8
МОТО-СМЕХУРКО

 

 


Български             English

Мото-обиколка "Moto Turkey 2008"

4'600 км. на мотор... 4'600 км. кеф...


 

Егейско море - част 1

 

Въведение  Истанбул  Анкара  Анадола  Средиземно море  Егейско море  Завръщане

 

 

Прекрасна сутрин. За съжаление, докато съберем лагера стана нетърпимо горещо.

 

Едва 10 часа, а вече 40 градуса. Какво ли ни чака днес?

 

Изкачихме екстремното нагорнище от курорта на Олудениз към селцето. Ненормална работа. За километър вземаш денивелация от около 500-600 м. Толкова е стръмно, че ако спреш, може да не успееш да потеглиш. При спускането стигнах до първа предавка и мотора продължаваше да ускорява. Трябваше да натискам и спирачки за да държа пътя. Не ми се беше случвало такова нещо.

Подкарахме на север към Бодрум. Жегата не се търпеше. На няколко места край пътя видях големи тръби, високи около три метра, да бълват обилно вода. С тях пълнеха цистерни и поливаха. На третата не издържах. Набих спирачки, свърнах от пътя и минах през изкуствения водопад, под аплодисментите на насядалите наоколо местни. Намокри ни солидно и ни разхлади. Удоволствието беше голямо. Дилянка също много се изкефи.

 

Виждали сте, по сергиите, механизирани кученца, които вървят и лаят клякайки. При този крайпътен търговец положението беше епидемично. Повече от 50 такива се поклащаха и врещяха. Няма такъв панаир.

 

Най-накрая заснехме другият интересен знак. Yavas (яваш) т.е. Бавно! Той идваше да предупреди за предстоящите завои. Абе как бавно на завоите бе хора? И то точно на тези.

 

Всъщност страхотни завои! Много остри, но с равна дъга. Изкачвахме се продължително, имаше по две или три платна в нашата посока, с добра за стандартите настилка и отлични виражи. Какво говоря, най-яките виражи по които съм карал.

 

На места пътят се накланяше до 30 или дори повече градуса от хоризонта, като на колодрум. Заради големият наклон на пътя спрямо хоризонта и големия наклон на мотора спрямо пътя поглеждайки за миг настрани виждах, че сме застанали почти хоризонтално. Имам предвид нещо такова:

 

Това пък което се виждаше, точно под краката ми, беше безбрежна гледка към долината, морето и небето. Нечовешко изживяване!!! Направо ми се изправи косата. Имах чувство че летя. Първият път, като усетих какво става ми идваше да крещя, но не можех да си отворя устата. Ха бях, ха се бях оср... и въпреки това чувството беше... е няма такова!!! Свръхестествено! Страхотно! Невероятно! Мото-оргазъм!

 

След завоите спрях да изживея момента и да изчакам колегите.

 

 

За съжаление повече завои нямаше. Стана ни скучно и решихме да се разнообразим. Видяхме алтернативен маршрут към Бодрум. Имаше го само на една от четирите карти. Беше означен с тънка, криволичеща линийка. Обещаваше екзотика. Как да не се пуснем по него. Спряхме на бензиностанция в селото където трябваше да е отбивката. Момчетата потвърдиха че има път, но не знаеха да води в Бодрум. Няколко пъти ни сочиха да се върнем на главния.

 

Кой бе, ние ли? Няма начин да се върнем. Смело напред. Естествено пътя беше тесен и разбит.

 

 

За сметка на това гледките наистина си ги биваше.

 

Минавахме през забравени от бога селца. Прахоляк и огромни дупки. Внимание! Първите дупки, които виждахме от хиляди километри!!! За сметка на това много. Дан-дан... автомобилистите започнаха да ни мразят... Дан-дан... Коцето започна да ни мрази... хихихи Дан-дан, дупка ... дан-ДАН още по-голяма... Дан-дан... Ние самите започнахме да се мразм... голямо подскачане падна. Все пак двете ендура, долу-горе, се държаха. Долу, горе!

 

Провинциална романтика. Хората ни гледаха като извънземни.

 

Изведнъж погледите ни привлече нещо невероятно. Спряхме като един.

 

A Scenic Place In The Middle of The Fucking Nowhere!!!

 

 

GPS-а го потвърждава!

 

Гледахме като замаяни. Колегите забравиха псувните.

 

Невероятна красота! Устието на малка рекичка ни омайваше като делтата на Нил.

 

Продължихме да се вием между живописни пейзажи по тясното подобие на път.

 

На един разклон не бяхме сигурни за посоката. Не бяха сигурни и някакви местни, които питахме. На едната посока имаше табела за ресторант. Решихме да похапнем. Спряхме пред мястото, току до маслиновите градини.

 

Ресторанта беше уникален. Под навес, в двора си, семейство развиваше ресторантьорски бизнес. Цялото оборудване беше фризер, чешма, газов котлон и четири маси. Не разбрахме името на ресторанта и към коя верига оперира. За сметка на това беше много весело. Семейството, че и никой в региона, не говореше ни дума различна от Турски. Е сега ще разберем дали сме "усвоили" езика. Започна едно обяснение. "Тавук", "Балък", "Кюфте", "Пататос Тава"... бир, "еки", "юч"... Чудо! Екзотика!!! Виж да поръчаме бирата нямахме проблем.

 

Разбрахме се! Нагостиха ни от вкусно, по вкусно. Михаел Шумахер също беше доволен.

 

Може ресторанта да беше на полето, но имаше аптечка. С червен полумесец на нея.

 

И някакво странно цвете, което много ми хареса.  

 

Отпочинахме и потеглихме. Карахме. GPS-а показваше 4 км. до Бодрум, а пътя още се виеше сред гъсти гори и стръмни върхове. Нещо не беше наред. Или щяхме да влезем в големия курорт през "задния вход" или отивахме не там където трябва. Май нещо сме го загазили.

