещо специално. Виждате ли огромният Mercedes 600 SEL зад Дидка? Беше спрян на мястото където сме ние. Веднага скочи едно момче и го препаркира. Така е редно. За "специалните" гости трябва да се освободи най-специалното място - на пътя!!! Е, много се смях. За първи път местят 600 SEL за да седна аз, нищо че е на пътя. Нагласиха ни масата там и всеки който минаваше нямаше начин да не попита: "Какви са тия?" "Как какви, нашите специални гости от България... не знаеш ли България... в Европа е..." Толкова "специален" не съм се чувствал никъде другаде :-) А беше и много вкусно!

 

На връщане подкарахме пак през сокаците. Беше вече полунощ, а на едно място снимаха филм. Най-актуалната местна сапунка. Имаше цяла сюрия мераклии статисти и зяпачи. Тематиката беше някаква фолклорна, т.е. не бяхме облечени подходящо. Инак щяхме да се снимаме и ние. След всичко, което ни се случи днес, тук след лабиринта на схлупеният стар град в Дамаск се чувствахме съвсем на място...

 

 

Горе ^                     Следва >

 

Карта на маршрутa

 

 
 

 

Коментари

 

 

Име:

Email, ICQ или Skype:

Вашето мнение:


Книга за гости - Визуализация


2010-08-11 22:04:19
От: Slav
Email, ICQ или Skype: slavizlatev@abv.bg
Бат' Ilarioncho се завърна:))) Бравос много добро четиво - почти компенсира това че не можах лично да присъствам...Всъщност кого залъгам все повече ме е яд че не бях там...:) Но прътешетвията продължават :)


2010-07-01 13:42:51
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
То, ба'т Славчо, тепърва ще има да те е яд :) Това, както се сещаш е само началото. Съвсем скоро навлизаме в същината... и пустинята :)


2010-07-01 14:00:38
От: Мира
Email, ICQ или Skype: avito77@abv.bg
Ехо, привет, СМЕХУРКОВЦИ! Тъкмо влизах през ден да видя има ли ново приключение и препрочитах старите - и ето - ИМА!!! УРА! БЛАГОДАРЯ! Блаженство е за моята душа да чета за пътешествията ви! Дерзайте! Ваша почитателка: Мира


2010-07-01 14:29:35
От: Boiko
Email, ICQ или Skype: boikoop@abv.bg
Още един глас за това, че тепърва ще има да те е яд :) Само ще загатна, че списание "GOLF§SPA", без да подозират, ни споменаха в последния си брой. Но за това малко по-късно :)


2010-07-03 12:39:41
От: Криси
Email, ICQ или Skype: k_kostadinovak@abv.bg
Останах без думи, а за втората част - не знам :))!!! Слави, ако те успокоява не си единствен.....:)))!!! Едно голямо евала на трима ви!


2012-02-04 14:53:26
От: Ариана
Email, ICQ или Skype: ariana_f@abv.bg
Здравей Ilarioncho :)! "Някога в Индия царувал цар Шахриар, прочут със своята жестокост. Всеки ден той довеждал в палата си нова жена и на следната утрин я убивал. Най-сетне в царството останала жива само една девойка — везирската дъщеря Шехеразада. Когато дошъл и нейният ред да загине, тя се явила при цар Шахриар и започнала да му разправя приказка. Но щом се зазорило, прекъснала приказката на най-увлекателното място. Обзет от любопитство, царят поискал да узнае какво е станало по-нататък. И Шехеразада продължила приказката и като я свършила, започнала друга приказка и на разсъмване пак я прекъснала по средата. В продължение на хиляда и една нощ цар Шахриар чул много приказки, смилил се над Шехеразада и заживял щастливо с нея." Според преданието така са се появили приказките "Хиляда и една нощ". Само със силата на приказките от "Хиляда и една нощ" могат да се сравнят "приказките", които ти ни разказваш на твоя сайт! Поздравявам теб и другите главни герои в АРАБСКАТА приказка :)- екстемисти отвсякъде :)... и ОЧАКВАМ продължението с еййййй такооооова нетърпение!


2010-08-11 22:04:52
От: Yohoho
Email, ICQ или Skype: yoannai@abv.bg
И Ilarioncho ако ме питаш пак дали да продължиш да пишеш, ще се ядосам и ще взема да дойда с вас да се видите в приключение :)


2011-02-27 17:12:40
От: Мариана
Email, ICQ или Skype: mtoteva76@abv.bg
Eeеее, бат Ilarioncho... много правилно Aриана те определи като радневския Шехерезад /това е мъжкия род на Шехерезада/... или поне така аз го разбрах... лесно човек се увлича и се чете на един дъх до самия край... не може да се спре, пък да почине, пък бира да пие... като много лично писмо до приятели за едно пътуване към себе си... e късметлия си, че си открил в крайна сметка личния си екзорсист :))... и що така като изчета пътеписа ТВЪРДО решавам, че следващия път ще се включа и аз и ще го съпреживея, а като дойде време за тръгване вс ене ми се получава...


