МОТО-СМЕХУРКО

 

 

 

 

 

Мото Петра 2010

 

 

Петра

 

Сирия  Крак Де Шавалиерс  Палмира  Дамаск  Йордания  Петра  Червено море  Латакия

 

 

Може би 30 минути скачахме като маймуни, някъде на майната си, в Йорданските планини, докато успеем да се успокоим. Вече беше нощ. Чакаха ни още няколкостотин километра до Петра, но на кой му пука. Нали сме живи, тук и сега и завинаги!!! Пристигнахме в Петра около полунощ. Уж трябваше да сме изморени, а очите ни светеха и не искахме да спим. Имаше толкова много впечатления за обсъждане. Накрая се предадохме. На разсъмване видяхме това - Петра.

 

Комплекса на старя град беше далеч. Трябваше да се извозим някак си. Начинът беше този - талиб' н мото-такси.

 

Запознахме се с тия маниаци. Семейство ризеншнауцери-туристи решили да стигнат с колело до Кейптаун. За да не им е скучно помъкнали със себе си някаква двойка изперкали германци. Германците имаха и друго предназначение, да въртят педалите, да осигуряват вода и храна и да се оправят с кредитните карти та пътешествието да върви гладко. Интересно, че и на германците много им харесваше :-) Странна работа!

 

На туй нещо в Турция му викат "DUR", тук... един Аллах знае.

 

Таксата за посещение на комплекса беше солена - 37JOD (Йордански динара), което си е 37 EUR. Това не спираше тълпите от туристи. Според информацията всеки ден от 1500 до 3000 човека посещават Петра. Приятна изненада беше, че в цената е включена езда. Диий!

 

Навлязохме в каньона.

 

Интересният природен феномен е единственият вход към долината Вади Муса (Долината на Моисей), където се намира старата Петра. Някога са го ползвали за да ограничават достъпа до богатият град и да се защитават.

 

Сега за сигурността ни се грижат органите на реда. Хубава снимка!

 

На места се разширява...

 

... достатъчно че да направим по някоя поза.

 

На места стените почти се докосват...

 

... и оставят малко късче небе някъде над високите скали.

 

Световното чудо започна да разкрива своите тайнства.

 

Трезора. Добре е да сте тук сутрин. Следобед е в сянка. На това място е сниман филма "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход". Манията около него се поддържа жива от местните. Може да яздиш коня на Индиана Джоунс, да изкачиш пътеката на Индиана Джоунс и т.н.

 

Пищни детайли изваяни в скалите и изключително майсторство.

 

Първите заселници са се появили в Петра около 6 век преди новата ера. В 4 век пр.н.е. идват набетеите, които до тогава били номади, приели елинската култура. Те изграждат множество водопроводи и правят живота в това иначе сурово и сухо място възможен. Поради стратегическото си местоположение града бързо се разраства и жителите му започват да живеят в охолство.

 

Започват да изсичат в скалите монументални фасади високи по няколко десетки метри..

 

Размаха на строителство е внушителен.

 

В цялата долина има останки от древни сгради.

 

Мощта и значението растат главоломно и достигат апогея си през 1 век пр.н.е. Тогава Петра е автономна държава и жителите и секат собствени монети. През 2 век е завладяна от римляните. Статуса на културно и търговско средище е запазен и продължава да бъде един от най важните градове в римската провинция Арабия, чак до 3 век, когато Палмира го измества.

 

Името "Петра" са дали набетеите. Идва от гръцки и  означава "скала". Причината да кръстят селището така е характерният розов гранит в който са издълбани всички сгради.

 

Достигнахме амфитеатърът, построен от римляните около 2 век. Намира се приблизително на средата на маршрута (в едната посока) и да стигнем до тук ни отне около 2 часа. Предстои още толкова, при това изкачване. Добре е да починем.

 

И какво по-подходящо място за това.

 

От тук трябваше да поемем стръмно нагоре. Очакваха ни 800 стъпала. Стъпала обаче не е точната дума. По скоро става дума за разхвърляни каменни блокове с произволни размери и форма. Трудно е да се нарече дори пътека. Изкачването е стръмно, но за сметка на това си е горещичко...

 

Наоколо чакаха стотици магаренца. Местните ги отдават под наем. Ако не те бива с катеренето по-добре си наеми едно.

 

Има и камили, но те не са за разходка в долината.

 

След тежък пазарлък се "моторизирахме". Тия западни туристи много са разглезили местните. Първоначално обаждат цени като за превоз с частен самолет.