 

На 2 км. от Бодрум (според GPS-a) стана още по-зле. Оказахме се в каменна кариера. Багери и камиони вдигаха прахоляк до небесата, а ние лавирахме между тях, буквално както си къртиха скалите. Пътя изчезна съвсем. Абе в кой Бодрум ни води тоя GPS?

 

Изведнъж излязохме от кариерата и почти веднага се включихме в широк и натоварен път. Е, разгеле, Бодрум!

 

Бели къщи накацали по всички склонове около синьото море.

 

Крепостта Св. Петър построена от кръстоносците през 15 век. На нейно място от древни времена, та чак до 15 век, се е издигала гробницата на цар Мавзол - "Мавзолеят от Халикарнас". Едно от Седемте чудеса на света. Халикарнас е старото име на Бодрум. Мавзолеят е бил огромен храм, висок 45 метра и заобиколен от 36 йонийски колони. Съвременната дума "мавзолей" произлиза точно от тази сграда.

 

След кратко лутане и няколко запитвания намерихме къмпинга. Намираше се на централния плаж. На метри от най-лъскавите заведения. Наоколо изглеждаше страхотно.

 

Студени напитки и усмихнати, готови да услужат по всякакъв начин сервитьори. За пореден път преживяхме генерална промяна на обстоятелствата и заобикалящата ни действителност в рамките на минути. Преди по-малко от час се бяхме забили в дебрите на дълбоката провинция и не знаехме къде отиваме, а сега се вихрим в центъра на купона, на централният плаж в Бодрум. Това ако не е интересно преживяване!

 

Удобни шезлонги, силна, съвременна музика. Сенчица и прохладен вятър. Густо майна! Не можехме да се нарадваме. На изпроводяк разбрахме и какво мотивира всички да са толкова любезни. За три бири и два спрайта с мента платих 60 лири, толкова, колкото струва обилна вечеря за четирима, в ресторант. Ибреее... Такива цени не бяхме срещали никъде до сега.

 

Слънцето започваше да залязва и се впуснахме в дебрите на курортния град.

 

Голяма част от него приличаше на битпазар. Сергии с всевъзможен кич. Основната разлика с нашите курорти е, че тук може да се ходи. Никъде нямаше такава тарапана, каквато е у нас.

 

Неееее, това не е Панчо Виля. Това е наш Калин. Сомбрерото му отива, а? Калине, кога каза, че ти е рождения ден?

 

Огромни зокуми преливаха иззад стоборите и се надвесваха над минувачите. Те растат изобилно из цяла Турция, но тук са особено много. Обаятелна гледка към залива на Бодрум.

 

На билото на носа се виждат странни, бели сгради. Приличат на комини.

 

Отблизо работата се изяснява. Вятърни мелници с демонтирани перки. Къде си Дон Кихоте?... А може именно той да им е подкастрил крилцата.

 

Освен мелниците, имаше още някакви странни творения на човешката ръка. Предполагам бункери.

 

Благодарение на Коцето разбрахме какво има вътре. Всъщност нищо интересно.

 

Яхтеното пристанище е претъпкано. Квартала около него се отличава от останалите като по-елитен. Личи си по магазините, автомобилите и заведенията. Хората също са някак по-така.

  

Вече толкова пъти виждам палми, а продължавам да им се радвам. Винаги ми действат някак отпускащо.

 

Централната улица на Бодрум. Разрешено е движението на автомобили, но нямаше много.

 

На едно място видях този УЖАСЕН знак. Каква лоша култура!

 

Естествено това беше изключение и вероятно приумица на някой мотомразец, защото мотори имаше паркирани на много места. На мен лично ми се наложи на няколко пъти да спра пред разни дюкяни и питах хората дали имат нещо против. Те с усмивка ме приканваха да не се притеснявам и че ще наглеждат. Дори на следващата сутрин, когато си тръгвахме, спрях пред едно магазинче да си купя вода, за по път. Продавача беше толкова сърдечен. След обикновения разговор "От къде, за къде" ми подари водата. Настоявах да си я платя, но човека толкова се кефеше, че не искаше и да чуе. Започна да разяснява на съседите-търговци каква е работата. На изпроводяк си пожелахме "На добър път!" и "Успешен бизнес!". Странно и приятно как такива невинни и злободневни неща, като покупката на вода, прерастват в сърдечни излияния навсякъде в тази страна. Страхотни хора!

 

Силна група. Не са пили. От друго им светят очите.

 

Ето от това. Рогът на изобилието.

 

Мелницата в центъра, преправена на дискотека. Познато ли ви е? Дискотека "Мелницата" в Несебър? Е да, няма я вече... Но тук не заливат с бетон неща, които могат да донесат уникалност и дух на курорта. За справка относно нашето отношение към същите обекти вижте Морето (четвъртата снимка) от Мото-обиколка „Родопи, морето и обратно”.

 

Микробус натоварен с мощни уредби и кръшни каки обикаляше и вдигаше врява из целия град. Като цяло всички заведения вдигаха много шум. Разпалени DJ-ите крещяха ентусиазирано. Като ги слушаш имаш чувство, че купона при тях тече с пълна пара и гостите вече са стигнали фаза, в която е започнал спонтанния стриптийз. Като наближиш виждаш реалността, насядали и гледащи безучастно двойки, западноевропейски пенсионери и запотен, единствен да подскача между тях, развихрилия се DJ. Голям смях!.... Или голяма драма!

 

По плажната алея беше по-спокойно. Пак имаше предостатъчно хора, но поне я нямаше истерията на DJ-те.

 

Както се разхождахме и се занимавахме с всевъзможни, туристически глупости...

