СМЕХУРКО ТЕХНИКА


Начало

 

Технически съвети

 

Пътеписи

 

Тунинг Мания

 

HONDA Africa Twin - Вечна Бензинова помпа


 

   Широко известен проблем на HONDA Africa Twin е отказ на бензиновата помпа. Същата е необходима, понеже нивото на част от резервоара е по-ниско от  карбураторите. При спиране на помпата, ако горивото е спаднало под въпросното ниво, мотора загасва. Ако горивото е по-високо, ездача няма да усети, че има проблем, а неприятната изненада ще настъпи след като горивото спадне.

   Все пак ситуацията не е фатална и движението може да продължи, като се долее гориво. Естествено, при тези обстоятелства, няма да се използва целият капацитет на резервоара, а само горните 12 литра. т.е. ще трябва да се зарежда на около 200 км.

   Обикновено описаният проблем се проявява след 60 000 км. пробег и се дължи на износване /заваряване/ на електрическите контакти, намиращи се в самата помпа. При нормална експлоатация бензиновата помпа сработва веднъж на 5 sec. на празен ход и веднъж на 1 sec. при натоварен двигател. т.е. контакта се износва нормално. Ако обаче мотоциклета се кара с минимално количество гориво, има опасност бензиновата помпа да засмуче въздух (при наклон в завой и др.). Тя започва да работи изключително бързо 20-30 включвания в sec. Бързото превключване разрушава контактите и износва помпата механически. Допусне ли се това, дефект ще възникне много по-рано.

 

Намерих в мрежата няколко пътя за борба с този проблем.

   1. Вакуумна помпа - монтира се вакуумна помпа от Yamaha Tenere. Неудобството тук е, че тя е скъпа (около 100 EUR), а освен това при продължителна работа на празен ход вакуума не е достатъчно за да работи помпата т.е. на светофари и в задръстване мотоциклета може да загасне, и няма да може да се запали отново, защото вакуума при въртене на стартер също няма да е достатъчен за да подкачи помпата гориво.

   2. Диод в обратна посока - паралелно на намотката се включва, в обратна посока, мощен, бързодействащ диод. Той трябва да поема енергията от индуктивният товар (намотката) и да не допуска претоварване на контактите. Тествах този вариант и установих, че почти няма промяна в искренето на контакта т.е. това не е достатъчно.

   3. Външно реле - с елементарна модификация в помпата се включва външно реле, което да поема силовото превключване, а през контакта на помпата тече само тока необходим за задействане на външното реле. Този метод щади вътрешният контакт, но също не е много удачен. Отново имаме механичен   контакт.  Да, няма да се повреждат контактите на помпата, но ще се повреди контакта на външното реле. Крайният резултат е пак същият - неработеща помпа.

 

   Анализирайки ситуацията стигнах до мое решение - четвърти вариант. Реализирах идеята и тя се оказа успешна. Към момента на написване на статияа карам вече 9 000 км. с тази модификация и всичко е наред. Ето моето решение:

 

Демонтирайте бензиновата помпа. На RD04 тази процедура е най-трудното нещо в цялата модификация. Помпата се намира зад централната конзола и достъпа до нея е изключително труден. Крайно глупаво решение от страна на конструктора да завре на толкова недостъпно място потенциално проблемен модул. Явно не са очаквали да дефектира. Разбира се в по-късните модели, когато са разбрали за проблемите, е монтирана по-достъпно, но това е не по-малко странно. Да бяха я сменили с друга!!!

 

За да се демонтира помпата се свалят страничните панели под седалката, спойлерите от двете страни на резервоара, седалката, резервоара и разширителя на задния амортисьор.

 

Свалете пластмасовият капак на помпата. Как работи тя? В тялото и има намотка - електромагнит. Когато е захранен, той издърпва котвата, в единият край на която е закачена мембраната на помпата, а в другия електрически контакт, управляващ включването на електромагнита. При подаване на захранване, електромагнита се задейства, изтегля котвата, засмуква гориво от резервоара и разединява контакта. Магнита се изключва и горивото започва да се изпомпва към карбураторите под действие на силата на пружина. Ако карбураторите са пълни, иглите им са затворени и помпата стои така, под налягане, докато те се отворят. Когато котвата достигне първоначалното си положение (цялото гориво от камерата е подадено към карбуратора) тя бута контакта и електромагнита се включва отново, издърпва, котвата, изключва електромагнита, засмуква гориво от резервоара и т.н. отново и отново.

 

В момента, в който отворих капака установих, че всяка минута загубена по демонтажа си е струвала. Контактите бяха изключително изядени, неравни и с дълбоки язви. Искряха обилно. Очевидно беше въпрос на няколкостотин километра за да се заварят окончателно. Горе са снимани след сериозно изпиляване.

