н

СМЕХУРКО ТЕХНИКА


Начало

 

Технически съвети

 

Пътеписи

 

Тунинг Мания

 

HONDA Africa Twin - Вечен Индикатор ниво Гориво


 

   Често срещан проблем при ранните модели на HONDA Africa Twin, RD04 90-91, XRV 750 L/M/N  e дефектиране на индикаторите за ниво на горивото в резервоара. За да се разбере причината за това трябва да се разгледа принципа на работа:

 

   Измервателният елемент е терморезистор (термистор), намиращ се в резервоара. Последователно на него е свързана електрическа крушка с нажежаема жичка, с мощност 3W. Когато терморезистора е студен, съпротивлението му е много голямо (около 1000 ohm), когато е топъл, съпротивлението му спада (около 50 ohm). Т.е. през електрическата крушка и терморезистора винаги протича ток, който бавно, но сигурно загрява терморезистора. Когато резервоара е пълен, терморезистора отдава топлината си на горивото и запазва своята температура ниска, съответно - голямо съпротивление. Тока през лампата е малък и недостатъчен тя да светне. Когато нивото на горивото спадне, то вече не поема топлината от терморезистора и той започва да се загрява. Съпротивлението му намалява, тока през веригата нараства и лампата светва.

 

   При често каране в резервата, през резистора тече голям ток и той се натоварва термично. Това рано или късно води до неговото дефектиране. Замяната му е възможна, но е сложна и свързана с източване и демонтаж на резервоара. Да не говорим, че дефекта може да настъпи на път и да ви вкара в неприятна  заблуда относно количеството гориво с което разполагате. За да се избегнат тези потенциални опасности може да се направи проста модификацията, начертана на долната схема с червен цвят.

 

   Системата вече работи така: При достатъчно гориво в резервоара, няма промяна. При спадане на нивото терморезистора започва да се загрява и да намалява съпротивлението си. В определен момент то е достатъчно малко за да сработи релето. Релето включва нормално отвореният си контакт, като по този начин прави две неща. Включва собствената си намотка към маса, т.е. самозадържа се и второ поема целият ток от лампата през своя контакт. Така през терморезистора вече не тече никакъв ток, той е напълно разтоварен и  няма опасност да се повреди. Когато спрете на бензиностанция за зареждане,  изключвате контактният ключ, релето се връща в първоначалното положение и схемата е нулирана. Диода е необходим, тъй като има система за начална проверка на лампите на индикаторите. Тази система представлява реле, което при подаване на контакт дава изводите "Check" (със стрелките) на маса за около 2 секунди. Диода позволява тази система да продължи да работи, без да оказва влияние на нашата модификация (не се задейства релето).

 

   За да направите модификацията свалете челният спойлер. В кабелният сноп отбелязан с червена елипса се събират кабелите от ел. лампи на индикаторите за гориво (маркирани с виолетово) и кабелите от релето за check (маркирано със синьо). Кабелите от лампите минават през един щекер под километража и идват на това място. Релето за check изглежда така:

 

   Всъщност има две релета, които изглеждат по този начин. Интересува ни това с ЧЕТИРИ извода, в което влизат следните кабели: черно, сиво+черно, оранжево+бяло, зелено+бяло. (Другото реле е с три извода и е на бензиновата помпа.)

 

   Развийте тиксото в този участък. за да си осигурите достъп. Намерете кабелите идващи от лампата и от Check релето (оранжево+бяло), установете мястото, където те се съединяват, срежете и запойте диода след съединението, като внимавате за посоката на диода. Аналогично се постъпва с проводниците сиво+черно.

 

   Най-добре е да направите заготовката с двете релета и червените кабели  предварително (кабелите са начертани в червено, но ползвайте различни цветове и/или номерация - 1, 2, 3, 4  за да избегнете объркване при монтажа!!!). За препоръчване е да намерите възможно по-малки релета на 12V, притежаващи поне един нормално отворен контакт. Тока през релето  няма да надвишава 0.5А. Обикновено, гледани отдолу релетата за печатен монтаж изглеждат така. Със зелен цвят е дадено какво стои зад съответния извод. Естествено, във вашия случай, може да има разлика, тъка че погледнете на самото реле.

 

Свързването става по начина показан тук. С макетения нож заголете внимателно изолацията на проводника. Така, че да го откриете, без да го прекъсвате. Очаква се да откриете проводника 4-5 мм (без да го прекъсвате!!!). Увийте и запойте кабела от заготовката към вече оголения и изолирайте добре. Започнете следващата връзка чак след като сте приключили с предишната, а ако не сте уверени по-добре изключете едната клема от акумулатора. Накрая тествайте системата и ако всичко е наред, бандажирайте с изолирбанд. Релетата може също да бандажирате към общия сноп.

 

 

Списък с необходимите материали:


   - Реле 12V, най-малък размер, ток през контактите 0,5A - 2 бр.

   - Диод силициев, изправителен, 1A - 2 бр.

   - Проводник 1мм2 - 30см.
   - Тинол

   - Изолирбанд

 

 

 

Списък с необходимите инструменти:

 

   - Поялник
   - Клещи

   - Макетен нож

   - Отвертка '+' за сваляне на спойлера
 

 

 

Дерзайте!

Ilarioncho

Още технически решения >

 

 


Име:

Email, ICQ или Skype:

Вашето мнение:


Книга за гости - Визуализация


2013-01-14 19:31:24
От: Радослав Младенов
Email, ICQ или Skype: ra_mladenov@abv.bg
Здревей,кога светва оранжевата лампа за горивото и кога червената. Приблизително в литри.Благодаря !!!


2013-01-14 22:52:38
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Жълтата лампа - светва на изразходвани 16л.(~260 км), остават още 8л.(~130 км). Червената лампа - светва на изразходвани 20л.(~320 км), остават още 4л.(~70 км.).


2013-08-10 16:07:00
От: Петър Нанев
Email, ICQ или Skype: petarco442@abv.bg
Здравей и благодаря за съветите. Днес си направих системата и работи отлично :) Благодаря!!


2013-09-13 21:41:19
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Радвам се, че ти се е получило добре. Дълго време фда си караш машинката и все на интересни места да те води. Ако имаш някакви детайли, които съм пропуснал, моля те пиши. Поздрави!


2014-12-16 18:33:39
От: Петър Нанев
Email, ICQ или Skype: petarco442@abv.bg
Ако някой сменя термисторите да търси : термистор NTC Съпротивление: 1kΩ Комутирана мощност: 500mW http://www.elimex.bg/userfiles/productimages/product_20975.jpg

 


Всички права запазени.

Всяко плагиатство разрешено, само и единствено със съгласието на  автора .

Неизпълнението на гореописаното ще ви доведе до персонална, най-вече физическа отговорност пред автора и всичките му приятелчета рецидивисти, изнасилвачи на едър и дребен рогат добитък !!!
For problems or questions regarding this web contact
[webmaster]

 

Последно обновена: февруари 22, 2013 г.