 

Иззад някакви палми изскочи и ни погна един Теранозавър Рекс. Мале какво надбягване падна. Добре че съм гледал някои номера в Jurassic Park... а Дилянка знае и хватки! За малко да ни осиротее маторя.

 

Ба'т Живко и Наталка от шубе се качиха на кактус гигант. Е, снимахме ги чак като се размина работата и слязоха, че зора беше голям.

 

След преживеният шок и ужас не можеше да не се подсилим духом... и най-вече тялом. Нападнахме сергията на сладоледаджията. Абе хвърляхме по още някой уплашен поглед назад. За всеки случай.

 

Избегнахме праисторическия звяр, ама ей на тия зверове от снимката не можахме да избягаме. Прибираме се в къмпинга и гледам тоя черния котак се вмъква в нашата палатка, все едно той я е разпъвал, обесника. Бре и добитък! Подвикнах му аз ама той не се и кани да излиза. Подвикнах пак, пак не ще. Мисля си, ако отида до входа ще се побърка от страх, ще вземе да върти из вътре и ще направи някоя простотия. Отидох до задната страна на палатката и я понатиснах малко. Котака се скатава. Повторих по-силно, накрая подвикнах. Ония като се побърка, газ, скок на вън и да го няма. Скок на вън добре, ама да не беше използвал за отскока дюшека. Като си заби ноктите в него и последния след няколко часа, на мекица. Ставах три пъти през нощта да донапомпвам. Този цирк се разиграва и през следващите нощи. На маймуна ме направи. Мама му и мечка! Ако някой има път по тия земи, непременно да мине през къмпинга и ако види проклетника, да вземе и да му бие един шут, ама такъв, че последния ако може да излезе в орбита... Моля!!! Почерпката е гарантирана!

 

Преди да потеглим се разтегнахме отново по плажа. Нямахме много време, но не можехме да пропуснем възможността. Щастието беше голямо. Сервитьорите още спяха и ни се размина сметката от вероятно 50 лири за кафе и кола. Странно защо, но водата на Егейско море беше много студена. Всъщност между Средиземно и егейско морета няма сухоземна преграда и границата е по-скоро условна. На стотина километра на юг, водата на Средиземно море беше изключително топла, тук студ. Много странно. Нямаше я и огромната влажност на въздуха, с която бяхме свикнали през последните дни. Вероятно определени водни и въздушни течения са причина за всичко. Излизаме от Тропиците.

 

Ей тая мила, руска тетка, така се беше наквасила в 8:30 сутринта, че не даваше признаци на живот. Добре, че по едно време се размърда и изгрухтя нещо нечленоразделно да се успокоим, че не се е гътнала. Покрай нея имаше разпиляни десетина бирени бутилки и лични вещи. Морето беше отнесло чехлите и. Последните плуваха поклащайки се наоколо, като финален щрих в баталната картина. Добре, че не беше заспала на някой дюшек. Можеше да се опомни чак къде Италия. Спасителят в мен, свикнал години наред да се грижи за туристите, не  можа да се сдържи. Събрах и багажа и го сложих до главата, по далеч от морето. В този момент си помислих "Ами ако сега се събуди и се развика, че и крада вещите"... Ще настъпи ама и веселба. Добре че продължи да лежи като пън.  При това явно не за първи път, защото беше черна като катран. Някой от нашите дори се заблудиха, че е цветнокожа.

 

Наталка улови морска звезда - инвалид.

 

 

< Предишна                     Горе ^                     Следва >

 

Карта на маршрутa

 

ТУК за много подробна карта без очертан маршрут >

 

 

 Коментари:


Име:

Email, ICQ или Skype:

Вашето мнение:


Книга за гости - Визуализация


2008-08-31 11:46:46
От: Тишо
Здравей, Съвсем случайно попаднах на сайта, но не съжалявам - пътеписите страшно ми харесаха. Прочетох описанията и на трите пътувания на един дъх. Евала за ентусиазма и решението да споделяте преживяванията! Поздравления и за Диди, бат Пламката и бат Славчо. Очаквам с нетърпение да прочета всичко за тура в Турция. Желая ви незабравими мигове момчета и момичета – сигурен съм, че и догодина ще си изкарате страхотно. Готини хора сте и ме кефите супер много!


2008-09-01 13:53:33
От: tropsyx
Email, ICQ или Skype: ICQ 82269651
Здрасти Смехурко! Четох, че ще обикаляте Турция и чаках с нетърпение да видя снимките. Изчел съм другите две обиколки и много ми харесва. Родопите имат специално място в сърцето ми и много им се радвах. Турция също изглежда обещаващо.


2008-09-04 14:41:28
От: Наталия
Email, ICQ или Skype: natalyz@mail.bg
Здравейте читатели, здравей и ти Смехурко! Аз имах удоволствието да участвам в това приказно пътешествие и да видя всичките тези хубости на нашата съседка Турция и с нетърпение очаквах сътворяването на пътеписа. Евала на Смехурко че успя да ме накара да изчета всичко на един дъх, да се завърна отново в тази хубава страна, макар и мислено, да изживея прекрасните мигове на откриването на един нов свят и една нова култура за сетен път и не на последно място да се чувствам щастлива, че бях част от всичко това. С нетърпение очаквам останалата част от пътеписа, защото това е едва началото от нашето пътешествие и повярвайте има още какво да се прочете и види и от Вас като читатели и от нас като пътешественици!


2008-09-08 12:34:17
От: Вики
Email, ICQ или Skype: skype: victoria_terzieva
Здравей! Благодаря за споделеното преживяване! Написал си невероятен пътепис - направо преживяваш цялото пътуване като да си бил там. Хареса ми много и гледната точка към бита и нравите в Турция, защото тя наистина не е само бляскавите дворци и курорти, но е прекрасно и интересно място, където можеш да видиш, усетиш и научиш най-различни неща. Дано по-скоро направите следващия тур, за да четем отново. Евала за идеята с тениските. Добре е да се вижда откъде сме, особено след като на рег. табелите няма БГ. Пожелавам ви още много такива прекрасни преживявания!