 

На равното беше добре. Щом стигнахме така нареченото стълбище обаче ми се отели вола... или по-скоро магаренцето. То моето тежеше по-малко от мен самия и на няколко места направо ми идваше да го метна на гръб за да го пренеса. Та, по кривият терен удоволствието е меко казано съмнително. Скоростта на изкачване също. За сметка на това пък с четиридесетте кила на Дидка, нейното спринтираше като болид от Formula 1. На няколко пъти едва не излетя за смяна на гуми в бокса. Със сигурност смe били яко комична картинка, щото Бойко се сцепи да се хили.

 

Той реши да катери пеш и май му се получи по-добре. Докато се довлечем до горе вече ни чакаше отпочинал със студена кола в ръка.

 

Гледката от тук е неповторима.

 

Не ми е ясно какво точно пасе тоя добитък в каменяка. Май местните са направили някаква революция в Горме културата обучавайки магаретата да ядат камъни. Ще взема да го патентовам. Може и Нобелова награда да взема. А дали пък това не обяснява защо милите едва пъплят.

 

Така сигурно изглежда края на света.

 

Най накрая пристигнахме при манастира Ад Деир (Ad Deir). В първия момент не изглежда много голям, но като идеш до него... А къде е манастира?

 

Къде е манастира?

 

А къде е Дидка? :-)

 

Завладяващ момент. Дори на местните не им омръзваше да съзерцават.

 

Бяха се опънали на пода в малка пещера. Опнахме се и ние. Часът беше 14:00, а отвън, от жега се пукаха  камъни. В пещерата е прекрасно. Гледката също.

 

Домакина.

 

Сигурно на  Марс изглежда по същият начин.

 

Но е много ефектно. Как може такава красота да остане скрита от очите на европейците чак до 19 век. Първият изследовател е трябвало да се дегизира като арабин за да го допуснат в комплекса. За сметка на това сега го експлоатират на 120 процента. Популярността на Петра расте лавинообразно. Включена е в списъка на ЮНЕСКО едва през 1985 година, а вече е избрана за едно от новите 7 чудеса на света.

 

Корав момък. Премести планината да ни стори път.

 

Човешко лице застинало в скалите.

 

Красивата долина.

 

Досега не казах нищо за хората, а трябва. Имаше всякакви екземпляри прозрачно-бели, жълти, зелени, червени... Тия японски младежи се бяха екипирали със зимните ботуши. Да им е здраве!

 

Млада дама.

 

И децата почиват.

 

Приятелче - търговец.

 

Живота е суров и изисква всички да работят.

 

Дойде време да си ходим.

 

Обиколката ни отне 8 часа. Баялдисахме от жега! Последните 1-2 километра едва си влачехме краката. Разстоянията са големи и си искат време. Запасете се добре с вода и задължително носете слънчеви очила и широкополи шапки или още по-добре кърпи. Намажете се с крем за слънце и подберете дрехи скриващи раменете и врата. Не снимахме, а трябваше, за да видите как прозрачно-бели люде ставаха огнено червени само след половин час. Слънцето тук не се шегува.

 

След тежкият, но съдържателен ден е време за отдих. Чаршията е голяма и има място за всички. Забележете как се пише "Restaurant" "на Английски". Също като у нас: "Palacinkа" :-)

 

Абе, какво пише на средната бутилка, че не мога да го разчета? С крайните нямаме проблеми.

 

Защо на PEPSI ? Защото бирата тук е само такава - Нейно величество 0% алкохол. За сметка на това пък има бира с лимон, с боровинки, с киви, с портокал... сигурно има и с алабаш и домати, но не питахме... Драма!

 

Обаче да не вземе някой да си помисли, че живота не тече. В никакъв случай. Купона се вихри с пълна пара. Коли с младежи летяха наоколо под тътена на последните местни хитове, тумби пееха на глас и ръкопляскаха, а петринските гларусите старателно ухажваха руските девочки... туристическа дестинация, като туристическа дестинация...

