СМЕХУРКО ТЕХНИКА


Начало

 

Технически съвети

 

Пътеписи

 

Тунинг Мания

 

Алуминиеви куфари "Направи си Сам"


 

   Всички сме виждали и оценявали предимствата на алуминиевите куфари за мотоциклети - леки, здрави, водоустойчиви, с възможност за солидно заключване и не на последно място изглеждат толкова "Adventure". Удобствата са много, но цените на заводските такива, лично според мен, са неоправдано високи. И тъй като от доста време мисълта за подобна придобивка гложди съзнанието ми, ето че дойде момента да се заема с тази задачка. 

 

   Реших двата куфара да са с различна широчина, така че този над ауспуховото гърне да е по-тесен и да не увеличава прекалено страничния габарит на мотора, в същото време куфара трябва да не пречи на пътника отзад, но все пак да има необходимия обем. След малко измервания и опити с кутии направени от стар кашон, стигнах до моите размери. На финала ги коригирах леко с цел да са удобни при рязането на ламарината и ето какво се получи:

   Куфар Ляв (L)     - 490 х 400 х 200 мм; Обем = 40 л.; Тегло =  4 кг.

   Куфар Десен (R) - 490 х 400 х 160 мм; Обем = 31 л.; Тегло =  3,5 кг.

 

   Направих скица на разположението на детайлите върху алуминиевият лист и пристъпих към действие.

В началото беше... лист алуминиева ламарина с размери 1000 х 2000 х 1.5 мм.

 

Схема на необходимите заготовки, които трябва да се получат от горният лист ламарина.


Изрязани заготовките.


След това сгъване на 90°, по пунктираните линии от скицата. За изрязването и сгъването ползвах услугите на фирма занимаваща се с разкрой на ламарина, което ми коства 40 лв. Никак не е евтино, но си струва парите. Ръбовете, на снимката, са страничните на куфара и ще се виждат отвсякъде т.е. добре е да са направени качествено. Ето какво се получи:

 

Изрязах с ножици за ламарина нужните скосявания под 45°, след което пристъпих към ръчното сгъване. За целта ползвам стоманен винкел (40х40мм), като подложка и друго парче стоманен винкел (30х30мм) като дорник. Нагласих добре листа върху подложката, като между ламарината и винкела поставих парцал за да избегна надиране на ламарината при сгъването. След това центрирах дорника на нужното място и последва много силен удар с "Големия чук" (4 кг.). след удара цялата постановка се намества отново и отново силен удар с чука. След около 4 удара постигнах почти перфектен ъгъл 90°.

 

Същата последователност от действия на новото място. Вероятно има и по-добър метод за сгъване на алуминиева ламарина, но това измислих аз. Резултата е повече от добър.

 

Фиксирах със скоби нужното положение.

 

Внимателно измерих размерите в двата края да са еднакви.

 

Пробих отворите за първите, фиксиращи поп-нитове от двете стани.

 

Преди да ги занитя обаче положих силикон между плоскостите.

 

Занитих фиксиращите нитове и кутията вече сама  държи формата си. Сега вече мога да пробия отворите за останалите нитове...

 

...които влязоха в местата си с леко почукване.  Тук ползвах поп-нитове 4х10мм.

 

Занитих страницата.

 

Воала! Кутия - слънце.

 

Въпреки, че следих зорко размера на горната част, все пак беше приятно да видя как плътно ляга капака.

 

Същите манипулации се стовариха върху втората заготовка. Вече имам две кутии - слънце :-)

 

Срязах капака по ръба, сгънах краищата му към кутията, оформих ушите и също ги сгънах.

 

Нови отвори. Този път ползвах по-късите нитове (4х6мм). Занитих от вътрешната срана защото главата на нита е по-тънка и няма да надува между капака и кутията.

 

Ето резултата.

 

Остава хидроизолацията. Положих силикон в ъглите на капака.

 

И по цялата дължина на сглобките, отвътре и отвън. За разлика от всички колеги, които споделяха своя опит със самоделните куфари, не се омазах юнашки, даже въобще :-)


 

Ето приблизително как ще изглежда всичко. От край до край е 93 см. Отличен размер! Ширината на кормилото, с баластите, е 90 см. т.е. общия габарит на мотора почти няма да се промени!!!

 

Очаквайте скоро:

От тук нататък предстои да монтирам закопчалките, дръжките, стойките за туби и да направя механизмите за закрепване на куфарите към оригиналните стойки Kappa, които имам...

 

 

Списък с необходимите материали:


   - Алуминиева ламарина лист - 1000 х 2000 мм, дебелина 1,5 мм - 90 лв.

   - Алуминиева ламарина - 400 х 400 мм, дебелина 2-3 мм
   - Силикон за външна употреба - 7 лв.

   - Закопчалки - 2 бр. - 18 лв.

   - Дръжки, метални, П-образни - 8 бр. - 24 лв.

   - Уплътнение, гумено, П-образно - 2,8 м.

   - Скоба за закопчаване - 2бр. - 0,5 лв.

   - Поп-нитове 4х10 - 30 бр. - 2,40 лв.

   - Поп-нитове 4х10 - 8 бр. - 0.64 лв.

 

 

Списък с необходимите инструменти:

 

   - Бормашина + свредла за метал - 4мм, 8мм(зачистване на отворите)
   - Флекс + диск за метал

   - Зеге + нож за метал
   - Клещи за поп-нитове

   - Ножица за ламарина
   - Чук

   - Ролетка

   - Шублер

   - Чертилка за метал

   - Център за метал (маркиране на отвори)

   - Винкел стоманен 40х40 мм

   - Винкел стоманен 30х30 мм

   - Дървени трупчета
 

 

 

Дерзайте!