2008-09-08 12:51:35
От: Вики
Email, ICQ или Skype: skype: victoria_terzieva
Пропуснах да отбележа нещо за мечтателя Ахмед, което много ме впечатли, когато бях там. Първоначално султанът много се забавлявал и го обсипал с почести и злато. После, обаче, мъдрите ходжи постановили, че ако Аллах е искал да даде на човека да лети, е щял да го направи с крила. Крила имал само дяволът. Същият султан го обезглавил... Толкове векове по-късно посредствеността пак убива крилете... Направо е невероятно как в толкова ислямска държава Кемал Ататюрк е станал национален герой! Все пак явно турците са се научили да си ценят гениите...


2008-09-09 23:24:49
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Турция е наистина огромна и изключително колоритна. В нея могат да се видят всякакви социални и обществени прослойки. На моменти ти се завива свят от напълно противоположните крайности, съжителстващи една до друга. Убедил съм се, че атмосферата и хората са това, което най-силно впечатлява пътешественика. Надявам се от писанията, поне отчасти, да се усеща духа на местата и людете. При всички случаи, мога категорично да кажа, че хората там наистина са страхотни! P.S. Жалко за Ахмед! Не знаех за трагичната му участ.


2008-09-11 12:08:04
От: Рени
Email, ICQ или Skype: zlatanova_1983@abv.bg
Здравей, Смехурко! Приветствам идеята да споделяте впечатленията си от вашите пътешествия и то по такъв оригинален начин. Пътеписът е не само интересен и завладяващ, но и обогатяващ! Наистина се чете на един дъх и не ти се иска да свършва. Накара ме да се почувствам като че ли и аз съм там. Любувах се и се възхищавах на всичките тези прелести. Благодаря, че макар и виртуално, ме направихте част от вашето преживяване. Пожелавам на цялата компания още много вълнуващи и красиви пътешествия! А аз, повярвайте ми, ще следя с нестихващ интерес вашите пътешествия и тайничко ще ви заблазявам и подкрепям. Браво! Дерзайте!


2008-09-15 16:19:07
От: crazy
Супер! На връщане минахме през Анкара 2001 година, 8 месеца след голямото земетресение. Навсякъде кипеше от строителство и изглеждаше пак доста прашна. На места имаше страшно големи празни пространства. Срутените сгради бяха направо изринати с булдозери.


2008-10-07 11:01:20
От: Ади
Email, ICQ или Skype: andreana.bashova@gmail.com
Здравей! Всички пътеписи, публикувани тук са написани безкрайно увлекателно за четящите ги и освен това лично мен ме подготвят за всяко следващо пътуване...по една или друга случайност, миналото лято посетихме Гърция по подобен маршрут, който разнообразихме това лято. За края на годината се очертава пътуване и до Истанбул, а благодарение на написаното и показаното тук, ще се знае къде какво да се гледа... Само за Триград ми се струва, че снимките не се подредени хронологично... точно при тунела преди пещерата... позволявам си да направя тази забележка, тъй като имам доста роднини там и често съм прекарвала ваканции на това божествено място. С пожелания за хубав ден и още вълнуващи описания на приключения с мотори. АДИ


2008-10-17 20:40:05
От: Slona
Email, ICQ или Skype: aso78@abv.bg
Благородно зажиждам! С Пламен се познажаме от дълбока дрежност ,а с другите се надяжам да се срещнем скоро по пътищата.Пътеписите са стахотни ,дори и за критикар като мен.Това е начин много хора ,който не могат по някаква причина да пътуват, да се запознаят с огромното разнообразие и красота на света , пречупен през очите(пълни с прах и буболечки) на мототуриста.Пожелавам ви нови пътешествия и благодаря за споделените хубави мигове.


2008-10-20 10:23:27
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Хахахаха... Сигурно заради това навсякъде и всичко ни се вижда прекрасно... заради прахът и буболечките в очите. Вече години се чудя къде било разковничето, а то какво се оказа ;-) Ще избираме прашни маршрути и занапред за да е пак така хубаво. Обещавам!


2008-10-23 02:09:30
От: bat' Slavi
Email, ICQ или Skype: 30925667
Айде дружина спочваме плановете за другата мотообиколка-"Балканският полуостров", или да изчакаме Илариончо да довърши първо този пътепис :)


2008-10-24 16:04:01
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: ICQ 109811561
Абе пиша отново, ама много бавно става. Пък като се замисля, че ми се ще и да го преведа на Английски... А и миналогодишния още не е преведен до края... Мъка! Както и да е. Днес ще има попълнение от морето. Очаквайте скоро още. Дерзайте другари!


2008-10-27 12:34:10
От: Danka Kalpazanka
Email, ICQ или Skype: dany.ivanova /skype/
Бат Илариончо, справил си се пак блестящо:))) Докато четях новата страница си мислех да ти пиша веднага след това на кю-то, но ти си помислил за всичко. Евала! Аферим! - или там каквото се казва на турски:))) Чудесни коментари си написал пак, на места се смях с глас. Мисля, че няма да пропусна "турнето" следващата година, каквото и тежко изпитание да е. Мисля, че всяка секунда е оправдана и подплътена с много емоция, впечатления и приключения. И разказана и споделена прекрасно в този сайт:))) Поздрави на моите герои!;))


2008-10-30 17:21:51
От: Мариана
Email, ICQ или Skype: Skype: m.toteva76
Браво,банда! Страхотно приключение! Браво и на пътеписеца - бат Илариончо! Чудно си се справил с нелеката задача да предадеш с нужната доза въздействие емоциите от това изживяване, както и особения дух на тези неземни места. Успях без особена трудност да усетя какво предизвикателство за сетивата на всички вас е било това невероятно пътешествие. На мен лично пътеписа ти/ви/ ми дава голяма и изключително необходима глъдка свежест в есенната скука на ежедневието и гъделичка /направо предизвиква гърч/ :)) ентусиазма ми на пътешествик да откривам непознатия свят голям... зедно с всички вас естествено! ...чакам с нетърпение следващото лято и следващото "турне", което се надявам да споделя "в ефир"! Гордея се с вас!