 

 

Горе ^                     Следва >

 

Карта на маршрутa

 

 
 

 

Коментари

 

 

Име:

Email, ICQ или Skype:

Вашето мнение:


Книга за гости - Визуализация


2010-08-11 22:04:19
От: Slav
Email, ICQ или Skype: slavizlatev@abv.bg
Бат' Ilarioncho се завърна:))) Бравос много добро четиво - почти компенсира това че не можах лично да присъствам...Всъщност кого залъгам все повече ме е яд че не бях там...:) Но прътешетвията продължават :)


2010-07-01 13:42:51
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
То, ба'т Славчо, тепърва ще има да те е яд :) Това, както се сещаш е само началото. Съвсем скоро навлизаме в същината... и пустинята :)


2010-07-01 14:00:38
От: Мира
Email, ICQ или Skype: avito77@abv.bg
Ехо, привет, СМЕХУРКОВЦИ! Тъкмо влизах през ден да видя има ли ново приключение и препрочитах старите - и ето - ИМА!!! УРА! БЛАГОДАРЯ! Блаженство е за моята душа да чета за пътешествията ви! Дерзайте! Ваша почитателка: Мира


2010-07-01 14:29:35
От: Boiko
Email, ICQ или Skype: boikoop@abv.bg
Още един глас за това, че тепърва ще има да те е яд :) Само ще загатна, че списание "GOLF§SPA", без да подозират, ни споменаха в последния си брой. Но за това малко по-късно :)


2010-07-03 12:39:41
От: Криси
Email, ICQ или Skype: k_kostadinovak@abv.bg
Останах без думи, а за втората част - не знам :))!!! Слави, ако те успокоява не си единствен.....:)))!!! Едно голямо евала на трима ви!


2012-02-04 14:53:26
От: Ариана
Email, ICQ или Skype: ariana_f@abv.bg
Здравей Ilarioncho :)! "Някога в Индия царувал цар Шахриар, прочут със своята жестокост. Всеки ден той довеждал в палата си нова жена и на следната утрин я убивал. Най-сетне в царството останала жива само една девойка — везирската дъщеря Шехеразада. Когато дошъл и нейният ред да загине, тя се явила при цар Шахриар и започнала да му разправя приказка. Но щом се зазорило, прекъснала приказката на най-увлекателното място. Обзет от любопитство, царят поискал да узнае какво е станало по-нататък. И Шехеразада продължила приказката и като я свършила, започнала друга приказка и на разсъмване пак я прекъснала по средата. В продължение на хиляда и една нощ цар Шахриар чул много приказки, смилил се над Шехеразада и заживял щастливо с нея." Според преданието така са се появили приказките "Хиляда и една нощ". Само със силата на приказките от "Хиляда и една нощ" могат да се сравнят "приказките", които ти ни разказваш на твоя сайт! Поздравявам теб и другите главни герои в АРАБСКАТА приказка :)- екстемисти отвсякъде :)... и ОЧАКВАМ продължението с еййййй такооооова нетърпение!


2010-08-11 22:04:52
От: Yohoho
Email, ICQ или Skype: yoannai@abv.bg
И Ilarioncho ако ме питаш пак дали да продължиш да пишеш, ще се ядосам и ще взема да дойда с вас да се видите в приключение :)


2011-02-27 17:12:40
От: Мариана
Email, ICQ или Skype: mtoteva76@abv.bg
Eeеее, бат Ilarioncho... много правилно Aриана те определи като радневския Шехерезад /това е мъжкия род на Шехерезада/... или поне така аз го разбрах... лесно човек се увлича и се чете на един дъх до самия край... не може да се спре, пък да почине, пък бира да пие... като много лично писмо до приятели за едно пътуване към себе си... e късметлия си, че си открил в крайна сметка личния си екзорсист :))... и що така като изчета пътеписа ТВЪРДО решавам, че следващия път ще се включа и аз и ще го съпреживея, а като дойде време за тръгване вс ене ми се получава...


2010-09-26 00:08:23
От: Румен
Email, ICQ или Skype: SHADO_VT
Е хахдеде умрех от чакане. ша са изгуби тръпката ;-)


2011-02-27 17:12:40
От: Boiko
Email, ICQ или Skype: boikoop@abv.bg
Хубавите пътеписи не стават бързо, но всеки ден чакане си заслужава! За съжаление нямахме фотоапарат за подводни снимки да видите колко красиви неща има в Червено море... не ми вярвате... може да отидете да проверите :)


2011-02-27 17:12:40
От: Marti
Email, ICQ или Skype: opel_fan_86
Поредното уникално по рода си пътешествие, с доста богат снимков материал, но и доста добре описано. На моменти забравям, че сам на компютъра и се пренасям и аз в тази изпълнена с емоции мото обиколка :) Продължавайте в същия дух ;) и God Bless You


2011-02-27 17:12:40
От: Христина Горгорова
Почти бях там! Много благодаря! Kкачеството и стилът са отлични! Пак благодаря! Да сте здрави, пак да идете! Това е 2-то пътешествие, което съм разгледала, много добре направени! Пак благодаря! Ще ходите ли в Тибет? Това е моята мечта, но не съм рокерка... Има и други възможности, но за сега - само Вашите артефакти!