Ilarioncho

Още технически решения >

 

 


Име:

Email, ICQ или Skype:

Вашето мнение:


Книга за гости - Визуализация


2011-04-29 22:18:34
От: Юри
Email, ICQ или Skype: be1@mail.bg
Здравей, поздравления! Получило се е страхотно :)) Аз искам да си направя кашпа/саксия, която да изглежда по подобен начин и исках да те питам за координатите на фирмата, от която купи листовете и ти ги разкроиха. Мерси предварително и успех с бъдещите проекти :)


2011-06-03 21:48:08
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Здравей Юри, изпратих ти подробности относно фирмата от която купих ламарината и фирмата при която огънах заготовките нa е-мейла. Ако имаш нужда с повече съдействие пиши.


2012-07-17 10:51:22
От: Божидар
Email, ICQ или Skype: bojidar.iliev@abv.bg
Здравей!Може ли и на мен да пратиш контактите на фирмата за рязане и разкрояване,както и на тази дето си взел матерялите.Предварително БЛАГОДАРЯ!


2012-07-28 11:42:33
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: !smehurko.info@gmail.com
Здравей Божидаре, изпратих ти контактите на мейла. И също в бонус няколко съвета за оптимизация на пороцеса. Ако имаш други въпроси, пиши. Пожелавам ти успех и да се похвалиш, като си готов.


2012-11-26 21:08:19
От: Явор
Email, ICQ или Skype: inprazia@abv.bg
Привет, като всички сръчни момчета и аз се вдъхнових от куфарите които си измайсторил. Ще съм благодарен ако споделиш как реши въпроса с закрепването на куфарите към стойките на Kappa, тъй като и аз съм с такива. Също така от къде купи Закопчалки, Скоба за закопчаване? Благодаря и ти пожелавам приказни пътешествия :)


2013-02-15 19:51:10
От: Албино
Email, ICQ или Skype: a.berardini@inwind.it
Здравей!Може ли и на мен да пратиш контактите на фирмата за рязане и разкрояване която огънах, както и на тази дето си взел матерялите. Благодария ти


2013-02-15 23:13:29
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Албино, изпратих ти детайлите на мейла. Успех!


2013-02-15 23:19:59
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Закрепването на куфарите към стойките на Kappa беше може би най-трудното нещо в целия процес. Ръчно разпробих отвори, със същата форма, като на оригиналните куфари Kappa. Пилих и мерих докато паснаха точно на стойките. После монтирах по едно парче стоманена ламарина, със същите отвори, от вътрешната страна (за здравина) и ги занитих за кутията. Ако намериш друг вариант вероятно ще е за предпочитане. Това решение се оказа доста пипкаво. Закопчалките купих от склада на "Динакорд", на "Искърско шосе".


2015-03-15 15:42:01
От: Явор
Email, ICQ или Skype: inprazia@abv.bg
Смятам, че е крайно време да се похваля с куфарите си. Този сезон ще им е трети и мога да кажа че са страхотни, всеки от тях е по 42,5литра, водоустоичиви и съм изминал с тях до тук 11000км. с средна скорост 130-140км/ч. и максимална 176км. С което искам да кажа че са здрави и надеждни. Няма куфар на пазара който може да ме зарадва повече от този който сам си направих. Жалко, че не мога да прикача снимки.


2015-03-30 17:34:10
От: Константин Петров
Email, ICQ или Skype: konstantin_petrovkostadinov@abv.bg
Необходима ми е алуминиева ламарина/планка/ с размери ширина 85мм , височина 270мм и дебелина 2-3 мм. Можете ли да ми предоставите такава ламарина/планка/ и ако може пишете ми на имейла моля Ви и от къде да я получа.Телефон за връзка 0878665179. С поздрав Петров


2015-03-30 18:57:43
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Когато правих куфарите, проучвах и единственото, което успях да намеря е алуминиева ламарина на листи 1000х2000 мм. Възможно е да има и по-големи (по-дълги) до размера, който Ви е необходим, но не мога да помогна. Занитване на два листа вариант ли е, понеже заварка ще е много скъпа?


2015-09-14 21:53:41
От: Даниел
Email, ICQ или Skype: daniel.1423@abv.bg
Здравей! Поздравления за куфарите получили са се невероятно, имам един въпрос към теб приемаш ли поръчки за изработката им и ако отговора е положителен моля драсни един телефон на мейла аз ще те потърся. Благодаря!


2015-09-14 23:44:57
От: Ilarioncho
Email, ICQ или Skype: smehurko.info@gmail.com
Благодаря Даниеле! За съжаление няма как да помогна със самата изработка на куфарите. Ако имаш въпроси, с удоволствие ще споделя опита си. Има неща, които бих направил различно ако се наложи да повторя упражнението.


2016-05-05 12:13:22
От: Daniel
Email, ICQ или Skype: daniel.1423@abv.bg
Здравей! Интересуват ме кординати на фирмата в която си изрязал и огънал куфарите. Благодаря!


Всички права запазени.

Всяко плагиатство разрешено, само и единствено със съгласието на  автора .

Неизпълнението на гореописаното ще ви доведе до персонална, най-вече физическа отговорност пред автора и всичките му приятелчета рецидивисти, изнасилвачи на едър и дребен рогат добитък !!!
For problems or questions regarding this web contact
[webmaster]

 

Последно обновена: февруари 22, 2013 г.