2008-11-01 08:50:49
От: Bogich
Email, ICQ или Skype: ICQ 206969430
Здрасти бат Lary, ето ме и мен рано в събота. За сайта не знам какво да кажа освен, че остава да направиш "До Чикаго и назад". Относно обиколките - мисля че стават все по-мащабни и интересни, така че дерзай! Скоро очаквам да разбера посоката на следващия пътепис.


2008-11-03 13:17:07
От: Илиан
Email, ICQ или Skype: ICQ 176258234
Здравей Смехурко, Идеята за пътеписите е страхотна! След прочита им се чувствам въодушевен и зареден с желание за пътуване и приключения. Все по-често се замислям за изкарване на категория А и включване в бъдещите Ви мото-обиколки.


2008-11-13 15:41:21
От: Галинда
Email, ICQ или Skype: skype: pupenze;  ICQ 105093706
Еееее, Илич, страхотни сте!!! Завидях ви благородно! Вече 2 дни ви чета и ту се чупя от смях на коментарите ти, ту гледам с "жадни" очи красиви гледки:))))) Много, много тенкс за труда и за позирането на Голдън:))))


2008-11-27 11:54:53
От: djonka
Email, ICQ или Skype: DJONKA1956@ABV.BG
Благодаря за красотата и емоцията, която изживях! Адмирации за всичко и на всички! Била съм в Кападокия - велико творение на природата! Място сътворено от много богове! Възхита от всичко! Преживях наново чрез колоритния език на майстор пътеписеца и погледа на цялата чаровна група изживяните от мен неща по различен начин! "АЛТИНЕ САЛЛЪК!" Желая нови пътища на всички!СУПЕР СТЕ!


2008-11-28 12:29:52
От: s.kokalinska
Email, ICQ или Skype: s.kokalinska-sneji@dir.bg
Благодаря ти за преживяното удоволствие от видяното!Била съм в Турция-в Кушадасъ и имам впечатления,но този маршрут е супер.Продължавайте със същият хъс!


2009-01-27 15:37:39
От: LIIQ
Email, ICQ или Skype: LIIQ75
ОООО, Наистина всичко е прекрасно! БАТ ЛАРИ не съм го виждала поне 2 години по сбирките. Къде се изгуби това съкровище? УСПЕХ ПРИ СЛЕДВАЩАТА ОБИКОЛКА!


2009-02-02 06:38:18
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Благодаря на всички за страхотните отзиви!!! Вашите думи дават сили, увереност и енергия да действаме по организацията на новото/те пътуване/ия, през тази година. Ще се радвам ако всичко отново мине толкова добре. Разбира се, с удоволствие ще споделя преживяванията с вас. DJONKA, направо ме разчувства с това "АЛТИНЕ САЛЛЪК!". Лия, права си. Отдавна не съм се появявал по сбирките, но това лесно може да се промени, нали. Чудесни сте!


2009-03-20 12:11:08
От: Svoy10
Email, ICQ или Skype: Svoy10@abv.bg
Съвсем случайно попаднах на сайта, пътеписите страшно ми харесаха. Преживяванията са били страхотни, и сигурно няма да се забряват за дълго. Сигурно следват и други страхотни преживявания по нови маршрути. Абе готините хора правят и готини пътеписи и други готини неща! Аферим, машшала, евалла, так держать :)


2009-03-22 16:43:25
От: Ниляй
Турция е прекрасна държава! Ходила съм в Одрин,но аз не срещнах хора които да говорят български тъй като знам перфектно турски,защото съм ходила в Истанбул 11 пъти,в Бурса,в Анкара и Чорлу,а сега се готвя за Текирда (Tekirdag).Туркиня съм да!но съм родена в България и това ме прави щастлива!Имах шанса да отида в Македония,Румъния и Турция.Отидох и видях много неща и места,запознах се с различни хора,но по сърдечни и гостоприемни хора от нашите турци не познавам.В Истанбул е страхотно,но когато отида виждам границата на богатия и бедния живот!Не прочетох пътеписите,но предполагам,че са хубави.Разгледах само снимките и доста ми хареса сайта!В Истанбул наистина има какво да се види,но има бедни и богати квартали!Естествено,че във всяка държава има бедни и богати хора,но там е някакси различно.И не само това!Има някакви забрадени,някои с шалвари и т.н.Аз исемейството ми сме против такива хора,които се опитват да превърнат Турция в някаква строго ислямска държава!Разбира се,че всеки има правото да се облича както желае и да изповядва,която религия иска,но някои хора пречат на Турция да напредва в това отношение!Струва си човек да види Босфора,Синята джамия-Sultan Ahmed,Св.София,Долмабахче,Топкапъ,Капалъ чаршъ-там просто е голяма гъчканица,но е пълно с магазини!Особено Босфора!Kiz kulesi е впечатляваща постройка,там вече е ресторант пила съм чай там.Колко много имам да разказвам за този прекрасен мега полис!Дано пътеписите продължат!Един съвет от мен за тези,които желаят да отидат в Истанбул: Не се връщайте без да посетите Долмабахче, където се намира най-големия кристален полилей на света(4,5 тона 750 лампички във формата на свещ)и Топкапъ сарай,където е един от най-ценните елмази на света).Струва си да ги видите! Ще останете възхитени от гостоприемството и забележителностите на Турция!