 

Това е финалната схема до която достигнах. За да се включи допълнителният, електронен модул се прави елементарна модификация в самата помпа - прекъсване на една от връзките и създаване на 2 нови извода (виж по-долу) . Другите два извода се свързват директно към съществуващите захранващи кабели.

   С червена, прекъсната линия е отбелязано как да се включи мост, в случай, че електронният модул дефектира. Включването на този мост и изключване на другите изводи на модула, ще възстанови стандартната схема на работа, така както е предвидена от производителя. Това е добра възможност да се завърши пътуването без да се налагат ремонти.

 

   Защо електроника? Защото ако е изчислена правилно и няма механични причини (счупване, пукане на спойки от вибрации и т.н.) е вечна. Няма натоварени електрически контакти, няма искри, няма износване!!!

 

 Схемата прилича на автомобилно, транзисторно запалване, само че тук се използват нисковолтови елементи. Избрах крайният транзистор да е MOS, защото вътрешното му съпротивление е по-малко от това на биполярните и мощността разсейвана върху него ще е минимална т.е. няма да загрява. Използваният тук IRFZ44N е с огромен резерв по ток. Спокойно може да се ползва по-малък, съобразен с тока през помпата, който е от порядъка на 5А. Стъпалото с биполярният транзистор обръща фазата на управляващото напрежение. Резистора 68 ohm/5W осигурява минимално необходимият ток през контактите на помпата за да се самопочистват. Може да се замени с два резистора 150 ohm/2W свързани в паралел. Диода над MOS транзистора поема част от енергията през бобината (вариант 2, разгледан по-горе), но не може без него!!! поради спецификата на работа на MOS транзистора - без диода транзистора ще се повреди!!! ( MOS транзистора се изключва изключително бързо, което при индуктивен товар ще доведе до пренапрежение S - D). Светодиода и резистора 2,7k/0.5W служат за визуален контрол на работата на модула и може да се пропуснат. 

 

   Схемата вече работи така. При подаване на захранване контакта на помпата е включен. Базата на биполярният транзистор е свързана към маса през резистора 3.6 k и контакта на помпата. Транзистора се отпушва. През него '+' от захранващото напрежение постъпва на гейта на MOS транзистора и той също се отпушва. Бобината се свързва към маса през MOS транзистора. През него протича големият ток на намотката. Котвата се изтегля и разединява контакта на помпата. Базата на биполярният транзистор се свързва към '+' на захранващото напрежение през резисторите 68 ohm - 3.6 k и той се запушва. Гейта на MOS транзистора се свързва към маса през резистора 2 k и той също се запушва, прекъсвайки веригата на бобината. Всичко се повтаря отново.

 

Модификацията на помпата е следната.  Единият край на бобината (нарисуван със зелено) се разпоява от контактната площадка(червеното кръгче) и от него се прави единият нов извод(зеленият пунктир). Вторият нов извод(белият кабел) се запоява към  контактната площадка, там където преди малко сме разпоили края на бобината. Плюс и минус се вземат директно от съществуващите кабели. Оголват се без да се прекъсват и към тях се запояват новите проводници. Всичко се бандажира и херметизира надлежно.

 

Така изглежда помпата след като сме приключили с нея. Черният конектор в дясно е оригиналният, с който тя се включва към инсталацията на мотора. Снопа кабели с белият конектор е нов. Пуснал съм го по-дълъг, за да монтирам електронният модул в областта около въздушния филтър, където ще е лесно достъпен за инспекция и/или подмяна. 

 

Пристъпваме към изработка на електронния модул. Ще го наричам електронно реле. За основа използвах парче алуминиева ламарина с размери 40 х 30 мм. Тя ще играе ролята и на радиатор (всъщност никой компонент не загрява). Под диода и MOS транзистора сложих намазани с термопроводяща паста изолационни подложки. Запояват се другите елементи.

 

Така изглежда готовият модул.

 

Оставих системата да се тества една нощ. Необходимо е да се позапуши изхода на помпата, защото иначе работи прекалено бързо. Теста е успешен!

 

Заливаме електронното реле с епоксидна смола за водонепроницаемост и механична якост. Ако не го направите, вибрациите ще откъснат някой от изводите на елементите за броени часове. Монтираме всичко обратно, прокарваме окабеляването до електронното реле и го включваме.

Честито! Имате си "вечна" помпа!

 

P.S. До момента съм изминал 9 000 km с електронното реле и всичко работи отлично.

P.P.S. 40 000 km работи перфектно.

 

 

Списък с необходимите материали:

   - Алуминиева ламарина - 40 х 30 мм.