2010-09-26 00:08:23
От: Румен
Email, ICQ или Skype: SHADO_VT
Е хахдеде умрех от чакане. ша са изгуби тръпката ;-)


2011-02-27 17:12:40
От: Boiko
Email, ICQ или Skype: boikoop@abv.bg
Хубавите пътеписи не стават бързо, но всеки ден чакане си заслужава! За съжаление нямахме фотоапарат за подводни снимки да видите колко красиви неща има в Червено море... не ми вярвате... може да отидете да проверите :)


2011-02-27 17:12:40
От: Marti
Email, ICQ или Skype: opel_fan_86
Поредното уникално по рода си пътешествие, с доста богат снимков материал, но и доста добре описано. На моменти забравям, че сам на компютъра и се пренасям и аз в тази изпълнена с емоции мото обиколка :) Продължавайте в същия дух ;) и God Bless You


2011-02-27 17:12:40
От: Христина Горгорова
Почти бях там! Много благодаря! Kкачеството и стилът са отлични! Пак благодаря! Да сте здрави, пак да идете! Това е 2-то пътешествие, което съм разгледала, много добре направени! Пак благодаря! Ще ходите ли в Тибет? Това е моята мечта, но не съм рокерка... Има и други възможности, но за сега - само Вашите артефакти!


2010-11-06 22:44:59
От: Румен Пенчев
Email, ICQ или Skype: SHADO_VT1
Здравейте на всички, които са отговорни за да го има този прекрасен сайт и всички, които го посещават. Моят въпрос към Илариончо е как избира дестинациите на пътешествията ?


2010-11-09 22:18:08
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Досега не бяха ме питали подобно нещо и май не бях се замислял. Най-лесно е да се каже търся интересни дестинации, но е значително по-трудно да се отговори какво точно означава това. За мен интересни са тези, за които има противоречива информация. От крайно негативни до крайно позитивни мнения. Хубаво е да се самопредизвикаш и да откриеш собствената си истина за местата. Твоята, базирана на личният ти опит и далеч от всички клишета. Ето, чудесен пример е това, което написа Христина горе - Тибет. Какво те кара да мислиш и чувстваш това име? Далай лама, храмове на духа и изключително интересна култура от една страна и брутално сурова и негостоприемна природа от друга. Твоята истина за това място е някъде по средата, някъде в твоето сърце и няма как да я откриеш без да го посетиш. На нас, до сега, винаги ни се е получавало. Дай Боже и занапред да е така. Пожелавам го и на вас!


2011-02-27 17:16:22
От: drako
Email, ICQ или Skype: appolo_11@abv.bg
http://www.smehurko.info/motopetra2010/pic/8-DeadSea&Kerak/08-deadsee%20%2810220%29.JPG Невероятна снимка, която показва какво се крие под повърхността - особено дамата в черно е доста, хм...


2011-02-27 17:16:22
От: CarTest
Email, ICQ или Skype: Cartest@mail.bg
Браво!! Доживях да видя продължнието... Много ви се кефя. Отдавна чета, ама... до сега нямах с какво да пътувам... ама, вече се уредих... RD04... досущ, като твоята. За тази година какви са плановете?


2011-02-27 17:16:22
От: FozY
Email, ICQ или Skype: pl_lazarov@hotmail.com
Много ме радвате! Харесват ми сравненията, разсъжденията, размислите... "БЛАГОРОДНО" завиждам!


2011-01-28 23:12:45
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Случи се в това пътуване нещо, което не описах, а все по усилено занимава съзнанието ми през последните месеци. По време на посещението в Крак Де Шавалие, местният гид, който се оказа изключително ерудиран, ме попита: "Намерихте ли долу пътеводител на вашият език?" "Не." "А поискахте ли си?" "Не." "И защо?" "Хм, ми то..." "Ако не си искате сега, след 50 години вашият език няма да го има... Грижете се за него сега за да не съжалявате после!" Странна работа! Уж в Сирия нещата изглеждат много по-екзотични отколкото при нас, а гледай ти как разсъждават хората... Така че, друзя, искайте си книжки и брошури на Български където и да ходите. Нищо че може и да няма. Когато всички Българчета минем от там и задължително си поискаме може пък и да започнат да изработват. Това ще е сигурен знак, че сме станали осезаеми и достойни за уважение. Дори и да не се получи, ще сме достойни поне в собствените си очи, което май е най-важно :-)


2011-02-04 22:43:01
От: Daniel
Email, ICQ или Skype: dan.dimitrov
Страшен пътепис, много заразителен и ентусиазиращ. Имам Honda Hornet и много ми се иска да го мина, но няма как да взема толкова багаж, нито да монтирам куфари като твоите. Някъде мернах как си ги правил, поздравления, чудесни са! Нещо да питам - по принцип има ферита от Пирея до Хайфа, мислел ли си да ги взимаш или беше по-лесно просто да се върнеш?