2009-03-22 17:08:16
От: Ниляй
Ходили сте в Ortakoy, ако не сте яли от онези големи картофи, дето ги пълнят с каквото искаш (kumpir)... било е на празно! Скъпи са картофите да,но пък са много вкусни!Надявам се да сте видяли елмаза в Топкапъ.Вие просто сте уникални!!! В Eminonu е ад знам,но пък си е хубаво. В кухнята на Топкапъ има чинии-малки иголеми, с които са се хранели султаните от китайски порцелан и много ми харесват! Дано никога не спреш да пишеш такива уникални като вас пътешествениците-пътеписи!


2009-03-23 13:51:33
От: viliqn
Email, ICQ или Skype: skaip . viliqn3
Здравейте, разгледах вашето пътешествие и много ми хареса. Аз не съм ходил на толкова дълго, като вашето. Мисля тази година да ида, но не знам къде. Така че ще използвам вашият маршрут. Поне сте описали подробно всичко от екскурзията си. Купих си ХОНДА ЦБР 600, така че мисля да отида надалеч тази година . Надявам се да има начин да се свържа с вас или някои от вас, че не съм наясно с някои неща. Щ ви бъда безкрайно благодарен. Пишете ми. Скайпа ми е viliqn3.


2009-03-31 03:36:30
От: Николай
Email, ICQ или Skype: n_niko_nikolov67@abv.bg
Възхитен съм,нямам думи ....поздравления хора!!!!


2009-03-31 13:21:58
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Благодаря на всички!!! Безкрайно се радвам, че ви харесват пътеписите. Ще има още, обещавам!... Само да се стопли малко. Viliqn-e, можеш разбира се да се свържеш с нас и ще ти помогнем с удоволствие доколкот можем. ICQ-то ми е над това мнение, а мейл-а най-отдолу на страницата - кликни върху "webmaster" Пътуванията на дълго разстояние са изключително удоволствие и невероятно преживяване. Имай предвид обаче, че за да е успешно и приятно то се нуждае от добра организация и планиране. Предвиди достатъчно време за това и не оставяй нещата на съдбата или на последният момент.


2009-04-10 04:40:42
От: emi
Email, ICQ или Skype: snezanka@msn.com
Хей, хора, страхотни сте! Не знам как ви открих. Стана случайно и часове наред четох и гледах снимки, и ви се радвах. Запаметила съм си сайта и когато ми домъчнее за БГ сядам пред компа и гледам вашите снимки. Да сте живи и здрави и да направите още много пъешствия. Поздрави от Флорида.


2009-04-11 10:40:13
От: Симеон, Бургас
Email, ICQ или Skype: pronto@openbg.com
Смехурко, благодаря! През май месец тръгвам, а по време на твоето пътешествие аз бях тук: http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=34115


2009-05-20 14:52:16
От: Мария
Email, ICQ или Skype: maria_swim@abv.bg
Здравейте! :) Пещерата след град Финике (Finike). Под снимката пише ( Имаше крайбрежни пещери). Как се стига до там? Може ли да се стигне до самата пещера? Често сънувам нещо подобно, но никога не съм била...


2009-04-20 22:10:55
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Здравей Мария, Пещерата се намира на пътя между Finike и Kas, малко след самото Finike. За да го намериш, просто пиши в мапс.гоогле... "Finike". То е единственото съвпадение. Градчето, както вече писах е малко, но много красиво. Самата пещера не изглеждаше много дълбока, но знае ли човек. Може да не се е виждало добре от пътя. Със сигурност може да се стигне до нея. Все ще намерите начин. Пожелавам ти да реализираш красивите си сънища! и ... Продължавай да сънуваш!


2009-04-20 22:31:46
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Ех, Симеоне, или по-право инж. Тодоров, на къде тръгваш през Май? Към Турция ли? Ако е по нашия маршрут ще те помоля да носиш благ хабер на няколко места. Става ли?


2009-04-22 15:13:43
От: Кремена  , Петър   и  Мариян
Email, ICQ или Skype: kremena_lambova@abv.bg
Толкова ни подпалихте, че през Юни също ще си спретнем екскурзия. Снимките ги разгледахме с отворени уста, а коментара е направо върха. Благодарим за възможнаста да се насладим на най- интересните снимки досега.


2009-05-20 14:58:02
От: valentina nikolova
Email, ICQ или Skype: ssttoo222
Здравейте, и аз съм ходила там с родителите си. Много е яко! Тези места са съвършени, просто нямам думи! Много са яки също и снимките ви. Абе просто и вие сте супер много яки хора! Всичко ви е яко!!!!


2009-05-08 10:16:29
От: valentina nikolova
Email, ICQ или Skype: ssttoo222
Ей, хора, вие имате доста пътешествия заедно. Роднини ли сте или просто приятелски семейства? Вашите пътешествия са хубави!!! Имате ли skype? Aз имам - ssttoo222, това е. Жалко, че съм малка! На 12 години съм. Имам рожден ден на 28 Април. Имам и малък брат. Той е на 4 години. Има рожден ден на 19 Април. Много ме изкефи това за дървото и за неговия дух!!! Вие сте големи и може също да не ми повярвате но знайте, понякога когато сам сама, няма значение къде ще съм, виждам странни неща но майка ми не ми вярва защото е по голяма и си мисли, че това са детски фантазии, но не!!! И само аз си го знам!! Който иска да вярва това не са измислици!!! Може да сам малка, но не си измислям!!! Понякога мисля, че майка ми също вярва в такива неща, но просто се прави!! Ще ви разкажа една история, която е истина. Тя се е случила с баба ми, когато е била млада. Една вечер баба ми сложила в леглата майка ми и вуйчо ми да спят. Затворила всички врати и си легнала. Сторило и се, че чула нещо и станала. Всички врати били отворени дори и прозорците. Абсолютно всичко. Това се повтаряло вечери наред, докато накрая нейната сестра и се обадила от Русия и и казала, че преди няколко дни майка им е починала. Баба ми каза, че сигурно тези отваряния на врати и прочие са били някакъв знак за това, че майка им е починала. Баба ми е рускиня. Още не знае добре Български, но аз я разбирам. Много сте яки!!! Надявам се да ви е харесала моята история, макар и да не вярвате.