   - MOS транзистор - IRFZ44N

   - Произволен PNP биполярен транзистор 30V, 0.2A

   - Резистор - 68 ohm / 5W

   - Резистор - 3.6 k / 0.125W

   - Резистор - 2k / 0.125W

   - Резистор - 270 ohm / 0.125W

   - Резистор - 2.7 k / 0.5W

   - Диод - бързодействащ, 15 А

   - Светодиод - произволен

   - Проводници с различен цвят - 1 мм2, 1 м всеки

   - Лукстър клема

   - Термошлаух

   - Изолирбанд

   - Тинол

   - Епоксидна смола

   - Винт за метал

 

 

Списък с необходимите инструменти:

   - Поялник

   - Клещи резачки

   - Отвертка '+'

   - Отвертка '-'

   - Комплект гаечни ключове (за монтаж/демонтаж на помпата)

   - Шестограм (за сваляне на резервоара) - 6мм

   - Бормашина

   - Свредло
 

 

 

Дерзайте!

Ilarioncho

Още технически решения >

 

 


Име:

Email, ICQ или Skype:

Вашето мнение:


Книга за гости - Визуализация


2011-03-25 00:36:38
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Изминах вече повече от 20'000 км. с електронното реле, без никакви проблеми. Инспекцията на конткактите показа на практика нулево износване.


2011-10-30 20:59:51
От: Иван Хаджиев
Email, ICQ или Skype: iwan.hadjiev@gmail.com
Здравей, имам няколко въпроса относно направата на релето , ако имаш възможност ми пиши на мейла :) Благодаря!


2011-11-19 22:25:09
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: 109811561
Иване, писах ти на мейла, но нещо не отговаряш. Дали вече си си отговорил сам? Най-добре питайте направо тук. Ще е полезно и за други, които се интересуват.


2013-11-29 09:07:39
От: Filippe Xoli
Email, ICQ или Skype: corporate@kingswayhall.co.uk
This makes everything so completely painless. Thanks!


2013-12-30 21:54:45
От: petarco
Email, ICQ или Skype: petarco442@abv.bg
Електрониката работи перфектно и безотказано! Благодаря сърдечно!


2014-05-07 00:57:05
От: oghqn
Email, ICQ или Skype: m_maq823@abv.bg
здравей,от известно време моята хонда започна да гасне по време на движение,,стартирам и отново продъжавам докато не изгасне отново,,ако можеш помогни,,благодаря,,,


2014-05-07 09:27:05
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Здравей Огняне, причините може да са много. Дай повече информация какво точно се случва. Правиш ли нещо след като изгасне за да може да продължиш или се оправя само? Kолко време изчакваш преди да стартираш отново? Има ли някакво друго особено поведение - шумове, затруднено палене, неработеш оборотомер? Погледни тази тема! Писано е много за Africa Twin и може да ти е от полза: http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=9349.


2014-05-20 10:54:10
От: Марино
Email, ICQ или Skype: mmarinov1977@abv.bg
Вчера с приятел сглобихме схемата и е монтирах на Варадерото,тест 300км работи безупречно!Благодаря на Илариончо за отзивчивостта по-проблема ми,малко са ХОРАТА като него,които споделят опита си с другите безвъзмездно!


2014-07-08 19:50:46
От: stoian
Email, ICQ или Skype: s.lazarov@abv.bg
Опитвах много пъти но нешто не го правя как трябва ако можете вия да го направите ще съм ви благодарен много и ще си платя . Благодаря за всичката информация.


2015-02-08 17:49:11
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Едно допълнение. След 50-тина хиляди километра експлоатация се откъсна единият от кабелите между помпата и електронното реле, хванат с лустър клема. Причината е, че болтът на лустър клемата притиска кабела и го смачква осезателно. Пречупил се беше при самият болт, поради смачкването. За да се избегне това НЕ СЛАГАЙТЕ ЛУСТЪР КЛЕМА! Вместо това ЗАПОЯВАЙТЕ КАБЕЛИТЕ между помпата и релето. След като се запоят сложете отгоре на спойката термошлаух - един по-тънък и по-дълъг (около 4-6 см) да държи кабела на голяма площ и да предпазва съединението от вибрации и върху него сложете още един, малко по-широк, но по-къс термошлаух (около 1-2 см), върху самата спойка.


2015-02-08 17:43:38
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Стояне(s.lazarov@abv.bg), пиши какво точно те затруднява. Ще помагам.