2011-02-04 23:10:45
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Здравей Дани. Маршрута е съвсем реалистичен и възможен с твоя мотор. Не се притеснявай за куфарите. Не ти трябва да мъкнеш толкова багаж. Ние бяхме двама затова нашият беше повече. Спокойно може да не носиш къмпинг оборудване. Хотели има достатъчно по целият маршрут. Ако отвориш файла с отчета ще видиш, че и цените са съвсем нормални. Палатката я ползвахме само веднъж, в Хараста(Дамаск) и то за да си направим кефа, а не защото се налагаше. Относно ферибота от Хайфа, към момента на организиране и провеждане на пътуването просто нямаше такъв. Проверявахме изрично защото такъв беше първоначалният план. Ако имаше със сигурност щяхме да посетим Египет и Израел. Личното ми мнение е, че определено си струва да помислиш в тази посока.


2011-02-27 17:16:22
От: Dora
Email, ICQ или Skype: dora_69d@abv.bg
"От дете мечтая за това. Да чета вестник в Мъртво море... Вероятно съм видял или чул нещо..." Порових се и намерих какво си видял: "Детска енциклопедия на науките", изд. Петър Берон, 1992 г. От малък си си любознателен :) http://www.smehurko.info/motopetra2010/pic/MartvoMore.jpg


2011-02-27 17:17:08
От: Бамбуро
Email, ICQ или Skype: 82642004
Е, па магарето е мажко и сака да ближе сол. :-D


2011-02-15 20:58:47
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Бамбуре, утрепа ме с тая глъвоблъсканица. Позна ли някой отговора? На мен ми помогна това: "Сутрин, вечер ближе сол. Що е? Скоро отгадай! Хайде, бързо, не се май!... Магаре..." Магарето в Петра, което ближе камъните... Хахаха :-)


2011-03-13 09:22:47
От: vaskoto1
Email, ICQ или Skype: vaskoto1@yahoo.com
Мога само да ти завидя... много, много много, много... По ред причини никога няма да направя това пътуване, макар че бих искал... Само две миниатюрни забележчици имам - "требуше" се казва тоя катапулт (http://en.wikipedia.org/wiki/Trebuchet) и крепоста е "Kрак дьо шовалие". ...и пордължавам тихо да си завиждам в ъгъла :)


2011-03-13 09:24:47
От: Наталия :)
Email, ICQ или Skype: natjiv@gmail.com
Здравейте :) Благодаря от все сърце за вълшебния разказ! :))) Прочетох го на един дъх и все едно бях с вас през цялото време, усетих магията, топлината, щастието, удовослтвието от сбъдването на мечтите :) Браво! Пожелавам с лекота и в бъдеще да си организирате подобни пътешествия, които да ви зареждат с безкрайно много положителна енергия! :) Благодаря и за детайлната информация - хотели, такси и всичко друго относно пътешествието! В момента и ние с моя съпруг и малката ни дъщеричка мечтаем да реализираме нещо много подобно и това е най-полезната информация, която намерих. Ще помоля, ако имате възможност и желание, разбира се. :) да ми изпратите мейл, за да мога да споделя още няколко въпроси и притеснения, ако може да ни помогнете за по-доброто планиране на предстоящото голямо събитие :) С най-добри пожелания, наталия :)


2013-09-13 21:40:31
От: Венци
Email, ICQ или Skype: vencislav_cakov@abv.bg
Здравейте Смехурковци! Случайно попаднах на този сайт миналата година и от тогава редовно го прочитам и препрочитам. Благодаря Ви за хубавите снимки и пътеписи. Благодарение на Вас човек сам може да си прави маршрути, а не да ползва туристическа агенция. И ние миналата година направихме една малка ваканция до Аспровалта, Кавала, Урануполис и оттам с лодката до малкото островче с прекрасния плаж. Наистина е божествено място с кристална вода. Супер сте. Какви са плановете за тази година? С най добри пожелания за Успех!


2011-06-24 15:04:10
От: Миро
Email, ICQ или Skype: miro.arsov
Много ви се изкефих! Сладури!:}


2012-02-04 15:29:57
От: Kalata
Който не го е чел това трябва да го прочете. Аз не съм моторист, но съм впечатлен... разтърсен! И вче чакам с нетърпение лятото за да организирам някакво пътешествие по вашия метод... а после може и мотоциклет да си купя, знае ли човек. Сигурно все някой си е купил мотор след като е прочел разказите тук. Ако пък не, аз ще съм първия. :-)


2013-09-13 21:40:48
От: stoian
Email, ICQ или Skype: st700802@abv bg
Mного сте готини, преди година и аз минах по този път.