2009-06-02 14:07:26
От: Виолета Стефанова
Email, ICQ или Skype: vilistefanova.abv.bg
През 2008 г пътувахме с група от България до Текирда. Останах с чудесни впечатления от града, хората, пътищата, полето. За жалост при нас не всичко е така добре подредено и подържано. Родолюбец съм и ми е мъчно да правя такива заключения, но това е истината.


2009-05-20 15:52:04
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Вярваме, вярваме Валентина, как да не вярваме. Че нали ние лично го видяхме духа на дървото и си говорихме с него, че и се разбрахме, като приятели най-накрая даже. :-) А задето си малка, не се притеснявай. Това не е повод за оплакване, а за радост! Наслаждавай се на тази си възраст. Тя е прекрасна!!! Така, както е прекрасна всяка друга възраст. Човек винаги може да е щастлив и това зависи само и единствено от него самия, не от другите. Прави нещата, които ти харесват, по начин, който не пречи на останалите и всичко ще е наред, ще видиш. Неусетно ще дойде времето, когато ще започнеш да пътуваш сама, а сега се наслаждавай на пътешествията с родителите си. Ако ти се пътува, искай от тях да се организират и да ви водят, заедно с брат ти, на интересни места. Хем те ще са по-щастливи, хем ти самата.


2009-06-05 12:16:49
От: Ариана
Email, ICQ или Skype: ariana_f @abv.bg
Мили ми Смехурко, здравей! Днес се шляех из необятните дебри на Нета и изведнъж....... страхотни снимки на Долен, Лешен. Решила съм да се запозная с цялото ти творчество.


2009-06-15 13:47:10
От: Ариана
Email, ICQ или Skype: ariana_f @abv.bg
Привет, Смехурко:)!!! Възхищавам се на това, чe ти и твоите приятели сте ценители, а не "масови потребители". За съжаление не всички с приключенски дух можем да живеем приключенски, но пък такива като вас, споделяйки преживявания си ни правят съпричастни на своите емоции и ни доставят неописуемо удоволствие. Дано да не звучи префърцунено - (високопарно-б.а.:). Когато видях една от снимките ти от обиколката "Солун, Тасос и обратно 2007" - един бял кръст на планината, разбрах, че сте минали близко до едно много, много красиво място, но тъй като не прочетох нищо за него, явно не сте го посетили. Това е пещерата Маара. Пещерата е с подземната река под планината Фалакро, дълга 12 км и с богатата украса от сталактити и сталагмити. Наистина там е приказно. Имам няколко снимки, но тук немога да ти ги пратя. Интересното е, че и в България има едно също толкова приказно място със почти същото име Маарата-Крушунските водопади. Те са близо до гр. Летница, Ловешко. Не съм си представяла, че в България може да има нещо толкова красиво на едно толкова неочаквано място! Това място предполагам го знаеш, но все пак, ако не ще се радвам, ако го посетиш и му се насладиш. Дори и през зимата, когато аз бях там бе невероятно, а си представям през пролетта и лятото как ще изглежда.


2009-06-16 23:23:27
От: Бат' Слави
Email, ICQ или Skype: 30925667
Ариана, благодаря за интересната информация - този кръст го снимахме в движение и не знаехме нищо за него, до сега. :) Относно аналога му в България, мисля че със сигурност ще организираме някой уикенд разходка до там! Благодаря още веднъж и поздрави:)


2012-02-04 18:58:06
От: Ариана
Email, ICQ или Skype: ariana_f @abv.bg
Бат`Слави, здравей! Вчера една моя приятелка ми разказа за едно момче, дало й пример, колко неможем да обяснаваме ние жените. Майка му поискала той да й подаде нещо "Мама, дай ми ей онова", "Кое?" - попитало момчето, "Ами онова, дето е до това, не го ли виждаш?" :) Моето обяснение за случая, е че или разчитаме прекалено на интуиция или че сме наблюдателни за дребните неща и предполагаме, че и другите са като нас - какво добро оправдание за липсата на добър изказ :) Та след такъв пример (моите прекрасни преподаватели цял живот са ме учили, че да се разбере нещо, да се запомни, трябва да дадеш запомнящ се пример за него:), на думата: Кръста се намира на една планина, близко като район с подземна пещера с река - район на около 25 км. от Дедеагач. Тази пещера се казва Маара. С Маарата в България си приличат по име. В България това са Крушунските водопади. Скоро разбрах, че маара означава пещера - колко общо имаме ние балканците! (а какви случки имам с преодоляване на езиковата бариера, но да не прекалявам :) Ще се радвам да виждам и чета още много за Вас - "Приключенията на .........."


