СМЕХУРКО ТЕХНИКА 


Начало

 

Технически съвети

 

Пътеписи

 

Тунинг Мания

 

Как да си поправим счупеният спойлер - Упътване


 

 Често се случва по невнимание, след падане или по какви ли не причини да си повредим спойлерите. Понеже ми се наложи да отстраня такъв проблем, реших да направя няколко снимки и да опиша процеса.

Ето изходното състояние:

 

Пукнатината е в следствие на падане. Края на спойлера зяпа и стои издаден навън:


Това са необходимите материали:
   -Влакнест кит
   -Обикновен кит
   -Втвърдител (върви комплект с кита)
   -Шпакли за нанасяне на кита - поне 2 бр. за лесна манипулация. Удобно е да са голяма и малка
   -Шкурка груба - 220
   -Шкурка водна - 600
   -Шкурка водна - 2000
   -Хартиено (бояджийско) тиксо
   -Спрей - Акрилен, Масло и Бензино - УСТОЙЧИВ!!! Подходящ за пластмаса и за външна употреба.
   -Трупче - дървено или от друг твърд материал

   -Меден проводник - дължина 10 см., сечение 1 мм2.
   -Парцал
   -Вестник (няма го на снимката)

Цената на всичко е около 20 лв.


Първо се правят шини от медна тел с подходяща дебелина, според дебелината на спойлера. С помоща на поялник същите се нагряват и влизат в пластмасата, от задната страна. Внимавайте да не прекалите с натискането и да излязат от челната страна. Медните шини тук са отбелязани със зелен пунктир, пукнатината, с черен.
Върху тях, след като изстинат добре, се нанася пласт влакнест кит, за допълнителна здравина. Необходимото количество кит се изважда върху голямата шпакла, добавя се нужното количество втвърдител, според инструкцията на производителя и се разбърква динамично в продължение на 1 мин. Не повече, защото започва да втвърдява. Нанася се и се оформя за около още 1 минута. След това вече започва да лепне прекалено и да се манипулира трудно, така че не се пипа повече, докато втвърди напълно(15-30 мин). Шпаклите се изчистват още сега, за да не засъхва кит по тях.


От челната страна се нанася обикновеният кит. С него се работи по същият начин както с влакнестия.


Няколко тънки пласта от него през половин час, за да се запълнят всички места на които не е могъл да се разпредели добре. Накрая изглежда ето така. в случая съм нанесъл и хоризонтално, над цепката, защото там имаше няколко драскотини и неравности.


С грубата шкурка (220) се отнема внимателно основният пласт от кита. Същата се увива около трупчето и така се търка. Когато започне да отнема от околната повърхност, се минава на по-фината шкурка (водна 600), отново увита около трупчето. Водната шкурка се мокри с вода, правите десетина движения, мокрите отново, още десетина движения и така, докато изравните височината на кита с тази на околните области. Тогава вземате най-фината, водна шкурка (2000) и вече без трупче, започвате да полирате. Отново мокрите шкурката с вода, правите десетина движения, мокрите отново, още десетина. Когато всичко е гладко като огледало и при движение на пръстите по повърхността не усещате никакви грапавини сте готови. На снимката долу изглежда, че има неравни драскотини, но всъщност не е така. Същите са запълнени с много, много тънък пласт кит и всичко е гладко.


Подготвяте за боядисване, като обвивате целият спойлер с вестник, а краищата лепите с хартиеното тиксо. За да не личи разлика, се боядисва до някаква граница. Може да бъде друг цвят, както в случая, края на детайла, ръб на сгъвка, ръб на лепенка и т.н Обвийте плътно целият детайл, нищо, че ще боядисвате само част от него. При пръскане боята образува омара от много ситни капчици, които се разнасят и ще попаднат по детайла на места, на които не бива.

 

Боядисването е добре да направи специалист, с нужният опит и оборудване. Тук ще го направим със спрей. Той трябва да е масло и бензино - устойчив!!! Подходящ за външна употреба. По принцип, преди боята се изпръсква тънък слой грунд. Той прави основата хомогенна като гладкост и цвят, осигурява по-добра адхезия на боята. Продават се грундове на спрей. Не са най-добрия вариант, но вършат работа.
Пръскате боята върху детайла от 20 см. Правите хоризонтални Z-образни движения, после вертикални такива. Внимавайте в ъглите. Обикновено там движението на ръката се забавя и се получава натрупване на боя. Лесно може да потече, а не бива. За целта изпръсквайте хубаво цялата права линия, а правете ъгъла на Z-та извън детайла. Това ще донесе малко преразход на боя, но е добра идея, поне докато свикнете. Не бързайте. Не очаквайте още от първата или втората ръка да получите хомогенен цвят. Нанесете толкова ръце, колкото е нужно, особено за светлите цветове.  Изчаквайте по 15-20 минути между отделните пръскания.
Ето как изглежда детайла след боядисването:


След като боята изсъхне добре (за спрей ПОНЕ 1 час) сваляме тиксото и вестниците. Резултата си го бива, а?

 

Пръснах леко и от задната страна. Може някой пък да реши да надникне.

 

Честито! Имате "чисто нов" спойлер, готов за монтаж.

 

   Боядисването със спрей не е за препоръчване, но за малки ремонти може да се предприеме, особено за пластмасови детайли. Преди години боядисахме, на шега, един Трабант със спрей. Цвета остана достатъчно добър в продължение на 4 години, като е възможно още да така, но не мога да го потвърдя, защото ми изчезна от полезрението.


   С описаните средства и метод съм възстановявал много изтрит (около 10мм), вследствие на падане, спойлер. Нанесох няколко пласта влакнест кит, за да изградя липсващата част. След това груба шкурка (220) за оформяне и няколко тънки пласта фин кит, с фина шкурка (водна 600) за изглаждане. Накрая полиране с водна шкурка 2000. Грунд и боя. Майсторите твърдяха, че толкова дебел слой кит ще се напука, но не бяха прави. Спойлера служи вярно вече няколко години. Ако дебелият пласт беше от обикновен кит със сигурност лошото им пророчество щеше да се сбъдне, но явно с влакнестия работата е друга.

 

   С влакнест кит може да се създаде изцяло липсващо парче от спойлера. Подлагате твърда основа (например картон) от задната страна, като и предавате формата, която трябва да бъде създадена. Нанасяте влакнестият кит на няколко тънки пласта по 1-2 мм, като чакате да изсъхват добре. От там нататък е същото.

 

Дерзайте!

Ilarioncho

 

Още технически решения >

 


Всички права запазени.

Всяко плагиатство разрешено, само и единствено със съгласието на  автора .

Неизпълнението на гореописаното ще ви доведе до персонална, най-вече физическа отговорност пред автора и всичките му приятелчета рецидивисти, изнасилвачи на едър и дребен рогат добитък !!!
For problems or questions regarding this web contact
[webmaster]

 

Последно обновена: февруари 22, 2013 г.