2010-11-06 22:44:59
От: Румен Пенчев
Email, ICQ или Skype: SHADO_VT1
Здравейте на всички, които са отговорни за да го има този прекрасен сайт и всички, които го посещават. Моят въпрос към Илариончо е как избира дестинациите на пътешествията ?


2010-11-09 22:18:08
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Досега не бяха ме питали подобно нещо и май не бях се замислял. Най-лесно е да се каже търся интересни дестинации, но е значително по-трудно да се отговори какво точно означава това. За мен интересни са тези, за които има противоречива информация. От крайно негативни до крайно позитивни мнения. Хубаво е да се самопредизвикаш и да откриеш собствената си истина за местата. Твоята, базирана на личният ти опит и далеч от всички клишета. Ето, чудесен пример е това, което написа Христина горе - Тибет. Какво те кара да мислиш и чувстваш това име? Далай лама, храмове на духа и изключително интересна култура от една страна и брутално сурова и негостоприемна природа от друга. Твоята истина за това място е някъде по средата, някъде в твоето сърце и няма как да я откриеш без да го посетиш. На нас, до сега, винаги ни се е получавало. Дай Боже и занапред да е така. Пожелавам го и на вас!


2011-02-27 17:16:22
От: drako
Email, ICQ или Skype: appolo_11@abv.bg
http://www.smehurko.info/motopetra2010/pic/8-DeadSea&Kerak/08-deadsee%20%2810220%29.JPG Невероятна снимка, която показва какво се крие под повърхността - особено дамата в черно е доста, хм...


2011-02-27 17:16:22
От: CarTest
Email, ICQ или Skype: Cartest@mail.bg
Браво!! Доживях да видя продължнието... Много ви се кефя. Отдавна чета, ама... до сега нямах с какво да пътувам... ама, вече се уредих... RD04... досущ, като твоята. За тази година какви са плановете?


2011-02-27 17:16:22
От: FozY
Email, ICQ или Skype: pl_lazarov@hotmail.com
Много ме радвате! Харесват ми сравненията, разсъжденията, размислите... "БЛАГОРОДНО" завиждам!


2011-01-28 23:12:45
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Случи се в това пътуване нещо, което не описах, а все по усилено занимава съзнанието ми през последните месеци. По време на посещението в Крак Де Шавалие, местният гид, който се оказа изключително ерудиран, ме попита: "Намерихте ли долу пътеводител на вашият език?" "Не." "А поискахте ли си?" "Не." "И защо?" "Хм, ми то..." "Ако не си искате сега, след 50 години вашият език няма да го има... Грижете се за него сега за да не съжалявате после!" Странна работа! Уж в Сирия нещата изглеждат много по-екзотични отколкото при нас, а гледай ти как разсъждават хората... Така че, друзя, искайте си книжки и брошури на Български където и да ходите. Нищо че може и да няма. Когато всички Българчета минем от там и задължително си поискаме може пък и да започнат да изработват. Това ще е сигурен знак, че сме станали осезаеми и достойни за уважение. Дори и да не се получи, ще сме достойни поне в собствените си очи, което май е най-важно :-)


2011-02-04 22:43:01
От: Daniel
Email, ICQ или Skype: dan.dimitrov
Страшен пътепис, много заразителен и ентусиазиращ. Имам Honda Hornet и много ми се иска да го мина, но няма как да взема толкова багаж, нито да монтирам куфари като твоите. Някъде мернах как си ги правил, поздравления, чудесни са! Нещо да питам - по принцип има ферита от Пирея до Хайфа, мислел ли си да ги взимаш или беше по-лесно просто да се върнеш?