2012-02-05 20:18:07
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Stoian, сподели какви са ти впечатленията. Интересно е да сравним дали и доколко съвпадат мненията ни. Имахте ли проблеми по границите, с мотор ли пътувахте или с кола, колко души, за колко дни, защо не продължихте до Египет? @Кала, купувай смело мотор, няма какво въобще да му мислиш. И да знаеш не си първия :-) мотопътешествията са силно заразни :-D


2012-02-08 00:40:14
От: Бат' Слав
Email, ICQ или Skype: slavizlatev@abv.bg
Чета и препрочитам и пак ме засърбяват ръкохватките и ми се тръгва на път... :)


2012-02-14 11:53:23
От: JOSE
Email, ICQ или Skype: jozef.maslanak@vk.vs.sk
Страхотно пътуване и снимки!


2012-02-14 20:47:52
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.ingo@gmail.com
Лоши новини, приятели, много лоши... Бойчето си купи нова кола, не ще да си купи мотор и туйто. Загазили сме го... Ама пък от друга страна да му е честита! :-D Много да върви, малко да гори, за полицаи и камери да е невидима, да не се чупи и все на хубави и екзотични места да го води... че и ние с него :-D А пък като му дойде времето, да влезе в правия път, да си вземе поука, па да се грабне и да си купи една моторетка. Честито Бойче!!


2012-02-29 13:48:22
От: Boiko
Email, ICQ или Skype: boikoop@abv.bg
Това което поне частично променя нещата е, че колата все пак е Хонда Акорд :) Много благодаря за пожеланията Илко - точно това и аз очаквам от нея. И за протокола ще кажа, че тази година е последната за която ви пишем извинено отсъствие - от 2013 г. започваме с неизвинените :))


2012-03-02 22:40:24
От: ЕЛЕНА
Email, ICQ или Skype: viatar@mail.bg
Благодаря Ви за прекрасното преживяване! Сбъднали сте мечтите ми. С нетърпение чакам новите Ви приключения. На места почти ме просълзихте. Сърдечни поздрави и целувки!


2012-05-27 19:53:04
От: Аско
Лелеее. А аз просто си търсех рецепта за адана кебап.... и попаднах тук и като се зачетох... и сега се връщам от Сирия. Завидях ви честно казано. Браво - страхотно четиво и снимки. Много ми хареса.


2012-08-06 20:14:21
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Аско, а какво стана с Адана кебапа? Ако е успешен ще идваме на гости :-D


2014-03-18 20:42:12
От: Диана Иванова
Email, ICQ или Skype: dianakim@abv.bg
Изключително интересен пътепис-както и другите,но за съжаление едва ли някога Сирия ще бъде същата,каквато вие сте я видели и надали ли може да се мине отново по този път ...направо е тъжно.


2014-03-19 10:46:11
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Даааа, права си Диана, хванахме последният влак, така да се каже. Рано или късно нещата ще се поуталожат, но ще отнеме време. Надявам се тогава, дано да е по-скоро, хората там да са пак така приятелски настроени и сърцати.


2015-05-08 17:41:26
От: mandoilina
Моля, пишете на КИРИЛИЦА


2015-01-24 22:57:19
От: Zoran Todorov
Email, ICQ или Skype: zoranzauvek@gmail.com
Mili hora,... znaete kak da ziveete.... Blagodarja vi za hubavite snimki i vsicko... Balgarin ot malcinstvoto ot Caribrod Srbia....

 

 

Сирия  Крак Де Шавалиерс  Палмира  Дамаск  Йордания  Петра  Червено море  Латакия

 


Всички права запазени.
Всяко плагиатство разрешено, само и единствено със съгласието на автора .
Неизпълнението на гореописаното ще ви доведе до персонална, най-вече физическа отговорност пред автора и всичките му приятелчета рецидивисти, изнасилвачи на едър и дребен рогат добитък !!!

For problems or questions regarding this web contact [webmaster].
Webmaster ICQ: 109811561


Moto
 

Вижте също:

image 1
Пътешествието през Родопите до морето

2006
Виж повече >>

image 1
Солун, Бяло море, Кавала и о.Тасос 2007
Виж повече >>

image 2
4'600 km по Tурското крайбрежие 2008
Виж повече >>

image 1
Диарбекир, Кюрдистан и Планината Арарат 2009

Виж повече >

image 1
Красотите на Балканите и Адриатика 2009

Виж повече >

image 1
Сирия, Йордания и Петра - Пустини, Морета и красота 2010

Виж повече >

image 1
Алпийска приказка през Австрия, Германия, Швейцария и Италия 2012

Виж повече >