2009-06-21 16:19:42
От: Бат' Слави
Email, ICQ или Skype: slavizlatev@abv.bg
Ариана, има и теория за това как жените казвайки едно всъщност искат да кажат точно обратното.. ;) което за нас от другият пол става прекалено сложно за разбиране хихих:) но да не се отплесвам - поразрових се и с помоща на чичко Гугъл намерих доста интересна и подробна информация за Крушунските водопади-(Маарата), то хората и сайт са им посветили даже (http://www.maarata.com ). Та идеята за разходка до там е на дневен ред вече :) Благодаря за идеята , ако имаш други не се колебай и споделяй:)


2009-06-22 14:19:24
От: Ариана
Email, ICQ или Skype: ariana_f @abv.bg
ОБЕЩАВАМ, БАТ`СЛАВИ! P.S. Имам предположение, че и на теб, като си бил ученик, "любимия" въпрос в час по литература е бил "Какво е искал да каже автора?" :)


2009-07-14 13:31:17
От: Дорина
Email, ICQ или Skype: pepdor
Благодаря за емоциите, които изпитах. Благодаря за красотата, която видях. Благодаря за пълноценното вреве отделено за четене. Все едно че бях там. Върнах си спомените от пътуването с кола до Атина и Пирея. Благодаря за начина на коментиране на пътешествията ви, начина на снимане, впечатленията от дребните неща: цветята, чистотата, културата на народа и интересните кътчета на държавата. Определено трябва да се замислиш за нещо повече... Убедена съм, че ще спечелиш достатъчно читатели и няма да съжаляваш. В очакване на следващия пътепис


2009-10-23 00:58:43
От: go6o
Email, ICQ или Skype: geofkg
В общии линии обикаляме сходни места да не кажа еднакви :) . В тая обиколка вие водехте със една седмица. "... и тръгнахме през прекрасния парк към Синята Джамия или "Султан Ахмет". ...И аз така, минах от там, но с мотора , между двете джамии , след камара обиколки да намеря хотела и с ГПС ... добре че не ме фиксира някой от многобройните жандарми , или просто бях бърз.


2009-11-24 23:01:52
От: Мариана
Email, ICQ или Skype: m.toteva76
Ех, Илич...чета пътеписа за пореден път и за сетен път се отнасох... направо се пренесох там... даже за момент почуствах как ме щипят онези кристали по краката/хихихии дано само това да е е признак за някакъв по-сериозен проблем при мен и не е само въображение/... улавям се, че го правя предимно като настъпи сезона на скучно ежедневие и есенно-предзимни депресивни съсстояния... направо ми е като мехлем и поне за няколко часа или поне до следващата сутрин/хихихих и нямам предвид само докато спя/ ми се оправя направо ремонтира отношението към света... чета и новия пътепис... МНОООГО СИ ЗАДОБРЯЛ!


2010-01-13 19:50:27
От: Наско Лазов
Email, ICQ или Skype: lazov@mail.bg
Благодаря Ви за прекрасните мигове с,които ни дарихте с този пътепис!!! Късно го прочитам но е супер.Ще посетя Кападокия още тази година.И ще се постарая и аз да ви напиша за видяното през моите очи. Благодаря Ви!


2010-04-27 17:08:50
От: мимс
Много хубаво, но не разбрах кой от снимките пишеше?


2010-04-27 21:12:18
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Мииии, как кой, аз ;-D


2010-07-09 12:53:01
От: Ния
Email, ICQ или Skype: niakircheva@yahoo. com
Прекарсно пътешествие с прекрасно описание! Искам само да направя една корекция - Св. София е построена от император Юстиниан, а не от Константин Велики. Пожелавам ви нови и още по-интересни пътешествия!


2010-07-09 15:16:49
От: Ния
Email, ICQ или Skype: niakircheva@yahoo. com
Деца, чета и не мога да си тръгна за вкъщи.


2010-07-26 01:16:58
От: pilatus2000
Email, ICQ или Skype: pilatus2000@gmail.com
Поздравления и пак поздравления! Пътеписът Ви е завладяващ. Позволявам си да отговоря на някои неясни места от разказа Ви в Истанбул. Сградата вдясно от входа на Двореца Топкапъ е чешма построена през 1728 г. в чест на Султан Ахмед 3-ти. http://en.wikipedia.org/wiki/Fountain_of_Ahmed_III Стадионът, който е до двореца "Долма Бахче" се казва "Исмет Иньоню". В момента е нает от футболния клуб Бешикташ. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%91%D0%BD%D1%8E_(%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BD) Поздрави и чакам увлекателните Ви разкази.


2012-02-04 19:13:26
От: Георги
Email, ICQ или Skype: l234@abv.bg
Хареса ми!:)) Само че, Мавзолея не се е намирал на мястото на крепостта, а вътре в града. Ходил съм на останките му. А крепостта е известна като "Подрум кале". Там са заточвали бунтовниците от Македония - Даме Груев, Христо Татарчев, Матов и т.н.


2010-10-28 20:15:30
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Георги, благодаря за уточнението! Георги има предвид Бодрум и Бодрумската крепост (Подрум кале). Там са заточвани някои български революционери и църковни дейци.


2013-11-29 09:10:04
От: mesud bahriev
Email, ICQ или Skype: mesud_bahriev@email.bg
Страхотно пътешествие сте направили! И аз искам един ден да тръгна с мотора ми нанякъде далеч от Търговище, но машината ми дали ще издържи не знам, защото е MZ ETZ 250.


2014-08-01 09:52:42
От: Пенка
Email, ICQ или Skype: pen46@abv.bg
Възхитена съм от това което видях!Всичко много добре е описано и несъзнателно станах участник в това ваше пътуване. Поздравление млади хора! За ентусиазма и желанието да споделите с нас вашите преживявания.Понеже се записах за екскурзия по този маршрут, пожелах нещо да прочета, за да имам инфо. Попаднах на вашия фото-пътепис. Благодаря ви за споделеното!Бъдете здрави и ви желая още подобни маршрути да осъществите! (Y)

 

Въведение  Истанбул  Анкара  Анадола  Средиземно море  Егейско море  Завръщане

 

< Предишна                     Горе ^                     Следва >


Вижте също:
 

 
     

Всички права запазени.

Всяко плагиатство разрешено, само и единствено със съгласието на автора .
Неизпълнението на гореописаното ще ви доведе до персонална, най-вече физическа отговорност пред автора и всичките му приятелчета рецидивисти, изнасилвачи на едър и дребен рогат добитък !!! 

For problems or questions regarding this web contact [webmaster].
Webmaster ICQ: 109811561