2015-03-30 19:19:38
От: Deyan
Email, ICQ или Skype: skype Deyan.Minev
Добър ден. Мотора ми е CBR F4,но бензиновата помпа е същата. Интересува ме колко ампера е тази помпа, защото мисля да махна тази лостова система и да сложа друг прекъсвач, който ще е точно над стерженчето ( опитах се да сменя само контакта, защото залепна, но после не можах да го накарам да заработи) или, ако може да ми кажете какъв точно мултивибратор мога да използвам. Поръчал съм си нова китайска бензинова помпа, но да закърпя положението до доставката, която може да отнеме около месец. Благодаря предварително за отделеното време и, ако ви е по- лесно можете да ми отговорите на скайп deyan.minev


2015-03-30 19:54:59
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Здравей Деяне, нормално помпата консумира около 5 А. Щом не е заработила, след смяна на контакта, бих препоръчал да провериш, дали котвата на помпата се движи свободно. Попаднах ня няколко помпи, чиято котва беше блокирала. Решението - WD40, почистване и раздвижване. Това в случай, че си спазил правилното електрическо свързване, разбира се :-) Иначе, понеже спомена мултивибратор, да, може да се сложи мултивибратор, вместо контакти. Той ще включва помпата постоянно през фиксиран интервал, без значение, колко бензин е нужен в момента. Ако карбуратора е вече пълен и бензина не може да се изпомпа към него, котвата просто ще стои издърпана и ще се доиздърпа до край при включването. При мен помпата сработва веднъж на 5 sec. на празен ход и веднъж на 1 sec. при натоварен двигател. т.е. твоят мултивибратор ще трбябва да сработва поне веднъж на 1 sec. за да има достатъчно бензин при натоварен двигател. Бих казал, че може при теб да е нужно и по-често, защото твоя двигател е по-мощен и съответно би имал нужда от повече гориво. Може би 0.5 sec. е добра идея. Освен това не вярвам новата, китайска помпа да е по-добра от тази (след като се реши веднъж завинагии проблема с контакта). Между другото имам чувството, че се познаваме лично (надявам се не бъркам с друг човек със същото име). Виж снимките от пътеписите в другият раздел, да видим дали няма да разпознаеш едно лице :-D


2015-03-31 05:49:20
От: Deyan
Email, ICQ или Skype: skype Deyan.Minev
Благодаря за бързите отговори. Контактите не работят, защото изкривих някоя ламаринка и от там като се започна едно "настройване" става само за в коша ;) ( сигурно е съвпадения в имената, защото мотора го взех около нова година, а преди това не съм имал такава машина, пък и на снимките не видях познати лица)


2015-05-01 17:24:04
От: Deyan
Email, ICQ или Skype: skype Deyan.Minev
помпата ми все още не е дошла и да попитам някаква схема и елементи на този мултивибратор можеш ли да ми дадеш или да си кажеш мнението за това http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0%9A%D0%BB%D1%8E%D1%87+MSW17 дали ще издържи около 200 300км ;) успех и безаварийни километри през сезона


2015-05-01 19:25:07
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Здравей Деяне, виж това за мултивибратор на 1 секунда - http://studentboxoffice.in/topic.aspx?id=37 Добре е да се напраеи асинхронен, т.е. импулса, който отпушва крайният транзистор да е кратък, другият импулс да е по-дълъг. Идеята е да не се държи помпата захранена много дълго време. Мултивибратор може да се реализира и с таймер 555, виж тук - http://www.555-timer-circuits.com/astable-multivibrator.html Таймер 555 работи от 5 до 15V и ще е добре да има някакъв ограничител, да не го "предобри" някой пик на напрежението, така че аз бих предпочел транзисторната схема. иначе, надявам се е ясна идеята. Мултивибратора се включва вместо контакта, за да подава импулси към крайният транзистор на всяка секунда. Маломощният транзистор от оригиналната схема няма да е нужен, понеже мултивибратора има изход от двете фази на сигнала. Казвай ако има нещо неясно.


2015-05-01 19:31:16
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Мдаaaa, важно е да кажа и какво мисля по твоята идея. Не се занимавай с електрически контакти! От тях идва проблема с тая помпа. Ако ще е гарга да е рошава мисля аз. Ако ще ползваш електроника да си решиш дертовете, давай докрай. И още нещо тоя, конкретният контакт, който си дал на линк, не е подходящ за тази цел, защото е променливотоков и ще се завари на 20-тата минута. Може да се ползва, ако добавиш електроника, но ако ще се прави схема... Ако ще е гарга... :)


2015-08-05 19:42:11
От: тодор
Email, ICQ или Skype: tusheto_97@abv.bg
здравейте искам да попитам за мос транзистора,тормозят ме изводите му,до сега не съм работил със схеми на които има мос транзистор.Искам помощ само за него тъй като всичко друго си го запоявам по схемата,но схемата не ми тръгна първия път и изгорих мос транзистора.Благодаря за помощта предварително :)


2017-12-21 23:00:01
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.omВсички права запазени.

Всяко плагиатство разрешено, само и единствено със съгласието на  автора .

Неизпълнението на гореописаното ще ви доведе до персонална, най-вече физическа отговорност пред автора и всичките му приятелчета рецидивисти, изнасилвачи на едър и дребен рогат добитък !!!
For problems or questions regarding this web contact
[webmaster]

 

Последно обновена: февруари 22, 2013 г.