2011-02-04 23:10:45
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Здравей Дани. Маршрута е съвсем реалистичен и възможен с твоя мотор. Не се притеснявай за куфарите. Не ти трябва да мъкнеш толкова багаж. Ние бяхме двама затова нашият беше повече. Спокойно може да не носиш къмпинг оборудване. Хотели има достатъчно по целият маршрут. Ако отвориш файла с отчета ще видиш, че и цените са съвсем нормални. Палатката я ползвахме само веднъж, в Хараста(Дамаск) и то за да си направим кефа, а не защото се налагаше. Относно ферибота от Хайфа, към момента на организиране и провеждане на пътуването просто нямаше такъв. Проверявахме изрично защото такъв беше първоначалният план. Ако имаше със сигурност щяхме да посетим Египет и Израел. Личното ми мнение е, че определено си струва да помислиш в тази посока.


2011-02-27 17:16:22
От: Dora
Email, ICQ или Skype: dora_69d@abv.bg
"От дете мечтая за това. Да чета вестник в Мъртво море... Вероятно съм видял или чул нещо..." Порових се и намерих какво си видял: "Детска енциклопедия на науките", изд. Петър Берон, 1992 г. От малък си си любознателен :) http://www.smehurko.info/motopetra2010/pic/MartvoMore.jpg


2011-02-27 17:17:08
От: Бамбуро
Email, ICQ или Skype: 82642004
Е, па магарето е мажко и сака да ближе сол. :-D


2011-02-15 20:58:47
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Бамбуре, утрепа ме с тая глъвоблъсканица. Позна ли някой отговора? На мен ми помогна това: "Сутрин, вечер ближе сол. Що е? Скоро отгадай! Хайде, бързо, не се май!... Магаре..." Магарето в Петра, което ближе камъните... Хахаха :-)


2011-03-13 09:22:47
От: vaskoto1
Email, ICQ или Skype: vaskoto1@yahoo.com
Мога само да ти завидя... много, много много, много... По ред причини никога няма да направя това пътуване, макар че бих искал... Само две миниатюрни забележчици имам - "требуше" се казва тоя катапулт (http://en.wikipedia.org/wiki/Trebuchet) и крепоста е "Kрак дьо шовалие". ...и пордължавам тихо да си завиждам в ъгъла :)


2011-03-13 09:24:47
От: Наталия :)
Email, ICQ или Skype: natjiv@gmail.com
Здравейте :) Благодаря от все сърце за вълшебния разказ! :))) Прочетох го на един дъх и все едно бях с вас през цялото време, усетих магията, топлината, щастието, удовослтвието от сбъдването на мечтите :) Браво! Пожелавам с лекота и в бъдеще да си организирате подобни пътешествия, които да ви зареждат с безкрайно много положителна енергия! :) Благодаря и за детайлната информация - хотели, такси и всичко друго относно пътешествието! В момента и ние с моя съпруг и малката ни дъщеричка мечтаем да реализираме нещо много подобно и това е най-полезната информация, която намерих. Ще помоля, ако имате възможност и желание, разбира се. :) да ми изпратите мейл, за да мога да споделя още няколко въпроси и притеснения, ако може да ни помогнете за по-доброто планиране на предстоящото голямо събитие :) С най-добри пожелания, наталия :)


2013-09-13 21:40:31
От: Венци
Email, ICQ или Skype: vencislav_cakov@abv.bg
Здравейте Смехурковци! Случайно попаднах на този сайт миналата година и от тогава редовно го прочитам и препрочитам. Благодаря Ви за хубавите снимки и пътеписи. Благодарение на Вас човек сам може да си прави маршрути, а не да ползва туристическа агенция. И ние миналата година направихме една малка ваканция до Аспровалта, Кавала, Урануполис и оттам с лодката до малкото островче с прекрасния плаж. Наистина е божествено място с кристална вода. Супер сте. Какви са плановете за тази година? С най добри пожелания за Успех!


2011-06-24 15:04:10
От: Миро
Email, ICQ или Skype: miro.arsov
Много ви се изкефих! Сладури!:}


2012-02-04 15:29:57
От: Kalata
Който не го е чел това трябва да го прочете. Аз не съм моторист, но съм впечатлен... разтърсен! И вче чакам с нетърпение лятото за да организирам някакво пътешествие по вашия метод... а после може и мотоциклет да си купя, знае ли човек. Сигурно все някой си е купил мотор след като е прочел разказите тук. Ако пък не, аз ще съм първия. :-)


2013-09-13 21:40:48
От: stoian
Email, ICQ или Skype: st700802@abv bg
Mного сте готини, преди година и аз минах по този път.


2012-02-05 20:18:07
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Stoian, сподели какви са ти впечатленията. Интересно е да сравним дали и доколко съвпадат мненията ни. Имахте ли проблеми по границите, с мотор ли пътувахте или с кола, колко души, за колко дни, защо не продължихте до Египет? @Кала, купувай смело мотор, няма какво въобще да му мислиш. И да знаеш не си първия :-) мотопътешествията са силно заразни :-D


2012-02-08 00:40:14
От: Бат' Слав
Email, ICQ или Skype: slavizlatev@abv.bg
Чета и препрочитам и пак ме засърбяват ръкохватките и ми се тръгва на път... :)


2012-02-14 11:53:23
От: JOSE
Email, ICQ или Skype: jozef.maslanak@vk.vs.sk
Страхотно пътуване и снимки!


2012-02-14 20:47:52
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.ingo@gmail.com
Лоши новини, приятели, много лоши... Бойчето си купи нова кола, не ще да си купи мотор и туйто. Загазили сме го... Ама пък от друга страна да му е честита! :-D Много да върви, малко да гори, за полицаи и камери да е невидима, да не се чупи и все на хубави и екзотични места да го води... че и ние с него :-D А пък като му дойде времето, да влезе в правия път, да си вземе поука, па да се грабне и да си купи една моторетка. Честито Бойче!!


2012-02-29 13:48:22
От: Boiko
Email, ICQ или Skype: boikoop@abv.bg
Това което поне частично променя нещата е, че колата все пак е Хонда Акорд :) Много благодаря за пожеланията Илко - точно това и аз очаквам от нея. И за протокола ще кажа, че тази година е последната за която ви пишем извинено отсъствие - от 2013 г. започваме с неизвинените :))


2012-03-02 22:40:24
От: ЕЛЕНА
Email, ICQ или Skype: viatar@mail.bg
Благодаря Ви за прекрасното преживяване! Сбъднали сте мечтите ми. С нетърпение чакам новите Ви приключения. На места почти ме просълзихте. Сърдечни поздрави и целувки!


2012-05-27 19:53:04
От: Аско
Лелеее. А аз просто си търсех рецепта за адана кебап.... и попаднах тук и като се зачетох... и сега се връщам от Сирия. Завидях ви честно казано. Браво - страхотно четиво и снимки. Много ми хареса.


2012-08-06 20:14:21
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Аско, а какво стана с Адана кебапа? Ако е успешен ще идваме на гости :-D


2014-03-18 20:42:12
От: Диана Иванова
Email, ICQ или Skype: dianakim@abv.bg
Изключително интересен пътепис-както и другите,но за съжаление едва ли някога Сирия ще бъде същата,каквато вие сте я видели и надали ли може да се мине отново по този път ...направо е тъжно.


2014-03-19 10:46:11
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Даааа, права си Диана, хванахме последният влак, така да се каже. Рано или късно нещата ще се поуталожат, но ще отнеме време. Надявам се тогава, дано да е по-скоро, хората там да са пак така приятелски настроени и сърцати.


2015-05-08 17:41:26
От: mandoilina
Моля, пишете на КИРИЛИЦА


2015-01-24 22:57:19
От: Zoran Todorov
Email, ICQ или Skype: zoranzauvek@gmail.com
Mili hora,... znaete kak da ziveete.... Blagodarja vi za hubavite snimki i vsicko... Balgarin ot malcinstvoto ot Caribrod Srbia....

 

 

Сирия  Крак Де Шавалиерс  Палмира  Дамаск  Йордания  Петра  Червено море  Латакия

 


Всички права запазени.
Всяко плагиатство разрешено, само и единствено със съгласието на автора .
Неизпълнението на гореописаното ще ви доведе до персонална, най-вече физическа отговорност пред автора и всичките му приятелчета рецидивисти, изнасилвачи на едър и дребен рогат добитък !!!

For problems or questions regarding this web contact [webmaster].
Webmaster ICQ: 109811561


Moto
 

Вижте също:

image 1
Пътешествието през Родопите до морето

2006
Виж повече >>

image 1
Солун, Бяло море, Кавала и о.Тасос 2007
Виж повече >>

image 2
4'600 km по Tурското крайбрежие 2008
Виж повече >>

image 1
Диарбекир, Кюрдистан и Планината Арарат 2009

Виж повече >

image 1
Красотите на Балканите и Адриатика 2009

Виж повече >

image 1
Сирия, Йордания и Петра - Пустини, Морета и красота 2010

Виж повече >

image 1
Алпийска приказка през Австрия, Германия, Швейцария и Италия 2012

Виж повече >